Psi kao prosjaci (prvi dio)
Jeste li ikad sami sebi postavili pitanje koliko vam znači pas?


Najvjerojatnije niste, no ukoliko malo bolje razmislite, shvatiti ćete da bi se vaš život bez psa uvelike razlikovao od života, kojim sada živite.


Svima nama koji imamo psa teško je zamisliti život, bez pogleda njihovih sjajnih toplih očiju, život bez veselog laveža, koji nas dočeka kad se umorni i neraspoloženi vraćamo s posla ili iz škole?


I stoga ne mogu da se ne upitam da li postoji netko tko nas može voljeti na taj i takav način i u potpunosti i svakog trenutka biti nam apsolutno posvećen?


Da li itko može tako jednostavno i instinktivno shvatiti sve naše osjećaje, naša veselje, naše strahove i tako jednostavno ih otkloniti?


No, psi takvi kakvi jesu, sve više postaju i predmet kojekakvih manipulacija. Njima se sve više bave ljudi, koji ih ne poznaju i kojima riječ "pas", predstavlja samo istoznačnicu za novac.


U rukama takvih ljudi, psi postaju istovremeno i sredstvo manipulacije i prosjaci na temelju čijih tragičnih sudbina se iz džepova poreznih obveznika, pokušava izvući što više novaca.


Klasičan primjer takvih postupaka je i nedavna akcija "Ureda za poljoprivredu i šumarstvo", i udruge po nazivu "Prijatelji životinja".


Naime dotični ured je dotičnoj udruzi za potrebe nekakvog programa navodne socijalizacije ili dresure, svega pet pasa, izdvojenih iz gradskog azila, isplatio čak 25 000 kuna.


S obzirom da članovi te udruge znaju mnogo o vegetarijanstvu, jogi, homoseksualizmu, i odvikavanju od narkotika, a gotovo ništa o psima, za pomoć pri navodnoj "dresuri pasa iz Azila", su angažirali i osobu, koja nikad nije uspjela, ni socijalizirati, ni izdresirati čak ni vlastite pse.


No, da ne dužimo dva mjeseca kasnije u novinama se objavljuje da su ti psi tijekom "uspješne", i vrlo skupe dresure, uspjeli naučiti čak dvije naredbe ("Sjedi" i "lezi"), te da su spremni za odlazak u novi dom.


Tri mjeseca kasnije novine objavljuju i vijest da je od tih pet "savršeno izdresiranih pasa" samo jedan udomljen, no prešućuju nam podatak o tome u čijim džepovima je završilo tih 25 000 kuna, kao i podatak o tome koliko se hrane za napuštene pse, za tu svotu moglo kupiti.


Još gori primjer manipulacije sudbinama napuštenih pasa pružila nam je fantomski "Savez udruga grada Zagreba", (SUZA), koji putem novina prijeti građanima da će odsad sve napuštene pse, koji oni dovedu u njihove prostorije odmah i bez razmišljanja eutanazirati.


Time je i konačno potvrđeno da je fantomski "Savez udruga grada Zagreba", zapravo samo produžena ruka gradskog šinteraja.


No pitanje je gdje zapravo završava 800 000 kuna, koliko grad godišnje izdvaja za potrebe tog izmišljenog saveza izmišljenih udruga.


Ipak da vas ne bi razočarali reći ćemo vam da je sve to samo podnožje ledenog brijega, jer se u politici zbrinjavanja napuštenih pasa, vrti još jako puno novaca.


Te da svim tim ljudima, psi zapravo nisu nimalo važni, osim kao sredstvo manipulacije ili kao prosjaci iz Dickensovog "Olivera Twista".

--------------


Napisao i uredio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar