Predstavljamo vam pasminu: Zapadno škotski bijeli terijer (West Highland White Terrier)

Zapadnoškotski bijeli terijer, poznat i kao Westie, je vrsta psa poznatog po svojoj živahnosti, odvažnosti i potpuno bijeloj dlaci. Izuzetno je prijateljskog ponašanja, pogotovo prema starijoj djeci, ali zahtijeva i puno pažnje.. Mnogi vjeruju da je nastao križanjem kern terijera sa autoktonim zapadnoškotskim pasminama.


Izgled


Westie ima tamne, sjajne oči koje imaju prodorni pogled. Uši su mu male i uzdignute dajući psu izgled spremnosti za svaku situaciju. Težina odraslog psa muškog spola je od 6,8 do 9 kg, a za ženke od 6 do 7,2 kg. Naraste od 23 do 28 cm. Rep mu je uvijek uspravan. Unutrašnjost dlake mu je gusta i meka, a prema vani postaje gruba i zahtjeva redovito češljanje. Dlaka mu je srednje duljine i umjereno kudrava, čupava i treba ju redovito šišati. Mnogi vlasnici dlaku oko lica ostavljaju dugu tako da izgleda kao lavlja griva.


Porijeklo:    


Sredinom devetnaestog stoljeća pojavila su se u nekom uzgoju kern (caim) terijera u gorofoviji Argyll sasvim bijeli štenci umjesto da budu crveni. Bijeli primjerci su selekcionirani i umnoženi sve dok nije nastala ova pasmina. Znači praotac Zapadnoškotskog bijelog terijera nije, dakle, nitko drugo do bijeli kern terijer. Kasnijim uzgojem razlike između te dvije pasmine su se povećavale.


Ponašanje i karakter:


Ova je pasmina puna energije i upornosti. Vrlo su razdragani, veseli, pametni i znatiželjni te donose radost u svaki dom. Radi svog temperamenta Westieja opisuju i kao "velikog psa u malom tijelu". Uvijek je na oprezu i može se smatrati psom - čuvarom, iako radi svoje veličine ne djeluje zastrašujuće. Ako ga se draži i provocira, reagira režanjem pa čak i ugrizom. Kada su mu rep i uši spušteni, Westie je zadovoljan, odnosno prilično sretan zbog nečega. To bi moglo biti dolazak vlasnika, žvakanje omiljene igračke ili jedenje. Izuzetno je društven s ostalim životinjama iako se "upoznavanje" s domaćim ljubimcima, uključujući i mačku, mora izvesti s dodatnim oprezom, premda se brzo privikne. Kako Westie spada među lovačke pse, potreban mu je veći prostor za trčanje i igru, ali unatoč tome, vrlo se brzo privikavaju i na male prostore,stanove. I u putovanjima je dobar suputnik jer se lako prilagodi na nove situacije i ljude. Radi svoje energije brzo se umori te više puta na dan drijema. Kao i ostali psi, puno bolje reagira na ljubav i pažnju nego na okrutnost. Vrlo su tvrdoglavi i učiniti će sve što je u njihovoj moći da nametnu svoju volju.


Posebna napomena


Zbog svog lovačkog porijekla, hrabrosti i urođene živahnosti potrebno je prilikom odgoja pripaziti na to da Westi-ju ne dozvoljavamo napad na mačke ili druge pse. Naime upravo zbog činjenice da je to mali pas s velikim srcem moguće je da tu njegovu živahnost mačke ili psi većeg rasta krivo protumače, pa da dođe i do ozljeda. S druge strane tako ćete i spriječiti mogućnost da vas pas dovede u situaciju da se morate pravdati pred drugim vlasnicima pasa ili drugim ljudima. No, kao što rekoh takvo ponašanje se ne može pripisati genetici ili pasmini već iskljućivo lošem odgoju. 


Njega i zdravlje


Westie je skloniji suhoj dlaci pa često kupanje može iritirati kožu. Kao i kod ostalih pasmina preporučuje se da ga uz pomoć šampona kupate najviše dva puta godišnje. Uz pomoć obične   vode možete ga kupati svaki dan. Dlaka Westi terijera zahtijeva redovito trimanje (šišanje odnosno čupanje dlake). Nikako se ne preporučuje šišanje mašinicom jer to dlaku ćini mekom i lomljivom. Potrebno je i češće češljanje kako bi se dlaka održala prirodna i čista. Češću higijenu zahtijevaju unutrašnjost ušiju te oči kako bi se izbjegla infekcija. 

STANDARD PASMINE 
ZAPADNO ŠKOTSKI BIJELI TERIJER (West Highland White Terrier)


Standard br. FCI 85 – Velika Britanija


Opći izgled: Snažno građen, duboke grudi i daleko unazad postavljena rebra. Ravna leda. Stražnje noge mišićave i snažne. U velikoj mjeri jedan veličanstven spoj snage i atraktivnosti.

Karakteristike: Mali, aktivan, neustrašiv, robustan sa znatnom samostalnošću u nastupu. Pokazuju oštrinu prema onome tko pokušava uzeti povjerene mu stvari. 

Narav: Budan, veseo, hrabar, samosvjestan, ali prijateljski raspoložen.

Glava i lubanja : Lubanja blago zaobljena. Čeoni dio ravnih kontura. Gornji dio glave blago se sužava od korijena ušiju ka očima. Rastojanje između potiljne kosti i očiju neznatno je veće od dužeg prednjeg dijela. Glava je odlakana bogatom dlakom. Nošena je pod pravim ili manjim kutom u odnosu na os vrata. Glava ne treba biti ravno nošena. Prednji dio od očiju do vrha brade blago se sužava. Jasan stop izražen jakim lukovima čeonih kostiju. Neposredno je nešto ispred gornje polovice očiju i između očiju blago udubljenje. Dio ispod očiju nije upao ili jako odsječen već dobro ispunjen. Snažne vilice iste jačine. Nosna pečurka crna i prilično velika, s njuškom čini ravnu liniju. Nosna pečurka špicasto isturena. 

Oči: Daleko jedno od drugog, srednje velike, okrugle i tamne koliko je moguće, nešto dublje, oprezne i inteligentne, gledaju naprijed ispod žbunastih obrva koje im daju prodoran pogled. Svijetle oči su jako nepoželjne.

Uši: Male, uspravne i sigurno nošene, završavaju se jasnim vrhom. Niti daleko jedno od drugog, niti pak blizu. Dlaka je kratka i ravna (baršunasta), vrh uha bez resa. Okrugle, široke, debele, velike i pretjerano odlakane uši su krajnje nepoželjne. 

Zubalo: Između očnjaka ja tako široko da ostavlja dojam oštrine na grabežljivce. Zubi su u odnosu na visinu psa veliki. Pravilno škarasto zubalo, pri čemu gornji sjekutići bez razmaka naliježu na donje. Zubi su postavljeni vertikalno u vilicu. 

Vrat: Dovoljno dug i omogućava željeno nošenje glave. Mišićav, ka korijenu blago širi, pri čemu je neprimjetan prijelaz ka unazad postavljenim plećkama. 

Prednje noge: Plećke položene koso unazad, široke i dobro priliježu na grudi. Rameni zglob dobro unazad postavljen, a laktovi priliježu pri čemu je omogućeno slobodno kretanje i paralelne prednje noge u odnosu na os tijela. Prednje noge su kratke, mišićave i ravne, prekrivene gustom i oštrom dlakom. 

Tijelo: Kompaktno. Ravna leda sa širokim snažnim slabinama. Duboke grudi. Rebra u gornjoj polovici tako zaobljena da bocne strane cine ravnim. Zadnja rebra daleko unazad postavljena. Rastojanje između posljednjeg rebra i zadnje noge toliko kratko koliko je to spojivo sa slobodnim kretanjem. 

Stražnje noge: Snažne, mišićave i snažne u gornjem dijelu. Noge su kratke, mišićave sa snažnim tetivama. Butine vrlo mišićave i nisu postavljene daleko jedna od druge. Skočni zglob dobro zaobljen i postavljen dobro ispod tijela. U mirovanju i kretanju prilično blizu jedan drugom. Strm ili slab skočni zglob je krajnje nepoželjan. 

Šape: Prednje veće od zadnjih, okrugle odmjerene veličine, snažni i dobro popunjeni jastučići. Pokrivene kratkom, oštrom dlakom, zadnje šape su manje i imaju dobro napunjene jastučiće. Donji dio jastučića i svi nokti prvenstveno crni. 

Rep: Dug 13 – 15 cm. Prekriven oštrom dlakom, bez zavjesica, ravan i snažan koliko je moguće, pri tome nije nošen veselo i savijeno iznad leda. Dug rep je nepoželjan i ne smije biti kupiran. 

Kretanje: Slobodno, ravno i tečno. Prednje noge se pomjeraju samo iz ramena. Kretanje zadnjih nogu je slobodno i veliku snagu. Vrlo gipko koljeni i skočni zglob, koji je dobro pod tijelo postavljen daju dobar potisak. Ukočeno, štulasto kretanje zadnje noge i kravlji stav maksimalno nepoželjni. 

Dlaka: Dupla, pokrovna dlaka duga oko 5 cm. Oštra bez bilo kakvih znakova uvijanja. Poddlaka je baršunasta, kratka, meka i gusta. Otvorena dlaka krajnje nepoželjna. 

Boja : Bijela. 

Veličina: Visina grebena oko 28 cm. 

Mane: Svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se manom, a procjena ovisi o stupnju izraženosti. 

N.B: Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.Napisao i obradio: Nenad Grbac


---------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar