Pisma čitatelja – Nikako ne uspijevam uspostaviti dominaciju nad njim
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovani Nenade,

 

imam problema sa svojim 18 mjesečnim mješancem zlatnog retrivera i terijera.  Jako je zaigran i ima visoku razinu energije što pokušavamo iscrpiti dugim šetnjama ( minimalno dva puta dnevno po  sat vremena, a nekad i više) te intenzivnim igranjem i bacanjem loptica i užeta također dva puta dnevno po pola sata.  Osim toga, nikako ne uspijevam uspostaviti dominaciju nad njim (vođa čopora) koliko god se trudila. On kad je u svom "veselom"  i "zaigranom elementu" (npr. Vidi loptu/pticu)  ne mogu ga dobiti da me pogleda, a kamoli posluša. To predstavlja velik problem pri šetnjama. Naime, čim izađemo van, on povlači vodilicu ponekad toliko jako da "hodam po zraku". Kad krene njuškati nešto, samo povlači i nikako ga dobiti da se smiri i sjedne. 

  

Kad vidi drugog psa,  i kad se idu pozdraviti, nakon par sekundi, on počne cvilliti, skakati i "bacati se po zraku" što dovodi do  toga da ga moram maknuti ili pas pobjegne, a onda moj pas laje i laje..em na psa, em na mene, a nekad i na prolaznike. I što god rekla, koji god pokret imala, koliko mi energija bila smirena, ništa ne pali. Poslastice kad vidi ( i kad je mrkva u pitanju) skroz se izbezumi i od njih nema koristi pri smirivanju.

 

U park smo krenuli dolaziti  sa tri i pol mjeseca, kada smo ga udomili. Znam da u parku ima svakakvih pasa, i da se ne mogu svi slagati, no  samo su jedan ili dva psa imali "energije" koliko i on za igru. Ostalim psima prilazio bi, skakao na njih (igra dominacije koju jedino i  želi raditi u parku) psima smeta i koje god signale oni njemu slali on i dalje skače. To je rezultiralo time da ga je jedan pas ugrizao za uho. Na sreću, nije bilo strašno, no on svejedno i dalje nije shvaćao zašto se on ne želi igrati s njime, i stalno je dolazio do njega, njuškao ga i htio skakati po njemu. Od tada se više posvećujem šetnjama nego odlascima u park.

 

Osim njega imam macu i zeca koje isto kad krene njuškati, ne staje koliko god ga maca sa šapom upozoravala ili mjaukala.Imam osjećaj kao da ne razumije signale koji mu drugi psi šalju što mi se  druge strane čini suludo jer on je životinja i bolje poznaje taj svijet nego ja.

 

Pokušala sam sa svime. Pročitala sam svu literaturu, pokušala izbjegavati druge pse, voditi ga na kraćoj vodilici pored mene, njuška kad mu to ja odobrim i to na određeno vrijeme, prva ulazim/izlazim, jedem, no i dalje nema pomaka. 

 

Mislila sam otići kod biheviorista za pse, no svi mi kažu da nije to ništa, da samo radim više s njim i da će to poslije puberteta proći.  Moram napomenuti da nikada nije bio agresivan niti pokazivao znakove agresivnosti niti prema ljudima niti prema životinjama.

 

Unaprijed hvala! Matea

 

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

 Pozdrav,

Tvoj problem nije velik kao što ti se čini.

Ako je tvoj pas mješanac zlatnog retrivera i terijera onda je samo kao što to psi tih pasmina znaju biti malo blesav, nestašan i previše zaigran.

U biti po njegovom ponašanju koje si opisala ja bih rekao da je on više zlatni retriver nego terijer. Naime zlatni retriveri se vrlo često tako ponašaju.

No, kao što rekoh problem nije toliko u njemu koliko u tebi.

Ti si njegova vlasnica i ponašaš se previše nježno prema njemu, previše mu dopuštaš i previše si ga razmazila. On se samo ponaša u okviru onih granica koje si ti odredila.

Znači da bi popravila stvar moraš promijeniti svoj odnos prema njemu. Ukoliko on radi nešto što se tebi ne  dopada potrebno je da se oštrije postaviš, da mu daš do znanja da se tako ne smije ponašati, te da si ti i njegova vlasnica i vođa njegovog čopora odnosno osoba koju on mora i cijeniti i poštivati.

Znači kad napravi nešto što nije u redu uđi u svađu s njim. Izvići se na njega, ljuti se na njega, uhvati ga za šiju i protresi onako kako bi mu to njegova majka napravila kad je bio štene, baci ga na pod, izvrni na leđa i izdominiraj, pošalji ga u kaznu kako bi shvatio da se to što je uradio ne smije ponoviti.

Tu je važno znati kako se ponašati. Naime ti trebaš biti i pravedna i tvrdoglava i nepopustljiva.

Pravedna znači da pas  nikad ne smije biti kažnjen bez razloga i da ga smiješ kazniti samo na način koji on razumije i prihvaća. To znači i da ga nikako ne  smiješ udarati ili maltretirati. Psi udarce ne razumiju i ne shvaćaju ih. Udarati psa najbolji je način da ga trajno udaljiš od sebe.

Tvrdoglava znači da moraš biti i tvrdoglavija i upornija od njega. Ako on uradi neku grašku recimo 10 puta ti ga za to moraš kazniti isto toliko puta.

Nepopustljiva znači da psu nikako ne smiješ popuštati i dopuštati mu da koristi tvoju dobru volju i raspoloženje. Psi su takvi da ono što jednom nauče obično rade cijeli život. Kod njih nema: danas možeš a sutra ne. Oni to ne razumiju. Pseća psiha je jednostavno takva. Tipičan primjer toga je recimo spavanje na krevetu i fotelji. Ako psu to jednom dopustiš on će misliti da mu je to dopušteno cijeli život. I tu počinju problemi i svađe. Znači već tu se stvara odnos vlasnika i psa.

Recimo moja Schnautzi od prvog dana kad je došla u moj dom nema pristup foteljama ili krevetu i ona to prihvaća jer zna  da će u suprotnom naići na moju nepopustljivost.

Sve u svemu s obzirom na dob tvog psa krajnje je vrijeme da se pozabaviš njima i dovedeš ga u red.  

Naime ako se takvo njegovo ponašanje nastavi sve češće će ulaziti u sukobe s drugim muškim psima i šetnje će vam se pretvoriti u pakao i vječno izbjegavanje drugim muških pasa. Uglavnom dobro je i znati da muški psi u većini slučajeva kad odrastu nisu neko dobro društvo za druge muške pse i da većina vlasnika izbjegava takva druženja.

U tvom slučaju pomoglo bi da svog psa odvedeš u društvo kakve veće i dominantnije ženke, pa da ga ona malo preodgoji i nauči da skakanje na druge pse nije baš najpristojnije ponašanje u psećem svijetu. I ne boj se neće ga ozlijediti i on se kao i svaki pravi muški pas neće postavljati na nju, ni braniti se.

Za kraj ću naglasiti da sve što sam napisao vrijedi i da ćeš zaista morati promijeniti svoj odnos prema psu i postati stroža i nepopustljivija. Sve to moglo bi i tebe i njega poštedjeti puno problema u budućnosti.

Biheviorista za pse - kakve su to gluposti?

Čuvaj se ljudi, koji prodaju maglu!

Toliko zasad

Srdačan pozdrav

Nenad

 

----------------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


 


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar