Pisma čitatelja – Kako spriječiti njegovo uzbuđenje prema drugim psima?
Pitanje:

-------------------------------

 

Poštovani Nenad,

 

Prvo bi Vam se htjela zahvaliti na Vašoj stranici iz koje možemo jako puno naučiti i primjenjivati na nađe pse.. Moje pitanje je kako da smanjim njegovo uzbuđenje prema drugim psima, one koje zna je dobar ali koje ne zna on bi odmah da trči do njih i njušsi. 


Ima 13 mjeseci i jako je poslušan, odgojen, kucni je ljubimac ,ne pravi štetu u kuci iako zna ostati i do 8 h dok ne dođem s posla..Ja znam da je on u pubertetu ali to mi je jedini problem s njime, nekada dobro prođe ali ako drugi zarezi ili zalaje na njega, on odmah reagira..sada ima 45kg ali kada bude imao veću kilažu za mene će biti problem da ga zadržim.. Probavala sam i da sjedne kada dolazi drugi pas, pa sam ga povlačila nazad sve dok se ne smiri, ne znam dali je to pravilno..jako je društven s drugim psima koje zna ali naravno nema vise igre s mužjacima, jer od igre nastane klanje tako da sada samo idemo u duge šetnje i na brda s psima da se umore i onda su svi ok, nema problema..Iako sam primijetila da ga ženke znaju bolje odgojiti, njegovu tvrdoglavost dovesti u red, ali on je tako razigran ..

 

lp, Alma


 

Odgovor:

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Ispričavam se što vam nisam prije otpisao no imam puno posla nevezanog uz Psi za neznalice pa nekad jednostavno ne stignem sve uraditi.

 

Prvo što bi ste vi kao vlasnik muškog psa trebali znati je da je velika zabluda da se odrasli muški psi i dalje mogu igrati među sobom kao što su se igrali kad su bili štenci. Toga više nema i ne postoji. Naime nagon za dominacijom i spolnošću je jači od njih i oni će vjerojatno svaku takvu igru iskoristiti za nametanje i potvrđivanje vlastite muškosti i ponosa.

 

Znači najbolje bi bilo da u potpunosti odustanete od te ideje. Čak i ako vaš pas neće napasti drugog psa drugi pas će napasti njega čim osjeti da mu je ponos ugrožen.

 

Što se vašeg psa tiče on je upravo sad u fazi kad će to pravilo morati i sam shvatiti. Naime dosad je bio štene i život mu se sastojao od igre s drugim psima koji su tolerirali njegove ispade upravo zato jer je bio štene. Sad je dolaskom puberteta odrastao, miris i nagoni su mu se promijenili i drugi psi ga više ne doživljavaju kao štene nego kao odraslog psa.

 

Zašto on to dosad nije shvati? Zato jer živi uz vas, a ne u čoporu. Da živi u čoporu stariji, iskusniji i jači mužjaci i ženke bi već davno doveli u red njegove hormone i naučili ga pristojnom ponašanju bez da ga ozlijede ili istraumatiziraju.

 

Ta socijalna sredina jako je važna u životu svakog psa jer ga ona usmjeruje i odgaja i nju ponekad mi ljudi nismo sposobni ili spremni zamijeniti jer razmišljamo i živimo na drugi način.

 

Uglavnom lako je zaključiti da se on tako ponaša zato jer je u pubertetu, zato jer odrasta i želi potvrđivati svoju muškost i ponos i zato jer ste vi vjerojatno prepopustljivi prema njemu pa se on ponaša onako kako on to želi.

 

Gdje griješite? Teško je reći zato jer ne poznajem psa, no uglavnom čini mi se da on ne zna ili da s njim niste radili ni one osnove koje bi svaki pas morao naučiti. Recimo nedavno mi je došao jedan strašno problematični pas. Radio je sve moguće nepodopštine od bježanja pa do krađe hrane sa stola. No, na kraju je ispalo da on i nije tako problematičan nego da se s njime nikad nije radilo apsolutno ništa. Naime kad je naučio naredbu NE, odnosno naredbu koju svaki normalno odgojen pas mora naučiti isti tren čim dođe u stan svojih vlasnika on se odjednom promijenio.

 

Moje mišljenje je da tako nešto nedostaje i vašem psu. Naime njegovo ponašanje govori da on već sad upravlja vama ili se bar trudi upravljati i nametati svoju volju a da vi na to ne odgovarate na pravi način. Tu odmah treba upozoriti na opasnost koja vreba. Naime takvi dominantni psi koji nameću svom vlasniku svoju volju s vremenom

smatraju da su oni postali vođe čopora pa se počinju nametati i okolini što često dovodi i do ugriza. Vlasnik ga ne želi poslušati i on ga jednostavno ugrize ili susjedovo dijete mu dosađuje i on ga opet ugrize (istina blago no i to je ugriz).

 

Znači morati ćete promijeniti sami sebe i postati vođa vašeg malog čopora. Morati ćete postati nepopustljivi,  pravedni i uporni. Morat ćete mu pokazati da se ne smije tako ponašati i da vi kao njegov vlasnik takvo ponašanje ne dopuštate. U normalnim okolnostima već i jedno glasno NE bi trebalo biti dovoljno. Ako to nije naučio onda u trenutku kad vas počne vući za drugim psom oštro trznite vodilicu (vodilica i davilica su obavezni kod takvog psa) i viknite ne. To ne smije biti vučenje nego oštar trzaj. Nakon toga ga posjednite i smirite, Njegove emocije moraju biti pod kontrolom.

 

Sve to morati ćete ponoviti više puta. Dobri i poslušni psi shvatit će i prihvatiti od prve. Tvrdoglavi od deset ili petnaest pokušaja, a s onim najtvrdoglavijim morat ćemo se nadmetati i više dana. Važno je ne poštati i ne odustajati. Pas mora unaprijed znati kakva će biti vaša reakcija.

 

Šetnje su najbolji način da se potroši energija. Navucite ga i na bacanje i vračanje loptice ili frizbija. Od druženja s muškim psima odustanite. Što se ženki tiče birajte mu društvo. S obzirom da je u pubertetu njemu sad najviše odgovara društvo većih i dominantnijih ženki koje ga mogu naučiti pristojnosti. Ne bi bilo dobro da ga u ovom trenutku odvodite u društvo mladih ili slabijih pasa nad kojim može dominirati.

 

S jedne strane dobro je znati da je taj pubertet najgora faza u životu mladog psa i da će kad odraste biti samo bolji. S druge strane morate biti svjesni da greške u odgoju koje vi sad počinite mogu trajno obilježiti život i vas i vašeg psa.

 

Toliko zasad

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad ----------------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


 


     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar

Post

po Alma
Added Mar 14 '16

Pregled po tagovima

Ocjena

Vaša ocjena:

Arhiva