Bolesti pasa - Kožne bolesti 


Iako su psi vrlo zdrave i otporne jedinke to ne znači da vi kao vlasnik psa ne morate ili ne smijete o njima biti informirani kako biste ih što ranije uočili i otklonili. Jedne od najčešćih bolesti ili točnije rečeno smetnja s kojim se psi susreću su problemi s kožom ili dlakom, odnosno kožne bolesti pasa.

U većini slučajeva takve probleme  nije teško primijetiti. Tipični simptomi su sljedeći: pas se češe, uznemiren je, pokazuje nelagodu, gubi dlaku, ima vidljive otekline na koži sa promjenom pigmentacije, prhut, kraste, prištići, sitna krvarenja, rane od samoozljeđivanja.

Ukoliko takvo što primjetite važno je znati da morate što prije pomoći i otkloniti uzrok problema, naime zbog učestalog češanja može se oštetiti koža, te nastati još veći problemi (bakterijska kožna infekcija). 

Znakovi  kožnih bolesti

Češanje,  gubitak dlake, vidljive otekline na koži sa promjenom pigmentacije, prhut, kraste, prištići, sitna krvarenja, rane od samoozljeđivanja i druge. Uz češanje, psi i ližu, grizu kožu, trljaju se i valjaju.

Mogući uzroci nastanka simptoma kožnih bolesti

Kožni nametnici (buhe) najčešći su uzrok češanja. Mala količina sline buhe s antikoagulansom može nadražiti psa te izazvati niz problema. Žlijezde smještene u koži pasa postaju preaktivne te izlučuju sekret koji se nakuplja na koži izazivajući promjene neugodna mirisa.

Posavjetujte se s drugim iskusnijim vlasnicima pasa i nabavite što je moguće djelotvorniji preparat za uklanjanje i sprječavanje ponovne infekcije nametnicima.

Kožne bolesti izazvane bakterijama nastaju najčešće kao sekundarna infekcija prilikom oštećenja kože, tada su naime stvoreni idealni uvjeti za razmnožavanje bakterija. Kožne infekcije bakterijama stvaraju uzdignuća i prištiće na koži koji mogu biti ispunjeni gnojem odnosno upalnim stanicama.

Jako je važno što je moguće prije reagirati, postaviti pravu dijagnozu i liječiti psa, jer u protivnom mogu nastati još jača i dublja oštećenja kože koje zasigurno nećemo bezbolno riješiti. (akutni vlažni dermatitis, ulceracije, pioderma).

Ako se površina kože prhuta, od prhuti nastaju naslage zbog povećane aktivnosti žlijezda lojnica. ( seboreja ) a nastaje najčešće zbog: bakterijske infekcije kože, upala kože uzrokovana gljivicama( Dermatofitoza)- bolest opasna za ljude, stoga je jako važno kontaktirati veterinara i što prije početi terapirati psa sa protugljivičnim šamponima i odgovarajućim antiboiticima, šuge- vanjski nametnici ( Sarcoptes, Cheyletiella, Demodex), lišmanijoza, opekline, imunološke bolesti.

Kožne izrasline (bradavice, ciste, tumori) Bradavice su uglavnom ljubičaste boje, šarene a mogu biti i pigmentirane, a javljaju se kod starijih pasa. Ciste su tvrde otekline smještene ispod kože. Takve izrasline vrlo često nestaju same od sebe no u slučaju da primijetite da i dalje rastu i postaju sve veće i veće dobro je obratiti se veterinaru i otkloniti ih kirurškim putem.

Alergije. Česti uzročnici svrbeža u pasa i mačaka su alergijske rakcije na ugriz buhe, preosjetljivost na hranu, kontaktni alergijski dermatitis, ubodi pčele ili ose…. alergija na sastojke hrane bilo kuhane kod kuće pripremljene ili gotove suhe ili vlažne vrlo su česti uzroci češanja pasa te usljed toga nastalih bolesnih promjena na koži. Ako sumnjamo na preosjetljivost zbog hrane, najbolje je da odmah promijenimo hranu, te da psa hranimo najmanje dva mjeseca sa sastojcima koji nisu bili zastupljeni u prethodnoj hrani. Takvi problemi mogu biti vrlo česti upravo zahvaljujući jednoličnosti i nekvaliteti industrijske hrane za pse. Svim vlasnicima koji se susretnu s takvim problemima preporučujemo ishranu psa prirodnom hranom, odnosno hranom koju i mi ljudi jedemo. Ta hrana učinit će psa i jačim i otpornijim od bilo koje industrijske hrane za pse.

Hormonalni poremećaji. Gubitak dlake na većem području kože može biti znak ozbiljnije bolesti. Neravnoteža spolnih hormona, slabi rad štitnjače te previše aktivna nadbubrežna žlijezda ili dermatoze zbog pomanjkanja određenih mikro i makro elemenata u organizmu. U svim takvim slučajevima najbolje je posjetiti veterinara te odmah započeti s  liječenjem psa.

Napisao: Nenad Grbac


---------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar