Pisma čitatelja – Kako spriječiti prekomjerno lajanje?
Pitanje:

 

-------------------------------


Poštovani! 


Prije 7 mjeseci udomili smo  mješanca samojeda i labradora, mužjaka, starog od prilike godinu i pol.  


U zadnjih 7 mj. dosta smo ga preodgojili i naučili na naše naredbe  i lijepo se priviknuo na nas i na svoj novi dom. Tijekom dana jako je miran i većinu vremena spava.


Svakodnevno ga više puta (4-5)  šećemo i istrčavamo. Kako živimo u kuci sa velikom okućnicom cesto je vani  no kad smo na poslu i po noći moramo ga staviti u box kako ne bi išao po susjedstvu. 


Tijekom dana skoro nikad ne laje, eventualno ako je neka mačka ili neki drugi pas u dvorištu a on je u boxu.


Problem se javlja svako jutro.... ujutro u 5:15 svaki dan zadnjih 7 mjeseci počinje lajati i cviliti i tako dokle god ne dođemo do njega i pustimo ga iz boxa. Nakon toga ode jest travu i popiškit se. 


Vjerujem da smo i mi pogriješili jer smo u početku da ne bi probudio sve susjede odmah kad bi zalajao ili zacvilio otišli do njega i pustili ga te se poigrali s njim (s lopticama, što jako voli) kako bi obavio i veliku nuždu. No s vremenom smo probali ne skakati odmah na prvi lavež i jednom smo čak vise od sat vremena slušali njegovo lajanje i nažalost smo mi popustili i otišli do njega ne bi li prestao lajati, taj put uopće nije imao potrebu nego nas je samo izlizao i traži da se mazimo s njim i igramo (pretpostavljamo jer mu je dosadno).


Probali smo ujutro izdaleka zadat naredbu da prestane lajati no kad nas čuje onda još glasnije počne lajati. Kada laje nije agresivan samo sjedi ispred vrata boxa i laje. Probali smo ga preko noći staviti i u stan tada bi počeo lajati odmah kad se probudi i sjeo bi ispred vrata spavače sobe i lajao(4:30), probali smo i na balkon-5:30 (sjedi ispred balkonskih vrata, gleda u njih i laje i cvili).


Nakon šetnje ponovno legne i spava do popodne. Probali smo ga cijeli dan držati budnog u nadi da će duže spavati ujutro no nije nam ni to pomoglo. Probali smo mu staviti hranu navečer da ujutro ima ako je slučajno gladan no ni to nije pomoglo, onda smo pomislili da možda ne jede prekasno pa mu se ujutro rano ide u šetnji kako bi obavio nuždu, no nije ni u tome problem.


Molimo Vas da li nam možete dati koji savjet kako da ga naučimo da ujutro toliko ne laje nego da sačeka dok mi ne dođemo do njega i prošećemo se - dok se mi sami ne probudimo.


Hvala, Vedrana


Odgovor:

  ---------------------------

 

Poštovanje,

Očito je da ste vi bili pre popustljivi i da ste ga navikli na rano jutarnje druženje pa sad on protestira svaki put kad vas nema. S druge strane to je u neku ruku i dokaz njegove inteligencije, no i nadmetanje u kojem i jedna i druga strana želi pobijediti.

Naime vas pas je baš sad u dobi kad psi postaju svjesni svoje važnosti,pa na različite načine pokušavaju nametnuti svoju volju vlasnicima.

Sve to daje do znanja da ne smijete popustiti i prilagoditi se njemu, nego da ga baš obrnuto, trebate natjerati da se prilagodi vama i vašim zahtjevima.

S druge strane situacija je prema onom kako ste ju opisali takva da sad morate uči i u prvi sukob s njim.

Ujutro kad se probudite odnosno kad vas probudi prvo cviljenje ili zavijanje odmah otiđite do boksa. Uđite unutra i pošteno se izvičite na psa (što si toradio, je li se to smije i slično). Važno je da pas shvati da ste ljuti. Ako treba glumite malo.

Nakon toga izađite iz boksa i pričekajte njegovu reakciju.

Ako ponovno počne cviliti vratite se u boks uhvatite ga za šiju i pošteno protresite (ne bojte se isto to mu je uradila i mama kad je bio mali). Opet se izvičite na njega i izađite van baviti se svojim poslom.

Ako opet počne cviliti kaznite ga još jednom.

Jedino što ne smijete je izgubiti živce i udariti ga, jer psi takve udarce ne shvaćaju, te postoji realna opasnost da ga time trajno udaljite od sebe. 

U šetnju ga izvedite u vrijeme kad vama to odgovara.

Nakon nekoliko dana takvog postupanja prema psu on će shvatiti da cviljenjem ništa ne postiže, osim što sam sebe dovodi u neugodnu situaciju.

Neki psi će takav postupak shvatiti od prve, no s nekim će se trebati i duže zabavljati no ono osnovno je to da na kraju svi popuste.

Naravno trebati će vam i vremena i strpljenja da ispravite tu pogrešku, no važno je biti nepopustljiv i ustrajati u namjeri da ga dovedete u red.

Sve to odraziti će se i općenito na poslušnost vašeg psa.

U njegovim očima postati čete osoba koju vrijedi slušati i čije mišljenje se ipak mora i treba uvažiti.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav

Nenad

 


Re_Pitanje:

 

-------------------------------


Pozdrav,

Puno hvala na korisnim savjetima... 

već sutra se bacamo na Vaše metode, a ako nam ponovo zatreba Vaša pomoć javimo Vam se. 

    Velika hvala i pozdrav

    

    Vedrana

 -------------------


Napisao i uredio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar