Pisma čitatelja – Želio bih čuti što bi ste vi rekli na našu novo nastalu situaciju u  izboru pasmine?
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovanje gdin. Grbac

 

Krenuo bih otpočetka prvi put bi imali psa i stvarno smo neznalice osim kćeri (nije imala pasa ali je sve pročitala o svim pasminama koje postoje) koja ima 13 godina koja me već dvije godine moli da joj uzmem psa nisam pristajao na to jer mi se uvijek činilo da bi joj to za kratko vrijeme dosadilo i da bi kao i neki od pasa završili na ulici ili bih ja morao preuzeti tu odgovornost koju si ne mogu priuštiti jer radim izvan hrvatske.

 

Znam koliko voli pse i koliko čita o njima  i koliko ih se ne boji sestra mi ima mješanca koji je predobar kad god ostaje kod sestre na spavanju i po 10-ak dana potpuno preuzme odgovornost o tom psu trči uvijek kod mojih prijatelja koji imaju pse želja joj je biti vodič i dreser službenih pasa ili veterinar imam osjećaj da joj se život svodi oko životinja imamo ježa i mačka starog 2 i pol godine koji je sa nama u kući imali bi puno više toga u kući da ja i žena(ni ona nije puno bolja) nemamo kočnicu.


No s vremenom i ja sam počeo popuštati i ustvari i ja bi htio imati psa kad dođem doma isto tako i moja žena koja radi i nema baš vremena na pretek znači mene nema po par mjeseci žena i poslovi u kući i oko kuće i dijete koje će sad u 7 razred i tu bi trebao doći pas kojem bi dijete poklanjalo najviše pažnje i najviše slobodnog vremena isto tako bi svi učestvovali u tom odgoju psa ali 80 posto vremena bi dijete bilo zauzeto tim psom.

 

Imam i adekvatno mjesto za psa oko kuće koje bi provodio u vrijeme kad nikog nema doma dok bi neko bio doma bi bio u kući tj. spavao bi u kući. S psom bi se radila osnovna dresura sjedni, lezi, mjesto i puno igre i šetnje.

 

Rekao bih da nam pas ne bi služio za izložbe i takmičenja za obranu, napad itd. Svakako bi htjeli psa pametnog lijepog izgleda privrženog odanog pomalo čuvara radilo bi se o ženki od mnogih pasmina izabrali smo par njih Belgijski ovčar, Labrador, Zlatni retriver nekako svi navijamo za Belgijskog ovčara, ali čitajući po internetu ne znam jeli to pravi izbor neki ljudi me odgovaraju dok me neki podržavaju nitko od njih nije neki stručnjak da bi mu povjerovao nekako ovim portalom ste mi unijeli neko povjerenje ne bih želio da mi djetetu pas bude trauma umjesto veselja, a isto tako i psu kojeg bih uzeli, zato smo uzeli više pasmina tako bi uzeli ovim redoslijedom tj želio sam čuti od vas šta bi ste vi rekli na našu novo nastalu situaciju u  izboru pasmine to bi mi puno značilo iz razloga tog što niste uzgajivač pa mi ni ne prodajete psa hoću reći nepristrani ste stoga bih vas stoga molio za pomoć i preporuku od tri odabrane pasmine jer jednostavno nisam pametan, bez obzira na pasminu dobio bi svu ljubav i poštovanje.

 

Ovim putem bih narucio i CD koji promovirate i koji će nadam se pomoći u razumijevanju psa i njegovih potreba.

 

Isto tako bih vas molio ako je moguće što prije da mi odgovorite jer naše dijete je već svu ušteđevinu potrošilo na dolazak novog člana obitelji kojem zna samo ime.

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i CD-u koji ćemo svi zajedno pogledati.

 

S poštovanjem, Zoran

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

Nažalost ja vam u svemu tome mogu pomoći tek savjetom.

Prvo vi odrasli morate odlučiti o tome da li je vaša kći spremna preuzeti odgovornost za psa. Po meni najbolje bi bilo da se dogovorite da je pas isključivo njena briga, odnosno da je ona ta koja će ga hraniti šetati voditi veterinaru i slično.

Ako je ona već sad spremna preuzeti tu odgovornost i poštivati dogovor to znači da će najvjerojatnije i kad odraste biti odgovorna osoba.

Popričajte s njom i objasnite joj u što se upušta. Pas je veliko veselje, no može biti i velika briga. Upravo zbog toga insistirajte na tome da pas mora biti dobro odgojen pristojan i neagresivan.

Dobro je i to da ste svjesni da svi morate odgajati psa. Naime pas je jednostavno biće i on će najvjerojatnije od svog dolaska u vaš dom više slušati vas odrasla. Posebno vas jer ste glava obitelji i muško što psi poistovjećuju s vođom čopora.

Postoji mogućnost i da ćete neke od metoda odgoja s psom morati odraditi baš vi. Naime psi su skloniji slušanju onih koji im djeluju kao vođe čopora i koji su veći jači i fizički dominantniji.

U vašem slučaju, a i općenito najbolje je da vam pas bude kućni ljubimac i član obitelji.

Ukoliko kupite štene s pedigreom dobro ga je odvesti na izložbu kad odraste tek toliko da vidite koliko je perspektivan i vrijedi li ga i ubuduće izlagati, a takvo izlaganje će se uvjeren sam i vašoj kćerki jako dopasti.

Što se napada na čovjeka ili neke slične vrste dresure tiče to je najbolje izbjeći. Naime u rukama neiskusnog vlasnika pas može izvući čudne zaključke pa to uglavnom dovodi do agresivnosti koju svakako treba izbjeći.

TU je još nešto o čemu mi niste pisali, a to je pitanje da li želite muškog ili ženskog psa.

Muški su pogodniji za život na otvorenom, ženke za život u kući ili stanu. Muški su općenito neposlušniji, tvrdoglaviji i znatno više okrenuti instinktima od ženka. tjeraju se cijelu godinu (svaki put kad prođe neka ženka koja se tjera)

Ženke su puno poslušnije i privrženije obitelji. Lakše ih je odgojiti i općenito s njima imamo manje problema. Tjeraju se dva puta godišnje po dvadesetak dana. Mogu ostati skotne samo ako se pare 12, 13 ili 14 dan od početka tjeranja, odnosno kad jajašca sazriju. Ukoliko je dobro odgojite tjeranje vam ne bi trebalo predstavljati veći problem.

Možete je i sterilizirati ukoliko bude potrebe, no ja u pravilu takvo što ne odobravam. Naime meni ih je uvijek lakše pravilno odgojiti nego trajno osakatiti.

O pasminama svi  pišu sve najbolje i nitko se uglavnom ne osvrće i na mane a baš je to ono na što biste trebali pripaziti.

Za pasmine koje ste nabrojali ja bih rekao slijedeće:

Belgijski ovčar:

Vrlo inteligentan i spretan pas. Zbog inteligencije i poslušnosti koriste ga vojske i policije širom svijeta. No s druge strane to je i vrlo hiperaktivan pas koji će zahtijevati puno šetnje. Kao i kod drugih radnih pasmina mozak mu mora biti zaposlen. Naime ako ga zanemarimo on će najvjerojatnije raditi štetu. Vrlo su brzi, okretni što u nekim slučajevima graniči sa živčanosti. Jednom riječju to je pas koji nije za svakoga.

U ovom trenutku jedan moj prijatelj ima leglo Belgijskih ovčara i također vodi brigu da ti psi ne zalutaju u krive ruke.

Zlatni retriver:

To je već bolji izbor. No i tu također treba pripaziti na temperament. Vrlo veseli, zaigrani, uvijek mašu repom (nije preporučljivo doma imati vaze s cvijećem). Ponekad i neposlušni, tvrdoglavi no vlasnici im uglavnom sve opraštaju.

Labrador Retriver

Veseli i zaigrani psi. Zahtijevaju puno manje šetnje od ranije nabrojenih pasmina. Skloni debljanju i konzumiranju ogromnih količina hrane. Ako ga udebljate u starosti će imati problema s kukovima. Vrlo blagi i smireni. Rijetko se sukobljavaju s drugim psima osim kad nemaju gdje pobjeći. Provalnika će dočekati noseći mu papuće. Skloni su ponavljanju no kod njih mozak ne radi 360 na sat osim kad je u pitanju hrana.

U biti ja bih vam prije preporučio Labradora ili Golden retrivera nego belgijskog ovčara.

To bi uglavnom bili odgovori na većinu vaših pitanja. CD-e ću danas poslati na vašu adresu. Na njemu je puno toga objašnjeno, a ako vas bilo što zanima ili bude kakvih problema u tijeku odgoja psa slobodno me kontaktirajte na E-mail ili telefon.

Srdačan pozdrav

  Nenad
------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


 


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar