Pisma čitatelja – Da li retrivericu odvesti na cijepljenje da spriječimo prvo tjeranje?
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Dobro veće.

 

Unaprijed se izvinjavam na smetnji ali imam veliku dilemu. Naime imamo retriverku i labradora, koji su u istom boxu. ona sada ima 7 mjeseci, i bojimo se da ce ući u period tjeranja veoma skoro. Poznato nam je da je  najbolje vrijeme za parenje sa nekih 18 mjeseci, pa smo mislili retriverku odvesti na cijepljenje da spriječimo taj prvi nagon. Šta vi mislite o tome i šta mi preporučujete?

 

Druga stvar, pored njih imam mješanca terijera i Češkog kopa. sad je več stariji ima oko 8 godina. u njegovom odgoju sam totalno zaribao, nisam imao pojma o psima. sada je več agresivan i dominantan. nikako da ga smirimo. hiperaktivan je valjda zato sto je lovačke krvi. razmišljao sam o ogrlici za dresuru sa vibracijom, međutim on jednostavno puca svoj pravac i sve sto pročitam ili vidim na tv-u kod njega ne pali. mislio sam čak i da ga poklonim međutim u ovakvom stanju neće ga niko. Sad mi pravi probleme i u odgoju ova dva mlada psa jer su dosta blizu i na svaki njegov lavež ( a laje na sve što se miće) i mladi psi mi reaguju.

 

Unaprijed hvala. Selvedin

 

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------


Poštovanje,

 

Ispričavam se što vam tek sad odgovaram, no vaš e-mail bio je u odjeljku neželjene pošte (na serveru) pa sam ga tek sad primijetio.

 

Što se tiče pitanja o retriverici bojim se da ideja s sprječavanjem prvog tjeranja putem injekcije i nije baš sjajna, a ni zdrava po nju.

 

Bilo bi puno bolje da ju pustite da se normalno tjera no da pripazite na njeno i njegovo ponašanje te da ih od 13 do 16 dana tjeranja (tad je jedino moguće parenje i stvaranje potomstva ostale dane ona će ga tjerati od sebe) fizički odvojite. 

 

S druge strane ona će se i ubuduće tjerati tako da je dobro da muškog psa naviknete na taj miris i pokažete mu kako se mora ponašati.

 

Sve u svemu to i nije tako teško. Većina vlasnika  uzgajivača pasa koji imaju i muške i ženske pse susreće se s tim i uspješno rješava taj problem.

 

S tim mješancem terijera i Češkog kopa će očito biti više problema. Napišite i što vas kod njega muči, odnosno što bi ste htjeli ispraviti pa vam mogu opisati na koji način bi ste to trebali riješiti.

 

Očito je da je stvar u autoritetu odnosno nedostatku istog. To što on ima 8 godina nije neki veliki problem jer psi baš kao i ljudi uče cijeli život.

 

Toliko zasad, 

 

Pozdrav, Nenad

 

 

------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar