TABLICA UČESTALOSTI POJAVE DISPLAZIJE 
KUKOVA U POJEDINIH PASMINA
Redoviti posjetitelji našeg portala sigurno se sjećaju da smo o displaziji kukova već pisali. 

Bio je to članak kojim smo na jednostavan način objasnili što je to displazija kukova, kako je otkriti, kako je spriječiti, kako prepoznati i kako se boriti protiv nje. Taj članak sad se nalazi se na CD-u {"Psi za neznalice 2003/2004"}, te ga svi koji posjeduju taj CD, mogu iznova pročitati i podsjetiti se te teme.


No ovom prilikom naša je namjera o displaziji kukova progovoriti na drugačiji način i upozoriti sve vlasnike pasa da se displazija ne događa samo pojedinim pasminama, već da je te bolest prisutna u gotovo svim pasminama i da bi svaki vlasnik psa, već prilikom odabira pasmine, morao znati koliko je ta pasmina sklona toj nasljednoj bolesti.


O važnosti tog podatka svjedoči nam da se gotovo u svakoj rodovnici nalazi i podatak koliki stupanj displazije kukova su imali preci tog psa .


Taj podatak vrlo često može biti presudan u odluci da li uzeti štene iz tog legla.

Drugim riječima, kupovina šteneta čiji su preci imali visoki stupanj displazije, povezana je s realnim rizikom da i vaš pas  u sebi nosi tu nasljednu bolest i sve probleme koje bi mu ona u tijeku života mogla stvoriti.

Da bi vam koliko - toliko pomogli, prenosimo vam tablicu koja je sastavljena na osnovi dugotrajnih istraživanja o pojavi displazije i njezinoj zastupljenosti u u pojedinim pasminama.

Svi navedeni podaci objavljeni su u publikacijama ortopedske fondacije za životinje iz Columbie, Missouri.


TABLICA UČESTALOSTI POJAVE DISPLAZIJE KUKOVA U POJEDINIH PASMINA

 Orthopedic Foundation for Animals (OFA) Hip Registry  
 Nastavak članka "Tablica učestalosti pojave displazije kukova u pojedinih pasmina", kao i mnoge druge zanimljive članke o psima, njihovom odgoju, ishrani, zdravlju, dresuri i socijalizaciji moći ćete pronaći na našem multimedijskom CD-u "PSI ZA NEZNALICE 2004/2005".

Više o tom CD-u moći ćete saznati ukoliko kliknete na slijedeći link:http://psi-za-neznalice.com/cdimp%203.htm.


Sadržaj CD-a odnosno popis članaka koji se nalaze na njemu moći ćete pogledati ukoliko svojim mišem kliknete na slijedeći link: Arhiva članaka


Jednu od kritika napisanih povodom objave tog CD-a moći ćete pročitati ovdje.


Sam CD možete naručiti tako da nam pišete na E-mail adresu NenadGrbac@hotmail.comili putem našeg web shopa koji se nalazi na slijedećem linku http://www.webshop.psi-za-neznalice.com/


Napisao: Nenad Grbac


---------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

 


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar