Pisma čitatelja – Grize namještaj, ruke, papuče, noge i čarape!Pitanje:


-------------------------------


Poštovani,

 

Prvo želim da pohvalim vašu stranicu kao i Vaš trud da pomognete odgovorima svima nama kojima je pomoć potrebna sa našim najdražim ljubimcima.

 

Mi smo kupili štene patuljastog špica tj Pomeranca u dobi od 2 mj, ona sad već ima 3 mjeseca i poprilično je naučila dosta stvari, a to je vršenje nuzde na pelenu, komande sjedni, lezi, dođi, komandu NE posluša kada njoj da, i tu imamo problema u ovih mjesec dana. Naime, naravno kao svako štene stalno nam je pod nogama i grize i papuče i noge i čarape, i dok mi tako ponavljamo NE NE NE NE i padamo u zamku sami, ona stane kad njoj odgovara, ili ako se ponekad zaderemo glasno NE onda stane,

 

Također kad je u pitanju griženje namještaja i ruku, probali smo zajaukat međutim ona ne reaguje na to, ako kažemo ne prestane grist ode vrati se i nastavi, također je uzmemo za šiju i lagano podignemo ali ni to nema neke velike rezultate.

 

Možete li nam pomoći savjetima za dodatan rad. Budući da je ovo vrlo tvrdoglav karakter psa, možete li nam reci da li će ona biti ovakva kad poraste, da li će toliko gristi i biti na svoju ruku, mi se trudimo i nagrađujemo je za svaki dobar korak. Također ima svoje lude faze i to još ne možemo objasniti, počne letit po stanu 100 na sat i baca sve oko sebe, mi je ignoriramo a ona to sama radi, dok se npr. Ne zaleti u stol ili ormar pa udari i onda stane, haha.

 

Ja vjerujem da je sve to zbog steneće dobi i da će se kasnije ponašanje uozbiljit uz naše korake. Probali smo i one metode ignoriranja i okretanja leda kada učini nešto loše ali to kod nje ne pali jer ona se ode sama igrat i mi joj nismo tolika uloga u igranju! Jedino sto radimo jeste da je zatvorimo u samu prostoriju par minuta dok se ne smiri i shvati da je rečeno NE.

 

Također što se tiče naskakivanja na ljude ona to sada jako radi i dok netko priđe trga se iz ruku i skače na druge i liže ih, i mi tu iako možemo reci NE, SJEDNI, LEZI ona ignorira jer to njoj ne paše trenutno. Još ne idemo s njom u šetnje jer ima još obaviti 3.cjepivo protiv zaraznih bolesti, pa pripisujemo dosta toga i njenoj dosadi u stanu, čim izađemo vani ona poludi i želi svugdje trčat te uopće ne reagira na komandu DOĐI, zbog toga lagano učimo učenje na povodcu kod kuće. Eto, mislim da su to cesti problemi kod svih šteneta a vi ako možete nam dati dodatan savjet bilo bi nam korisno! 


Hvala Vam i srdačan pozdrav!


Alma


Odgovor:


 ---------------------------


Poštovanje,

 

Drago mi je da vam se stranica Psi za neznalice sviđa.

 

Vaše štene je još malo i zaigrano, a vi mu bojim se ne pokazujete na pravi način što se smije, a što ne smije raditi.

 

Recimo ono vas ne grize zato jer je zločesto ili tvrdoglavo, nego zato jer se želi igrati i komunicirati s vama. Štene je malo, mozak joj se tek razvija i ona jednostavno ne zna koji je vaš prag ili tolerancija na bol ili ugriz, koji vam nanose njeni zubi. Upravo zato vi joj to na njoj razumljiv način morate pokazati.

 

No, vratimo se u leglo. Štenci se igraju i jedno štene prejako ugrize drugo. Kako će reagirati ugriženo štene? Ono će iznenada i jako zacviliti!

 

Gdje vi griješite? Najvjerojatnije u tome što ne vrisnete dovoljno jako, odnosno što se suzdržavate radi susjeda. No, nemojte se suzdržavati vrisnite na sav glas da se vaše štene i iznenadi i zaprepasti. Vidjeti ćete da će vas nakon toga čudno gledati, no i biti puno opreznija u korištenju zubi i ugriza.

 

Nakon tog jednog zaglušujućeg vriska igrajte se s njom i još dan dva ju izazivajte da vas ugrize. Ako vas ugrize odmah vrisnite, no to ne treba biti jako kao prvi put. Već nakon par minuta ona će biti puno opreznija, a nakon dan dva igre u kojoj ju vi izazivate grickanje vlasnika bi skroz trebalo prestati.

 

Inače to je jedna od prvih stvari koja se nauči štene čim prvi dan dođe u kuću. Posebno ako imate malu djecu. Vi ste koliko vidim malo zakasnili, no to je posljedica toga što ste prepopustljivi s njom. Nikako njene navodne tvrdoglavosti.

 

Kod pasa je jako važno reagirati i trenutno i vrlo odlučno. U biti odgoj psa temelji se na nastavku odgoja i načina na koji je štene odgajala njegova majka. Recimo štene je zločesto i dosadno. Njegova majka će prvo zarežati na njega i opomenuti ga, no ako se ono nastavi tako ponašati ona će bez imalo oklijevanja skočiti, zgrabiti ga zubima za šiju, protresti i naglo baciti. Štene će zacviliti, no i biti prepuno strahopoštovanja prema svojoj majci.

 

Isto tako morate i vi i reagirati. Recimo naredba ne. Naredba ne nije naredba ne je samo prošapćete, Naredba NE mora biti jasna i glasna, Kad viknete NE štene se mora stresti i trenutno prestati s onim što je dosad radilo. Ako vas ni tad ne čuje uhvatite ga za šiju, prinesite njegovo uho svojim ustima i zaglušujuće mu u uho viknite NE. Nakon nekoliko takvih gromoglasnih NE, naredbu NE će biti dovoljno i prošaptati, a da vas pas i razumije i posluša.

 

Kroz te prve naredbe i igre s štenetom gradi se autoritet i štenetu jasno dajete na znanje da ste vi vođa vašeg malog čopora i da se od njega očekuje da sluša svaku vašu naredbu. Svaka prevelika popustljivost i udovoljavanje štenetu bit će kažnjena i štene će raditi ono što samo ono želi.

 

Što se tiče žute minute, trčanja u krug po stanu i općenito nestašluka to je normalno za štene. Ne možete od nje očekivati da se ponaša kao odrasli pas, kad je štene, koje tek mora proživjeti svoje djetinjstvo. Sve što radi dok ne radi štetu i nije predosadna dobro je.

 

Pokušajte tu njenu prezaigranost skrenuti na igru. Igra je važna upravo zbog sklonosti psa na suradnju s nama ljudima. Ako se cijelo vrijeme bude sama igrala, okrenuti će se svojim instinktima i biti nezainteresirana za suradnju s nama ljudima.

 

Nadam se da sam vam ovima bar malo pomogao.

 

Srdačan pozdrav,

 

Nenad,

 

P.S.

 

I još nešto što sam primijetio. Pravi pas piški vani na travu. Pišanje na pelenu smanjite na što manju moguću mjeru. To kažem zato jer smo nedavno imali slučaj vlasnice patuljastog šnaucera koja je psa učila da piški na pelenu. Pas je to radio godinama, a onda je s pelene pokupila virus, koji joj oštetio bubrege. S druge strane često se događa da psi, koji kao mali nauče piškiti na pelenu, kasnije kad su vani ne žele piškiti na travi, nego čekaju da dođu doma da bi nuždu obavili na pelenu.


Znači ne komplicirajte. Psi su jednostavna bića i tako se prema njima treba odnositi. Ako komplicirate onda uvijek postoji mogućnost da će nešto krivo shvatiti.

  

----------------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

 

 

 


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar