Pisma čitatelja – Nemogućnost zadržavanja mokraće ili vršenje nužde u kući ?
Pitanje:


 

-------------------------------


Poštovani Nenade,

 
Danas sam listajući internetske stranice nasla Vas mail pa Vas molim ako mi možete pomoći i odgovoriti na par pitanja.


Već trideset godina imam pse, obično sam udomljavala štence, jednom kujicu od deset mjeseci i gotovo nikad nisam imala problema s njima sto se tiče vršenja nužde u stanu. Sve sam ih vrlo brzo naučila standardnim postupcima. Obično sam imala po dva psa istovremeno, jednom čak tri.


Prije nekoliko dana udomila sam kujicu koja je napuštena, ostavljena na cesti. Vlasnica se zna i napravljena je prijava. Imam neke podatke o tome kako je možda ova kujica živjela do sada. Po nekim pričama izgleda da je bila vezana na lancu u dvorištu, Ima godinu i po dana, mješanka terijera i još nečeg, sto zapravo nije ni važno u ovom trenutku. Zna dati šapu, sjesti, čeka pored zdjelice dok joj ne kažem da može jesti i sl...vrlo umiljat pas po tom pitanju i jako vesela i draga. Imam i kujicu mješanku od 12 godina. 


Nova kujica, iako je vodim nekoliko puta dnevno vani zna ponekad ne obaviti nuždu u šetnji već obavi kasnije u kuci. Ponekad obavi odmah čim izađemo. Dosta se istrčava i šetnje nam traju dugo, upravo iz razloga da je naučim da to radi vani. Međutim i pored toga, ona obavi nuždu i vani i u kući. Isto tako kad nam netko dođe u posjet čime je podraga ona se popiški. Kad moje kćerka stigne doma i podraga je i javi joj se ona se opet malo popiški.


Pošto do sad nisam imala ovakvih problema s psima, ne znam šta da radim. Kako da je naučim da to nikako ne smije u kuci. Čak sam papir s kojim sam pokupila njenu mokraću stavila na balkon, ali tu se ni jednom nije popiškila već samo u stanu.


Molim Vas ako može savjet, bila bi jako zahvalna da znaka kako dalje. Uzela sam godišnji odmor nekoliko dana da bi bila što više s njom i naučila je tome, kako bi je poslije mogla ostavljati u stanu bez straha.
 
Hvala unaprijed


Odgovor:

  ---------------------------

 

Poštovanje,

Prvo pitanje koje sam si postavio kad sam pročitao taj E-mail je da li je ta kujica sterilizirana.

Naime prilikom sterilizacije pasa i mačaka vrlo se često dešava da dolazi do inkontinencije, odnosno nemogućnosti kontroliranja mokraćnog mjehura.

Tu činjenicu veterinari i zagovornici "sterilizacije svega i svačega", naravno neće priznati, no ona je realna i dešava se vrlo često.

U biti to je prava stvar koju bi trebalo otkriti. Naime važno je ustanoviti da li je njena inkontencija posljedica sterilizacije ili je riječ o psihičkim problemima, strahu i nesigurnosti.

Ono prvo teško je i skoro nemoguće riješiti, a psihičke probleme možete riješiti uz pomoć učestalog bavljenja psom i jačanja njenog životnog veselja i samopouzdanja.

U ovom slučaju kažnjavanje psa bi bilo kontraproduktivno, jer je ona najvjerojatnije već puno puta kažnjena bez razloga i moglo bi se desiti da ne shvati razlog zbog kojeg ju kažnjavate.

Ako je inkontencija posljedica sterilizacije tad bi vam mogao pomoći lijek po imenu lijek Caniphedrin, kojim se kontrolira inkontinencija u pasa i mačaka, no koliko ja znam teško ga je nabaviti.

U tom slučaju bi možda bilo dobro upitati i veterinara za savjet. Oni vam naravno neće priznati da sterilizacija pasa uzrokuje mnoga probleme sa zdravljem, no mogli bi vam preporučiti jeftin i lako dostupan lijek pomoću kojeg bi mišići vaše kujice ipak koliko toliko mogli kontrolirati istjecanje mokraće.

Nadam se da sam vam ovim uspio bar malo pomoći. Ako vas još nešto zanima samo pitajte.

Toliko zasad

Srdačan pozdrav

Nenad

 ---------------------------


Poštovani Nenade,

Hvala na brzom odgovoru. Ne znam da li je kujica sterilizirana, jer gospođa koju ju je napustila, kad je se nazove na telefon kaže da ona nema psa i pokušaj da dođemo do knjižice nije uspio.

Prilicno je živahna pa pretpostavljam da nije sterilizirana. Sutra je vodim veterinaru da je pregleda, cijepi ako treba, očita čip da vidim gdje je čipirana.....to se može znati očitanjem čipa?

 Danas već manje obavlja nuždu u kući. Kad mi je kćerka stigla doma u dva navrata nije se pomokrila. Samo jednom danas dok nas nije bilo kući, možda baš zato. Inače jako brzo uči.

U ovih nekoliko dana, uz pomoć keksića već je naučila neke komade....dođi, sjedni, daje sapu, i čeka pored zdjelice dok joj ne kažem da može jesti. Dobro je sto je uz nju moja stara kujica koja je jako poslušna i dobra i već vidim da uči i od nje. Veselje su nam svima doma i nadam se da čemo i još ovu jednu prepreku riješiti do toga da imamo dva super odgojena i draga psa.
 
Hvala još jednom na brzom odgovoru i ukoliko budem imala pitanja javit ću se.
 
LP
 
Ruzica

 

---------------------------

 

Poštovanje,

Drago mi je da ste je odlučili zadržati i pružiti joj dom.

Ako nije sterilizirana tad je možda vršenje nužde odraz njenog psihičkog stanja ili prevelikog veselja.

Naime vrlo se često događa da mlade ženke ne kontrolirano ispuste par kapi mokraće kad nakon dužeg vremena ugledaju svog vlasnika ili osobu koja im je draga.

Isto to s dva mjeseca radila je i moja ženka schnautzera.

Kasnije to s odrastanjem prođe samo od sebe, odnosno njeni mišići ojačaju i ona ih može kontrolirati.

Moguće je i da je to posljedica traume, no sve se to uz puno pažnje i ljubavi da ispraviti.

Što se mikročipa tiče s obzirom na to što ste mi napisali pitanje je ima li ona uopće mikročip. Istina u pojedinim slučajevima on se da i napipati no još uvijek ima dosta pasa koji ga nemaju.

Veterinar će vam sigurno dati odgovor na većinu pitanja koja vas muče.

Ja vjerujem da će se ona nakon kratkog vremena prilagodbe pokazati kao pas kakvog ste željeli.

Srdačan pozdrav

  Nenad 

---------------------------


Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar