Predstavljamo vam pasminu – Škotski ovčar (Rough Collie)


Za ove pse se zna da su naseljavali Veliku Britaniju, a naročito Škotsku još od XIV stoljeća. Postojale su u dvije varijante: kratkodlaka (Smooth Collie) i dugodlaka (Rough Collie).

Za ime Koli ne može da se odrediti točno porijeklo, no postoje mnoge teorije. Po prvoj ime Koli (Collie) potiče od riječi ugalj (coal), a vezu predstavlja crna boja dlake koja je nekad bila prevladavajuća. Druga, pak, povezuje ove ovčare sa rasom ovaca „colleys“, a treća sa rečju okovratnik (collar), povezano sa bijelim okovratnikom dlake.

Lesi se vrača kući (Lassie come home)


Ovo je danas jedna od najpoznatijih pasmina u svijetu, a popularnost duguje radu Alberta Paysona Terhunea i mnoge novele, filmovi, serije s poznatim imenom Lassie. Lik Lassiea je osmislio Eric Knight u kratkoj priči objavljenoj 1938. godine Lassie se vraća kući (objavio Saturday Evening Post) i 1940. godine kada je izdana kao novela.

"Lassie" je prvi put ekraniziran 1943. godine u filmu Lassie se vraća kući s glumcima Roddy McDowall i Elizabeth Taylor. Prateći uspjeh filma, već 1945 godine objavljen je nastavak Lassiejev sin s glumcima Peter Lawford i June Lockhart. Sljedeće godine, 1946, objavljen je treći nastavak Hrabrost Lassiea s Elizabeth Taylor.

Lassie je jedna od samo troje životinja koja je dobila zvijezdu na Hollywoodskoj stazi slavnih. (ostali su Rin tin tin i Stronghead 2005. godine show business journal Variety je svrstao Lassie u 100 ikona svih vremena.

Izgled

Pasmina  Škotski ovčar se javlja u četiri osnovne boje: bijela, bijela, trikolor i srebrnoplava. Svi imaju bijele boje oko vrata, donjem dijelu noga i eventualno na vrhu repa. Neki mogu imati bijele mrlje po glavi, ili bijelu crtu po sredini glave do nosa. Na glavi su prepoznatljive bademaste oči, nos u obliku tupasto zaobljenog klina i uši s 2/3 gore i 1/3 poklopljene.

Dlaka je gusta, ravna i dugačka, podlaka je mekana i čupava; na stražnjoj strani prednjih noga dlaka je malo duža nego kod zadnjih. No, kad smo već kod dlake  posebno treba napomenuti da je pasmina Škotski ovčar upravo zbog duge i guste dlake pogodnija za držanje na otvorenom nego u stanu. Svi oni koji pomisle da linjanje i duga dlaka nisu veliki problem mogli bi ostati i razočarani i susresti se s kojekakvim drugim problemima.

Također kod prednjih nogu bijela boja seže do koljena, kod zadnjih do razine zgloba "šake". Držanje repa je uglavnom spušteno, moguće horizontalno ali ne i uvis.

Temperament i ponašanje


Što reći ili napisati za psa kojeg kao pasminu i pojavu vrlo često opisuju i sljedećom rečenicom "To je pas muške inteligencije i ženske ljepote". Bez obzira koliko vam ta rečenica čudno zvučala i koliko se možda neki od vas naljutili na nju svi oni koji poznaju tu pasminu složiti će se s tvrdnjom da taj opis apsolutno odgovara i pojavi i osobnosti škotskog ovčara.

Prvo i osnovno što kod te pasmine treba naglasiti je to da su i vrlo inteligentni i  druželjubljiv, te da zbog svoje osjetljivosti i blagosti zahtijevaju puno pažnje i pozitivnih emocija.

S tom pasminom jednostavno se ne smijete ponašati grubo i osorno. Na grube kazne i glasno vikanje ni ne pomišljajte.  Sve to pse ove pasmine dovodi u stanje šoka, prevelike plahosti ili u krajnjem slučaju i do pojave tvrdoglavosti i inaćenja.

Najbolji način za postupanje s tom pasminom je (kao i kod većine drugih pasmina) igra, veselje te pozitivnu namjere i emocije.

Važno je napomenuti i da su vrlo odani svom vlasniku te da se u slučaju opasnosti mogu ponašati i vrlo zaštitnički. S djecom i drugim članovima obitelji su vrlo pažljivi te se stoga s punim pravom može reći i da su Škotski ovčari gotovo idealni obiteljski psi za velike obitelji s djecom i naravno velikim dvorištem.

--------------------------------

ŠKOTSKI OVČAR DUGODLAKI / ROUGH COLLIE


Standard

Zemlja porijekla: Velika Britanija

Kennel Club, 1988

OPĆI IZGLED: ostavlja dojam zadivljujuće ljepote, suzdržanog dostojanstva, niti jedan dio ne kvari harmoničnost cjeline.

KARAKTERISTIKE: izgledom ocrtava snagu i aktivnost, lišen nezgrapnosti i bez traga grubosti. Najvažniji je izraz lica., koji se postiže savršenom uravnoteženošću spoja prednjeg dijela glave i lubanje, veličine, oblika, boje i smještaja očiju te pravilnom pozicijom i držanjem ušiju.

TEMPERAMENT: prijateljski naklonjen, bez traga nervoze ili agresivnosti.

GLAVA I LUBANJA: karakteristike glave, koje su od prvorazrednog značaja, moraju se promatrati u skladu sa veličinom psa. Gledano sprijeda ili sa strane, glava podsjeća na fino zatupljen klin, čistih, mekano ocrtanih linija. Lubanja je plosnata. Obje strane glave, od ušiju do kraja crnog nosa, postepeno i glatko se sužavaju u klin, nema istaknutih obrisa kostiju obraza ili stisnute njuške. Gledano sa strane, linija glave i linija gubice položene su kao dva paralelna pravca jednake dužine, koji su povezani blagim, ali zamjetnim prijelazom - stopom. Središnja točka između unutarnjih uglova očiju (što je centar pravilno postavljenog stopa) centar je ravnoteže duljine glave. Završetak glatke, fino zaobljene njuške je tup, nikad četvrtast. Donja vilica je jaka, čisto odrezana. Dubina glave od čela do donjeg dijela vilice nije nikad prevelika (preduboka glava). Nos je uvijek crn.

OČI: vrlo važna odlika koja daje blagi izraz licu. Oči su srednje veličine (nikada premale) postavljene ponešto ukoso, bademastog oblika i tamnosmeđe boje, osim u slučaju blue merle pasa kod kojih su oči (jedno ili oba, ili dio jednog ili oba oka) često plave ili šarene sa plavim odsjajem. Izraz lica odaje veliku inteligenciju, sa živahnim, pozornim pogledom kada osluškuje.

UŠI: male, ni preblizu, niti predaleko postavljene jedno od drugoga na vrhu glave. Kad je pas opušten položene su unatrag, a u pozornom su stavu postavljene prema naprijed i nošene polu-uspravno, to jest, otprilike dvije trećine uha stoji uspravno, vršna trećina se prirodno preklapa prema naprijed, ispod horizontalne linije preklopa.

USTA: Zubi dosta veliki. Vilice snažne sa savršenim, pravilnim i potpunim škarastim zagrizom, što znači da gornji zubi tijesno preklapaju donje zube i da su postavljeni okomito u vilicu.

VRAT: mišićav, snažan, dug i lagano zaobljen.

PREDNJI DIO TRUPA: plećka dosta koso položena i pod pravim kutom. Prednje noge ravne i mišićave, laktovi ne smiju biti postavljeni ni prema unutra niti prema van. Kosti umjereno jake i oble.

TIJELO: nešto duže u odnosu na visinu, leđa čvrsta, lagano zaobljena preko slabina, rebra dobro pružena, duboka prsa, prilično široka iza pleća.

STRAŽNJI DIO TRUPA: stražnje noge mišićavih butina, ravne i snažne u donjem dijelu, koljeno dosta savijeno. Došaplje čvrsto postavljeno i snažno.

ŠAPE: ovalne, jastučići dobro ispunjeni. Prsti prednjih nogu zasvođeni i čvrsto skupljeni. Prsti stražnjih nogu nešto manje zasvođeni.

REP: dugačak, tako da kost dosiže najmanje do skočnog zgloba. Nosi se nisko kada je pas miran, ali sa vrhom lagano savijenim prema gore. Može se nositi visoko kad je pas veseo, ali nikad iznad linije leda.

KRETANJE: kretanje je tipično obilježje ove pasmine. Zdrav pas nikada nema laktove izokrenute prema van, ali se kreće tako da prednje noge postavlja dosta blizu. Položaj šapa izokrenut prema van, križanje nogu ili valjanje kukovima su vrlo nepoželjni. Stražnje noge, od skočnog zgloba do tla, moraju biti paralelne kada ih se gleda odostraga, ali ne preblizu postavljene; kada se promatra sa strane kreće se glatko. Stražnje noge su snažne sa jakim potiskom. Poželjan je dosta dugačak korak, koji mora biti lagan i ostavljati dojam kretanja bez napora.

DLAKA: prati liniju tijela, vrlo gusta. Pokrovna dlaka ja glatka i tvrda na dodir, podlaka je mekana, poput krzna i vrlo gusta, tako da gotovo sakriva kožu; šal i griva su vrlo bujni, dlaka na glavi je kratka, na vrhovima ušiju je kratka , ali prema korijenu je dulja i ima je više, prednje noge imaju duge zastavice, a stražnje noge su bogato odlakane iznad skočnog zgloba, dok je ispod dlaka kratka. Na repu je dlaka vrlo bujna.

BOJA: postoje tri priznate boje: sable (žutosmeđa), trikolor (trobojna) i blue merle (mramorasto plava).

SABLE: žutosmeđa boja (boja samurovine), sve nijanse od svijetlo zlatne do bogato crvenkastosmeđe (boja mahagonija) ili žutosmeđa zasjenjena crnom. Svijetlo pšenična ili žuckastobijela su vrlo nepoželjne.

TRIKOLOR: prevladavajuća je crna sa bogatim paležom na nogama i glavi. Crvenkasti odsjaj na pokrovnoj dlaci je vrlo nepoželjan.

BLUE MERLE: prevladavajuća je čista srebrno plava boja, poprskana i zamrljana sa crnom. Bogati palež je poželjan, ali se njegov nedostatak ne kažnjava. Velike crne oznake, siva boja, ili crvenkasti odsjaj bilo na pokrovnoj dlaci ili na podlaci su vrlo nepoželjni.

BIJELE OZNAKE: dlaka bilo koje gore navedene boje mora, u većoj ili manjoj mjeri, imati bijele oznake tipične za škotskog ovčara. Poželjne su slijedeće oznake - bijeli ovratnik, u cjelini ili djelomično, bijela prsa, noge i šape, bijeli vršak repa. Na glavi i/ili njuški može biti bijela lisa.

VELIČINA: visine u grebenu - mužjaci, 56 -62-cm (22 -24-in.). Ženke, 51 -56 cm (20 -22- in.).

GREŠKE: bilo koje odstupanje od gore navedenog opisa mora se smatrati greškom, a težinu greške mora se procjenjivati u skladu sa stupnjem greške.

NAPOMENA: mužjaci moraju imati dva izgledom normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.Napisao: Nenad Grbac


---------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar