Pisma čitatelja – Stalno laje na sve sto se kreće...
Pitanje:

-------------------------------

 

Poštovani, zanima me jel radite socijalizaciju psa. Znaći dobio sam psa starog 

5 godina koji je totalno asocijalan i napada druge pse i djecu. Stalno laje na 

sve što se kreće. Pas je mali maltezer. 


Lp, Nino

 

 

Odgovor:

 ---------------------------


  Poštovanje,


  Ja se više ne bavim socijalizacijom i dresurom pasa zbog toga što jednostavno nemam vremena.

Ipak za taj posao bi bilo i najbolje i najjeftinije da ga odradite sami.


Naime vjerojatno je da mali maltezer napada pse i drugu djecu zato jer je loše odgojen ili zato je se boji za sebe, odnosno možda je proživio neku traumu.

 

Inače takvo ponašanje zapravo i ide uz Maltezere. Recimo svaki put kad se prošećem sa Schnautzi po obližnjem parku za njom trči i laju bar dva tri maltezera ili pekinezera. Sreća je da ih ona ne doživljava kao opasnost, pa ih jednostavno ignorira. Naravno i oni su svjesni da je ona jedno 5 ili 7 puta veća i teža od njih, pa se sve svodi na trčanje i lajanje.

 

Vlasnici to dopuštaju što je zapravo pogrešno jer takav pas, koji nije pod kontrolom lako može izazvati sukob s drugim psom, koji nije tolerantan ili čak i ugristi nekog.

Iz tog razloga najbolje je da se sami pozabavite svojim psom i to na sljedeći način.  Budite blagonakloni i prijateljski raspoloženi prema njemu sve dok poštuje pravila koja ste postavili. No kad pretjera i odluči napasti kojeg psa ili trčati za djecom tad uđite u sukob s njim. Ako je na lajni oštro trznite lajnu i viknite na njega recimo "Ne", "Što to radiš" ili "jel se to smije". 

Ako se nastavi ponašati loše primite ga za šiju i protresite kao što bi to napravila i njegova majka.

Jedino što ne smijete je udariti ga. Naime udarcima ili maltretiranjem se ništa ne postiže i time ćete ga samo udaljiti od sebe.

Ako ni to ne pomogne odvedite ga doma izvičite se na njega stavite ga u kaznu i cijeli dan nemojte. ni pričati. ni maziti ga. Važno je da mu jasno pokažete da ste ljuti na njega i njegovo ponašanje.

S obzirom da ima već 5 godina i stečene navike logično je očekivati da će biti tvrdoglav i da ćete se morati malo češće sukobljavati oko njegovog ponašanja. Važno je samo da budete uporni i nepopustljivi.

Nakon nekog vremena on će vas pročitati i točno znati vašu reakciju, pa će se polako počete korigirati i prestati ponašati onako kako ne treba.

Uz sve to što više ga vodite sa sobom. Recimo odvedite ga i među druge ljude i među druge pse. S obzirom da je prijeke naravi drugi psi se baš neće družiti s njim, no zato stanite sa strane i dopustite mu da vidi da se drugi psi mogu međusobno družiti i bez lajanja i agresije.

Važno je znati i to da on kao muški pas neće imati puno prijatelja među drugim muškim psima i da je zato i najbolje da ih izbjegavate, no ženke će znati kako da se druže s njim. Od njega ovisi sve ostalo. Naime ako bude prenapasan ili predosadan ženke će točno znati kako da ga oduće od takvog ponašanja.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav,

Nenad

  

------------------


Odgovorio i uredio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar