PREDSTAVLJAMO VAM PASMINU ŠKOTSKI TERIJER


Posvećeno svim našim psima. Koje smo imali, 

koje imamo i koje ćemo tek imati!
"Once a Scottie, always a Scottie" kažu Englezi. Onaj tko jednom pusti u svoj dom i srce škotskog terijera ostaje vjernim obožavateljem za cijeli život, pa i vlasnikom dva škota.


Utoliko je istinita pitalica: "Što je ljepše od jednog škota ?" a odgovor je: "Dva škota!" Nema sumnje da je katkad teško imati psa, odreći se lijepog puta u neke egzotične zemlje i sl., ali psi nam pružaju toliko veselja koje se sa malo čime može usporediti.

 

Ovo je drugi tekst koji pišem o toj rasi, vođena ovaj put ciljem da ljubav prema škotskim terijerima podijelim s vama, da vas približim ovim divnim stvorenjima s kojima uvelike dijelim svoje slobodno vrijeme i radosti. Ovo je priča o psima čija prošlost nije u potpunosti poznata. Međutim, izvjesno je da se radi o dugoj i uzbudljivoj prošlosti i tradiciji koja je dala pse koje se može smatrati antikvitetom moderne kinologije.


Krenimo kako počinju mnoge priče... Bio jednom pas opisan i po izgledu vrlo sličan današnjem škotskom terijeru. Od tada je prošlo 120 godina. Škotska, zemlja brda i pašnjaka, siromašna, gdje često nije bilo dovoljno hrane ni za stanovnike, sumnjičave prema strancima, radišnima i pomalo ekscentričnima.

 

Jednog kišnog dana kad se nebo spajalo sa zemljom po brdima je lutao čovjek u kiltu sa kabanicom dok mu se dah kondenzirao na hladnom proljetnom jutru.

Za njim su svaki sa jedne strane hodali mali psi, mišićavi, oštre dlake, jedan vepraste boje, a drugi potpuno crn.Svojim oštrim pogledom pratili su pokrete u šumi i sljedili odano gazdu. 

 

Uši pažljivo napete, visoko podignute osluškivale su život prirode. Odjednom šušanj - sivi je zec započeo utrku svog života! Oba terijera sljedila su ga u živom trku , do rupe u zemlji u koju je zec uletio brzinom svjetlosti. Kujica je uspjela i ušla za njim, ispod zemlje se čula potmula buka borbe, jedan krik i...tišina. Kratko vrijeme iza toga natraške se krečući izašla je potpuno blatna kujica sa zecom u čeljustima, položila ulov pred svog gazdu. Čovjek je zahvalno uzeo pljen, a osmijeh kao žubor potoka je osvanuo na njegovom licu. Danas će njegova obitelj imati čime utažiti glad. Bez riječi je pogladio kujicu tapšanjem po glavi .Tiho se društvo vratilo polako kući.....


Što nam govori povjest pasmine  

Prije 120 godina u Škotskoj nije postojao standard pasmine kakvu mi poznajemo danas. Uzgoj pasa nije poznavao ideale ljepote, a selekcija se temeljila isključivo na zapažanjima koliko je pas radno sposoban. Teški životni uvjeti stvorili su tip psa, koji nije bio za plemstvo već za jednostavne i skromne ljude. Njima je trebao mali, aktivan, snažan i samohran pas. Njemu nije trebalo puno njege, malo je jeo, a većinu svoje hrane je sam ulovio. Morao je moći obraniti dvorište i od lisice i od jazavca, znači morao je biti hrabar nesrazmjerno svojoj veličini, duge glave, jakih čeljusti i zuba.

 

Takvog "velikog" psa u malom "pakungu" poznajemo i mi danas. Usporedimo li njegove zube sa zubima vučjaka, jedva da ima razlike u veličini. Čvrsta, oštra dlaka sa poddlakom štitila ga je od svih vrsta nevremena i hladnoće.Velike snažne prednje šape predviđene su za kopanje pri ulasku u jame za jazavcem i sl. Naravno da su svi štakori , voluharice i sl. uljezi bili kratkim postupkom elimirani u njegovom okolišu. Mačka iz susjedovog dvorišta je smrtni neprijatelj, stvar je ugleda i časti svakog škota da budno prati tog neprijatelja da ne bi prešao dozvoljenu granicu. 

Tog ponosnog , tvrdoglavog i prema strancima nadutog psa zvali su u domovini "kokot sa sjevera".


Škotski terijer bio je i jest snažan pas na kratkim nogama, hrabar, samozatajan i dovoljno samosvjestan da učini u pravom trenutku ono što on ocijeni da treba. Zato nije neobično da je ta rasa opstala stoljećima takva kakvu danas poznajemo. Moramo primjetiti da je u izgledu došlo do nekih izmjena, što je normalno, jer se danas ne koristi u iste svrhe kao nekoć. On je danas bitno teži i zaobljeniji, kraćih leđa, dulje dlake i moderno oblikovane "frizure" koja mu daje izgled otmjenog gospodina - gentlemana. Specifičan izgled otvorio mu je put i na modne piste, pratioc je elegantnih dama, ali ipak, po nekoj engleskoj podjeli pasa na muške i ženske pratioce, on spada u muške pse.


Svi ga pamte iz najljepšeg filma ikada nacrtanog o psima od Walt Disney-a "Dama i skitnica" u ulozi kapetana u mirovini sa kariranim kaputićem sa škotskim uzorkom. Paul Rab crta karikature Raca, škotskog terijera kojeg u Americi zato često zovu Rac. Svima nam je poznat viski Black&White sa crtežom na kojem su zajedno bijeli zapadno-škotski terijer i crni škotski terijer. Naše su bake imale držaće za knjige, figurice i broševe od Swarovskog sa motivima škota, a muževi kravate s istim motivom.


To je jedina rasa koja je bila u Bijeloj kući u Washingtonu čak 3 puta! Predsjednik Roosvelt se nije odvajao od svoje čuvene škotice Fala, a predsjednika Busha viđamo kako ulazi u avion noseći svog Barnija na rukama. Trenutačni prvi pas Amerike ("First Dog"), Barney, dobio je i pratilju, Miss Beazley. Sve informacije možete svaki dan s novim fotografijama vidjeti na web stranicama Bijele kuće (http://www.whitehouse.gov/barney/), a moguće je i pisati Barney-u na njegov e-mail.Tako je škotski terijer postao prvi pas koji ima svoj e-mail ! Na primjer, prošli Uskrs na tim web stranicama smo mogli vidjeti remek djelo slastičarskih vještina pripremljeno za obitelj Bush: čokoladno jaje veličine cca 1 m sa Barnijem kako slika na jajetu breton spanjela.

 

 Početak uzgoja Velika britanija 

Prvi pisani tragovi o škotskim terijerima datiraju iz 1436.g. od Dona Leslia, pisca "Povijest Škotske 1436-1561". Primjer da je takav pas bio obljubljen i poželjan po svakom kriteriju od seljaka do kraljevskih ličnosti je sljedeći : u XVII.st. kralj James VI. od Škotske, koji je kasnije postao James I od Engleske poslao je 6 takvih terijera u Francusku kao kraljevski poklon 


Iz zapisa nekih kladionica 1809. vidi se da su organizirane unosne oklade, gdje su tzv. škotski terijeri ubijali štakore. Tako je opisan škot po imenu Billy koji je za svega 5 minuta ubio 100 štakora. U svojoj knjizi History of British Quadrupeds iz 1837. g. Thomas Bell obznanjuje da postoje na svijetu dvije vrste terijera: engleski i škotski. Engleski terijeri su dugonogi i crne boje, a škotski terijeri kratkonogi i raznobojni. Godine 1861 rasa je službeno prikazana na izložbi, a 1873. g. J.A.Adamsan iz Aberdeen-a u Škotskoj ostavlja zapis po kojem ih nazivaju Aberdeenski terijer. Ubrzo iza toga 1879. prvi puta budu izloženi na izložbi u Alexandar Palace u Engleskoj, a godinu iza toga klasificirani su kako ih danas susrećemo na izložbama. Mr.James B.Morrison 1880. u "Livestock Journal" (časopis za stoku i živine) daje prve standarde rase za uzgajivače, izlagače i suce.

 

Prvi klub za škotske terijere, "Scottish Terrier Club of England", osnovan je 1881. Tajnik kluba, H.J. Ludlow posebno popularizira rasu u južnim djelovima Velike Britanije, dok se škotski klub "Scottish Terrier Club of Scotland", osniva tek 1888. Slijede godine slaganja i razmimolaženja mišljenja o standardima škotskog terijera između klubova u Škotskoj i Engleskoj, a rezultat toga je revizija standarda donešena 1930. i prihvaćena od Kennel Club UK.

Nakon Prvog svjetskog rata pojavljuju se i poznate uzgajivačnice, npr. "Ems", "Bapton", "Albourne" itd. Od osoba osobito treba istaknuti Miss Betty Penn-Bull, jedinstvenu osobu na kinološkoj sceni, koja je cijeli život posvetila uzgoju škotskih terijera sve do svoje smrti 2001.

 

Tijekom Drugog svjetskog rata dolazi do zastoja u uzgoju pasa, pa i škotskih terijera, kao i izložba pasa. Problemi sa prehranom, evakuiranje pasa tijekom rata, sve je to dalo nove prioritete, a uzgoj je došao na marginu zbivanja. Nakon rata psi za uzgoj koji su preživjeli bili su rijetki , ali su stvorili novu osnovu za početak. Od rekordnih 5000 godišnje registriranih škota broj je pao na jedva 1000 godišnje. Pojavljuju se uzgajivačnice kao "Reanda" koja je dala 31 Championa, "Gaywyn" od Muriel Owen, čije potomke smo i u Hrvatskoj imali , "Brio", "Stuan", "Tamzin", "Mayson" i mnogi drugi koje ne možemo ni nabrojiti u ovom ograničenom tekstu.

 

Karakter i osobine 

Postoji vrlo malo ljudi, koji su prvi puta u životu vidjeli škotskog terijera i rekli "To je pas za mene". Ljubav na prvi pogled u ovom slučaju je rijetka. Međutim, duži kontakt s ovom pasminom dovodi neodloživo do trajne ljubavi. Škot majstorski osvaja ljude. Svojim šarmom, odmjerenom suzdržljivošću, nenametljiv, zaigran i željan kontakta, on je taj koji će izabrati vas, a ne vi njega. Škot ne izgleda kao obješenjak, ali on to jest.

 

Tražite li psa koji vas bez pogovora sluša, on to nije! On traži gazdu koji poštuje njegov karakter i ima sluha za njegove odluke. Sjetite se, taj je terijer uzgajan da bude samostalan za rad na i ispod zemlje. Jaka volja, borbeni duh i neovisnost ostavila su traga u prirodi Škota tijekom stoljeća razvoja. Njega možete oblikovati samo sa puno ljubavi i nježnosti i tada će vas odano sljediti u vatru i vodu. Besmislene naredbe (daj šapu i slično) neće nikada shvatiti jer u njemu je racionalnost svakog pokreta uz filozofa koji čući u njegovoj glavi. Smatra li on da je neka zapovjed besmislena, pogledat će vas svojim tamnim očima punim optužbe kao da pita da li vi to stvarno tako mislite.

Često me pitaju da li je on pas za obitelj, a ja bez oklijevanja odgovaram: "da". On podjednako dobro nalazi svoje mjesto u kući sa vrtom kao i u stanu, ako ga se redovno izvodi i šeće. Prijateljski je raspoložen prema djeci i strpljiv prema njihovim nestašlucima, ali neće tolerirati nikakvo maltretiranje s njihove strane.

 

Boja škotskog terijera

 

Najčešća i najpoznatija je crna boja, pritom se viđaju često i vrlo izražajni tigrasti , koji mogu biti svjetlo i tamno tigrasti u svim nijansama od žuto-smeđih do srebrno-sivih.


Najrjeđa varianta boje je pšenični škotski terijer, dok bijelih po standardu uopće nema, a ako se koji i pojavi nije priznat po FCI-u.


Kako kupiti škotskog terijera

  

Odluku morate donjeti u suglasnosti sa svim članovima obitelji, jer svi moraju podjednako brinuti o novom članu u kući.


Dali će to biti mužjak ili ženka, dali će biti crn ili tigrasti, čak pšenićne boje je potpuno nevažno ako je to vaš jedini pas u kući. Ako već imate neku drugu pasminu u kući onda je najbolje uzeti isti spol i imati ćete par koji se odlično razumije i zabavlja.

 

Mužjak škotski terijer je blag u odnosu sa ženkama i ignorant prema štencima, može biti dominantan prema drugim mužjacima. Kao otac nije brižan za razliku od kujice. Kujice su privrženije i umiljatije i ako je već imate želim vam da joj omogućite jednom leglo, jer je to poseban doživljaj i ne treba to izbjegavati niti ih sterilizirati Legla malih pasmina su sve manja i manja, teško se oplođuju, još teže izlegnu, najčešće uz carski rez. Sve je to razlog da su im cijene veće nego kod velikih vrsta. Kod birate štene zadnje što bi trebalo pitati je spol. Ako želite dobrog škotskog terijera tražite dobar rodovnik oca i majke, raspitajte se kod uzgajivača o zdravlju i ponašanju predaka. Dobro pogledajte štenad i uzmite samo veselo i zdravo štene i naći ćete jednu novu dimenziju u životu. 

Taj džepni herkules je idealan izbor za ljude vesele i uravnotežene naravi sa dosta strpljenja i velikom tolerancijom, koji mogu razumjeti njegov temperament i prihvatiti njegovu narav. Po mnogim statistikama spadaju u najljepše pse na svijetu, ali sa visokom nabavnom cijenom. To je pas visoke klase i visokog društva. Kad ga jednom zavolite, ta ljubav neće prestati do kraja njegovog ili vašeg života.


Napisala: Blanka Petres - http://impero.freehostia.com/pettscot/


-------------------


STANDARD PASMINE - ŠKOTSKI TERIJER   
[FCI No. 73]


Originalni naziv pasmine: SCOTTISH TERRIER


Zemlja porijekla: ENGLESKA


Grupa: 3


Opći izgled: 


Nisko postavljen pas, svojom veličinom pogodan za rad nad zemljom, kratkonog, izražajnog držanja, prepoznatljiv, uprkos svojoj neznatnoj veličini, sa koliko snage i okretnosti raspolaže.


Karakteristike: 


Vjeran i pouzdan, pun dostojanstva, nezavisan i suzdržan, ali hrabar i veseo, inteligentan.


Narav: 


Neustrašiv, ali nikad agresivan.


Glava i lubanja: 


Duga, ipak u pravilnom odnosu prema veličini psa. Dužina glave omogućava jednu prikladnu širinu, pri čemu lubanja djeluje usko. Gornji dio glave je ravan. Jagodične kosti nisu izbočene. Lični dio je snažan i dubok. Lubanja i lični dio su gotovo iste dužine. Jedan blag, ali ipak jasan stop između lubanje i ličnog dijela je neposredno ispred očiju. Nosna gljiva velika, promatrano sa strane prema bradi produžava se unazad.


Oči: 


Bademaste, tamnosmeđe, prilično daleko jedno od drugog i smještene duboko ispod očnih lukova, sa živahnim, odvažnim i inteligentnim izrazom.


Uši: 


Nježne, tanke, špicaste, uspravno nošene. Usađene visoko, ne blizu jedno drugom. U korijenu široke uši su maksimalno nepoželjne.


Zubalo: 


Veliki zubi s perfektnim, pravilnim škarastim zubalom, pri čemu red gornjih sjekutića bez razmaka naliježe preko donjih. Zubi stoje okomito u vilici.


Vrat: 


Snažan i umjereno dug.


Prednji dio: 


Glava je nošena na mišićavom, plemenitom, umjereno dugom vratu koji prelazi ka dugim, unazad postavljenim lopaticama. Predprsje smješteno ispred ravnih, snažnih kostiju prednjih nogu, koje imaju uspravno došaplje. Laktovi ne smiju biti smješteni ispod tijela niti okrenuti prema van.


Tijelo: 


Dobro zasvođena rebra, spljoštena u dubok prsni koš i pružaju se daleko unazad. Leđa razmjerno kratka i vrlo mišićava. Leđna linija ravna i paralelna s podlogom. Slabine snažne i duboke. Snažna povezanost između prsnog koša i stražnjeg dijela.


Stražnji dio: 


Primjetno snažan za veličinu psa. Jasno istaknute sjedne kosti, duge bedre i koljeni zglob pod dobrim kutem. Došaplje kratko, snažno i ni unutra ni prema van okrenuto.


Šape: 


Dobre veličine, dobro ispunjeni jastučići. Prsti lijepo zaobljeni i dobro zatvoreni. Prednje nešto veće od zadnjih.


Rep: 


Srednje dug u odnosu na psa, uravnotežen. Debeo u korijenu i sužava se ka vrhu, visoko usađen, uspravno ili blago savijeno nošen.


Kretanje: 


Tečno i slobodno, prednje i stražnje noge se kreću ravno naprijed s dobrim potiskom. Sveukupno kretanje je ujednačeno i harmonično.


Dlaka: 


Čvrsto priliježuća, dupla. Poddlaka gusta, kratka i meka. Pokrovna dlaka čvrsta, gusta i žičana. Obje zajedno čine dobar zaštitni pokrivač.


Boja: 


Crna, pšenična ili tigrasta u svim nijansama.

 

Veličina: 


Visina grebena 25,4 - 28 cm, težina 8,6 - 10,4 cm.


Greške: 


Svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se greškom, čija ocjena stoji u točnom razmjeru sa stupnjem izraženosti.


N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u mošnje.


---------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar