Predstavljamo vam pasminu: Crni Ruski Terijer 

Drugi svjetski Rat bio je završen. Stanovnici Sovjetskog saveza (današnje Rusije i drugih zemalja koje su pripadale toj državi) su se vratili kućama u mirnodopski život. Gubici tadašnjeg Sovjetskog saveza su bili ogromni. Većina priplodnih pasa je uginula u toku rata. Broj rasnih pasa u također je bio smanjen. Nakon nekog vremena Sovjetska vojska je shvatila da su im potrebni veliki i snažni psi uravnoteženog karaktera, koje bi mogli koristiti u različitim klimatskim uvjetima. Zaključeno je da većina poznatih postojećih pasmina osim Njemačkog Alzaškog Ovčara ne odgovara tim uvjetima (posebno se to odnosilo na službene pasmine poput Rotweilera, Dobermana, Snautzera, koje odgovaraju staloženošću i karakterom, no zbog kraće dlake ne mogu izdržati hladne sibirske zime)

 

Pod komandom pukovnika G. Medvedev-a, kinolozi Centralne Vojne Škole za Službene Pse (uzgajivačnica Crvena Zvijezda) počeli su sa radom na novim psima, sposobnim da budu i službeni vojni psi i psi čuvari.

 

Koristeći određeni broj pasa, napravili su nekoliko razvojnih grupa kao sto su Moskovski Njufaundlend (Newfaundlend + Njemački Ovčar), Moskovska Doga (Njemačka Velika Doga + Njemački Ovčar), Brudasty Hrt (Erdel Terijer + Ruski Hrt), Moskovski Pas Čuvar (Bernardinac + Kavkaski Ovčar + Skjubold Hrt).

 

Križanjem Velikog Šnaucera i Erdel Terijera, Velikog Šnaucera i Rotvajlera, Velikog Šnaucera i Njufaundlenda dobiveni su dobri psi crne boje i oštre dlake. Ti psi su se s obzirom da su odgovarali svim zahtjevima Bili izdvojeni u posebnu uzgojnu grupu i nazvani Crnim Terijerima. Rad sa tom grupom najviše je odgovarao postavljenim zahtjevima, tako da su kinolozi vojne uzgajivačnice Crvena Zvijezda nastavili raditi sa njima.

 

U nastavku, dodavani su priplodnjaci Rotvajlera i Velikog Šnaucera.

 

Prvi standard Crnih Terijera objavljen je u “Pravila i Zahtjevi za Obuku i Upotrebu Vojnih Pasa” 1958. godine. On je kinolozima dao mogućnost da rade na standardizaciji pasmine. 

Dobra osnova za razvoj napravljena je tijekom 70-tih. U to vrijeme kinolozi-amateri u državnim klubovima službenih pasa uključili su se u rad na poboljšanju uzgojnih grupa. Uz pomoć utemeljitelja Ruskih Terijera, A. Mazover-a i V. Sheinin-a, najbolji priplodni mužjaci i ženke pažljivo su birani na izložbama i među štencima. Eksperti u ringovima podučavani su pod komandom A. Mazover-a, V. Sheinina, E. Krasnoshjukov-a, T. Gusakove… Biolozi i genetičari su također bili uključeni u rad. Rad na uzgojnoj grupi je postao još intenzivniji i svrsishodniji.

 

Postepeno, psi su dobivali sve ujednačeniju formu, nasljedne greške su nestajale, a radni kvaliteti su se poboljšani.

 

Lenjingradski kinolozi, pod vodstvom A. Mironove, M. Shnajderovich-a, A. Mironova i N. Andrijanov-e i Moskovski kinolozi pod vodstvom M. Anokin-e, bili su izuzetno uspješni u uzgoju Crnih Terijera. Uzgajivači iz Sverdlovsk-a, na čelu sa J. Korepanovom, također su napravili bitan napredak u uzgoju.

 

Postepeno, Crni Terijer se proširio na Baltičke države, Ukrajinu i Sibir. Također su se raširili i u inostranstvo – Finsku, Madžarsku, SAD i Čehoslovačku.

 

Crni Terijer je priznat kao rasa 1981. godine. Prvi standard rase bio je prihvaćen 13. maja 1981. od strane Ministarstva Poljoprivrede Sovjetskog Saveza.

 

1984. godine, na Međunarodnoj Skupštini u Meksiku, rasa Crni Terijer je postao pasmina priznata od FCI (standard br. 327). Pasmina  je nazvana Crni Ruski Terijer. Tako su Crni Terijeri počeli da učestvuju na međunarodnim izložbama  na izložbi u Brnu 1994. su osvojili nagrade i šampionske titule.

 

Ruska Federacija Službenih Pasa prihvatila je drugu varijantu standarda rase, koja je bila prikladnija za moderni tip Ruskog Terijera.

 

Rad na poboljšanju rase još nije završen. Ali ovaj veliki pas već uveliko nalazi svoje mjesto na međunarodnim takmičenjima i dalje izaziva veliki interes ruskih i stranih kinologa.


Svima koji razmišljaju o kupovini psa te pasmine važno je napomenuti da se tijekom uzgoja te pasmine negdje izgubila silna želja za udovoljavanjem vlasniku, koja krasi radne pasmine poput njegovih predaka Velikog Šnaucera i Rotweilewra. Obrazac njegovog ponašanja sličniji je ovčarskim psima, nego radnim pasminama i upravo to je smanjilo interes Ruske vojske za daljnjim korištenjem te pasmine.


Kupnja psa te pasmine zbog njegove izraženih čuvarskih nagona i veličine, odnosno snage, preporučuje se samo osobama, koje su već imale velike pse i znaju kako ih primjereno odgajati.


U Zagrebu 09.04. 2015. Nenad Grbac

 

--------------------------


STANDARD PASMINE CRNI RUSKI TERIJER 

CRNI TERIJER [FCI No. 327 / 19. 02. 1996. / GB]

 

Originalni naziv rase: CHIORTNY TERRIER (BLACK TERRIER)

 

Zemlja porijekla: RUSIJA

 

Datum publiciranja originalnog valjanog standarda: 29. 09. 1983.

 

* 1992. je pasmina dobila pravo ime "Ruski Crni Terijer", tj. "Crni Ruski Terijer"

FCI klasifikacija: Grupa 2  (Pinčeri i Šnauceri - Molosoidne pasmine - Švicarski planinski i stočarski psi i ostale pasmine) Sekcija: 1.4 Tchiorny Terrier

 

Bez radnog ispita.

 

OPĆI DOJAM: Crni terijeri su psi višeg rasta od prosječnog. Snažni su, masivne građe i dobro razvijenih mišića. Koža je čvrsta i elastična, bez nabora I podbradka. Psi ove pasmine su čuvarski nastrojeni, suzdržani su i pružaju otpor prema strancima; lako se prilagođavaju različitim klimatskim uvjetima. Crni Terijer se mora dati školovati.

 

KONSTITUCIJA: Snažan i vrlo snažan.

 

Nedostaci: Laganija konstitucija i mlitavija građa, nedovoljno razvijena muskulatura.

Veliki nedostaci: Lagana građa kostura, slabi mišićni tonus, nježna i slaba građa.


Nedostaci: lagano rastegnut format (106-108)


Veliki nedostaci: prevelik format (veći od 108)

 

NARAV / TEMPERAMENT: Smion pas jakih živaca, vrlo odlučan, stabilne ali žive naravi, sa snažnom obrambenom reakcijom.


Nedostaci: Plašljivost, velika razdražljivost, pasivnost.


Veliki nedostaci: Prevelika plašljivost, prevelika razdražljivost i prevelika pasivnost.

 

SPOLNE KARAKTERISTIKE: Jasno izražene, ovisno o spolu. Mužjaci su krupniji, odvažniji i masivniji od ženki.


Nedostaci: Malo odstupanje od traženih obilježja spola.


Veliki nedostaci: Jako odstupanje od traženih obilježja spola. Mužjaci sa karakteristikama ženke ili obratno.

 

GLAVA: Dugačka, umjereno široka u predjelu lubanje, sa okruglim jagodicama. Čelo je ravno, prelazi od čela ka njušci (stop) je primjetan, ali nije oštar. Linija njuške je paralelna sa linijom čela, masivna je, pomalo zašiljena, po dužini nešto kraća od lubanje. Brkovi i brada čine da njuška dobiva kvadratni oblik. Usne su debele, mesnate. Gornja usna je čvrsto pripijena uz gornju vilicu, ne visi.


Nedostaci: Nešto lakša glava, ispupčeno čelo, slabo izražen nosni stop (prijelaz od čela k njušci).


Veliki nedostaci: Gruba, teška ili lagana glava. Okrugla glava, kratka, izbočena ili oštra njuška.

 

UŠI: Visoko su usađene, omanje, trokutastog oblika, prednjim krajevima naliježu na jagodice, vise ravno prema dolje od baze uške.


Nedostaci: Nisko usađene uši, dugačke, „izgužvane", ne naliježu na jagodicu.


Veliki nedostaci: Izdignute nad bazom uške, napola podignute.

 

OČI: Male, ovalnog oblika, ukoso postavljene, tamne.


Nedostaci: Krupne ili nedovoljno tamne oči, vidljiv treći kapak, prisutnost bjeline na oku.


Veliki nedostaci: Svijetle, različite boje i oblici očiju, ukriženi pogled.

 

ZUBI: Veliki su, bijeli, čvrsto naliježu jedni na druge. Sjekutići se nalaze u istoj liniji. Zagriz je škarast.

 

Nedostaci: Slabo razvijeni zubi, zubi neodgovarajući starosti psa. Postojanje slomljenih zuba koji ne smetaju zagrizu. Odsustvo ne više od dva prva premolara, kamenac na zubima.


Veliki nedostaci: Sitni rijetki zubi. Sjekutići nisu raspoređeni u istoj liniji, sva odstupanja od škarastoga zubala, odsustvo jednog od sjekutića, jednog od očnjaka, jednog od trećeg ili četvrtog premolara ili jednog molara, zubi sa jako oštećenom caklinom.

 

VRAT: Dugačak, masivan, suh, postavljen pod kutem od 40-45 nad linijom leđa.

Nedostaci: Kratak, nedovoljno masivan, pretežak, prenisko postavljen vrat u odnosu na liniju leđa.

 

PRSA: Prsni grudni koš, dubok, sa nekoliko ispupčenih rebara. Donji dio prsnog koša nalazi se na istoj liniji sa laktovima ili nešto niže.


Nedostaci: Nedovoljno širok prsni koš, nedovoljno dubok, plosnata ravna rebra.


Veliki nedostaci: Bočno formiran, preširok, plitak, ravan ili uzak prsni koš.

 

TRBUH: Podignut iznad donje linije prsa.

 

Nedostaci: Opušten ili isuviše podignut trbuh.

 

GREBEN: Visok, oštro izdvojen nad linijom leđa.

 

Nedostaci: Nizak, slabo razvijen greben.

 

LEĐA: Ravna, široka, mišićava.

 

Nedostaci: Meka, uska, sa slabom muskulaturom.

 

SLABINE: Široke, kratke, mišićave, malo ispupčene.


Nedostaci: Dugačke slabine, nedovoljno ispupčene.

 

Veliki nedostaci: Ulegnute, uske ili previše ispupčena (nadgrađenost).

 

SAPI: Široke, mišićave, neznatno spuštene ka visoko usađenom repu.

 

Nedostaci: Vodoravne ili malo strmije sapi, slaba muskulatura.

 

Veliki nedostaci: Izraženo strme ili uske sapi.

 

REP: Visoko usađen, debeo, [kratko kupiran (na 3-4 pršljenu)]*.

 

Nedostaci: Nisko usađen rep, nepravilno kupiran,

 

Veliki nedostaci: [Nekupiran rep]*.

 

PREDNJE NOGE: Gledano sprijeda, ravne su i paralelne. Rameni kut je približno 110°. Laktovi su postavljeni unazad. Podlaktice su kratke i uspravne. Došaplja su kratka i ravna.


Nedostaci: lagano otvorena ramena, mala uvučenost ili izvučenost laktova prema unutra ili prema van, mekana došaplja okrenuta prema unutra ili prema van (X ili O noge).


Veliki nedostaci: Preotvorena ramena, velika uvučenost ili izvučenost laktova, krive podlaktice, premekana došaplja.

 

ZADNJE NOGE: Promatrano odostraga, zadnje noge su ravne, paralelne, postavljene nešto šire od prednjih nogu. Bedra su mišićava i dobro razvijena. Skočni zglobovi su suhi, dobro izraženi. Zglob (metatarzalni) je masivan, dugačak i postavljen skoro uspravno.


Nedostaci: Nedovoljno razvijena muskulatura i slab mišićni tonus, kratak u zadnjim nogama, lagana zbiženost ili raširenost skočnih zglobova (O ili X tj. kravlji stav zadnjih nogu), lagano otvoreni kutevi ili zatvoreni kut skočnog zgloba, zečje šape.


Veliki nedostaci: Kao i gore navedeno, samo mnogo naglašenije. Potpuno ravni skočni zglobovi te previše zatvoreni kutevi skočnog zgloba.

 

ŠAPE: Krupne, oblikuju oblik grude, okrugle.


Nedostaci: Šape okrenute prema van ili prema unutra.


Veliki nedostaci: Ravne ili iskrivljene šape.

 

HOD/KRETANJE: Lagano, skladno i tekuće. Karakterističan način kretanja je lagan kas i galop. Pri kretanju kasom noge se trebaju kretati pravocrtno tako da se prednje noge priklanjaju prema središnjoj liniji tijela. Leđa i slabine pokazuju gipkost i elastičnost.


Nedostaci: Malo odstupanje od pravocrtnog kretanja nogu, nedovoljno razgibani zglobovi prednjih i zadnjih nogu.


Veliki nedostaci: Sputani ili nespretni pokreti. Neravno kretanje zadnjeg dijela tijela (pas trči bočno). Izraženo ljuljanje sapi.

 

DLAKA: Dlaka je oštra, tvrda, obilna i izrazito gusta. Dužina trimane dlake je između 4-10 cm (1,6-3,9 inch) i prekriva cijelo tijelo. Dlaka na njušci formira duge grube brkove iznad gornje usnice, a ispod donje formira dugu grubu bradu. Iznad očiju, nalaze se duge i grube obrve. [Na vratu i na grebenu dlaka je dulja i formira grivu.]* Prednje noge od laktova prema dolje i stražnje noge od kukova na niže prekrivene su grubom dugom dlakom. Poddlaka je gusta i vrlo razvijena.

 

Nedostaci: Ravna dlaka, ne trimana. Kovrčava mekana dlaka, duža od 10 cm (3.9 inch). Nedovoljna odlakanost glave i udova. Afgan dlaka (mekana sitnokovrčava dlaka tipa vune).


Veliki nedostaci: Dlaka duža od 15 cm, mekana, dlaka koja visi. Odsustvo odlakanosti na glavi ili nogama, a također i čekinjasti brkovi, brada i obrve.

 

BOJA: Crna ili crna sa sijedim dlakama.

 

Nedostaci: Smeđi ili sivi odsjaj dlake, male bijele mrlje na prsima.

 

Veliki nedostaci: Smeđa ili siva boja dlake, paleži, bijele mrlje na bradi, na glavi, vratu i nogama.

 

VISINA U GREBENU: Za mužjaka 66-72 cm (25.7-28.1 inch), a za ženke 64-70 cm (25.0-27.3 inch).*

 

Nedostaci: Malo visok ili nizak u nogama. Visina kod mužjaka niža od 66 cm (25.7 inch) i viša od 72 cm (28.1 inch), kod ženki niža od 64 cm (25.0 inch) i viša od 70 cm (27.3 inch).*

 

Veliki nedostaci: Previsoki zadnji dio tijela, prenizak prednji dio, visina kod mužjaka niža od 65 cm (25.4 inch) i viša od 74 cm (28.9 inch), kod ženki niža od 63 cm (24.6 inch) i viša od 72 cm (28.1 inch).*

 

Diskvalifikacijske mane:

 

Sva odstupanja od škarastog zubala.

 

Djelomično-obojena dlaka. Bijeline na šapama. Crvene mrlje. Siva dlaka.

 

Odsustvo jednog od sjekutića ili očnjaka. Odsutnost bilo kojeg od trećih ili četvrtih premolara.

 

Odsutnost bilo kojeg molara.

 

Svaki pas koji jasno pokazuje psihičke poremećaje ili poremećaje ponašanja biti će diskvalificiran.

 

N.B.: Mužjaci moraju imati dva normalna testisa sasvim spuštena u skrotum.-------------------


Napisao i uredio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar