Bolesti pasa - Panostitis
U mladih pasa većih pasmina, a osobito u njemačkih ovčara i njihovih mješanaca ponekad se javlja oboljenje cjevastih kostiju, u medicini poznato pod nazivom eozinofilni panostitis pasa. Postoji nekoliko teorija o nastanku ove bolesti, pa tako pojedini autori smatraju da je uzročnik virus, dok drugi smatraju da se radi o alergijskoj reakciji ili autoimunoj bolesti, no pravi uzrok ove bolesti je i dan danas nepoznat. Poznato je samo da od te bolesti obolijevaju uglavnom mladi psi koji intenzivno rastu.


Upalni proces zahvaća duge cjevaste kosti nogu, pa se oboljela životinja nerado kreće, jer joj svaka kretnja uzrokuje jaku bol. Proces može zahvatiti jednu ili više nogu odjednom. Osim što je kretanje otežano bolom, životinja bolno reagira i na umjereni pritisak prstima na oboljelu kost. Za ovu je bolest karakteristično da se proces naglo aktivira, traje više dana, pa onda znakovi bolesti naglo nestaju, da bi se kroz neko vrijeme ponovno ispoljili na istoj ili drugoj nozi.


Bolest je dugotrajna i za životinju veoma neugodna, ali unatoč toj činjenici psi spontano ozdrave dok završi rast životinje. Za vlasnika je najvažnije znati da psi ovu bolest prebole bez posljedica, osim ako je upalni proces bio jačeg intenziteta, a štene je bilo zahvaćeno u ranoj mladosti. U tom slučaju, zbog smanjenog kretanja uslijed boli, štene zaostaje u razvoju. To se najviše očituje na masi skeletnog mišićja koje je veoma oskudno razvijeno. Bolest se dijagnosticira na osnovu kliničke slike, a u dubioznim slučajevima potvrđuje se rengenskom pretragom.


Liječenje se svodi na ublažavanje bolova i upale, često je veoma dugotrajno, ali time ova bolest postaje podnošljiva za psa. Ipak treba napomenuti da i ta metoda ublažavanja bolova pomoću lijekova ima svoju lošu stranu jer mladi zaigrani  psi pod utjecajem lijekova zaboravljaju na bol i postaju neoprezni (ne čuvaju se) što može dovesti do novih ozljeda.


Napisao: Nenad Grbac


---------------------


Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora. 

Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar