Pisma čitatelja – Treba li moj maltezer koji ima tri mjeseca ići u kakvu školu za pse?
Pitanje:


-------------------------------


Bokač, 


čuj kaj misliš treba li moj maltezer ima tri mjeseca ići u kakvu školu za pse? 


LP Ivančica

 

Odgovor:


 --------------------------


Pozdrav, sory kaj ti nisam prije odgovorio, no imao sam puno posla.


Tri mjeseca definitivno je premalo, odnosno prerano je da u toj dobi ide na dresuru.


To bi bilo kao da dijete od tri godine upišeš u prvi razred ne vodeći računa da je ono ipak dijete i da mora imati svoje djetinjstvo. Istina je da psi u toj dobi mogu već puno naućiti (http://www.psi-za-neznalice.com/malena/02.htm ), no to se radi isključivo kroz igru i druženje s svojim vlasnikom.


Uglavnom pričekajte još malo i pažljivo ju odgajajte, pa najvjerojatnije neće ni biti potrebe za  takvom dresurom. 


Među nama rečeno grad je pun pasa koji su bili na dresuri, a koji vlasnike ne slušaju ništa, pa je uopće upitna svrha tih nazovimo ih dječjih vrtića za pse. Gledaj na to i kroz svoje iskustvo bavljenja djecom. 


Nisam baš siguran da je moguće napraviti neki kratki kurs od 15 školskih sati i djetetu u to vrijeme objasniti sve što inače uči 8 godina u recimo osnovnoj školi. Isto to vrijedi i za pse tako da su ti kursevi dresure na neki način još jedan način otimanja novaca. Istina nekim mogu pomoći, no većini ne pomažu.


Jedino ako neka od tvojih kćeri ima veliku želju za bavljenje psima pa bi joj takva dresura ili druženje s drugim vlasnicima pasa mogla biti zanimljiva i na neki način ulazak u pseći svijet ili svijet bavljenja kinologijom. Ako se odlučite za takvu varijantu tad je najbolje rješenje KOOSP (ispod mosta) nikako privatne škole za dresuru. Ako cure imaju vremena i zanima ih takvo što onda im to možete priuštiti. Tečajevi na KOOSP-u koliko znam nisu skupi.  


Većinu toga što vašoj ženki maltezera treba možete ju sami naučiti. Upute za to nalaze se u svakoj malo boljoj knjizi o psima ili na CD-u.


Uglavnom odgoj psa je jako sličan odgoju djece, jedino treba malo više čvrstine i nepopustljivosti. S obzirom da znam da s djecom imaš iskustva vjerojatno će i mala maltezerica ispasti dobro.


Nadam se da sam ti ovim bar malo pomogao.


Srdačan pozdrav


NenadUredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.
Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar