Pisma čitatelja – Kupujem štene Vestija pa me zanima pravilan odgoj i ishrana ?
Pitanje:

 

-------------------------------


Poštovani,


planiram da kupim jadno štene westija pa me interesuje njihov pravilan odgoj i ishrana, koliko se često moraju vakcinisati i sve vezano za njih, pa ako možete da mi odgovorite na ova pitanja bio bih Vam veoma zahvalan?


Unapred zahvalan,


Vuk Stefanović

 


Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Bojim se da su vaša pitanja malo preopširna no pokušat ću ukratko odgovoriti na njih.

 

Zapadno škotski bijeli terijer, ili više poznat kao ''Westy'' pasmina je snažne građe i kompaktnog kvadratnog tijela. To su  živahni psi puni samopouzdanja. Borbeni i ponosni dobri su čuvari i odlični lovci u polju. Razigrani su i posvećen obitelji, što ih čini dobrim kućnim ljubimcima.

 

Ipak tu prilikom odgoja treba malo pripaziti da do izražaja ne dođe i njihova terijerska strana naravi. Naime poznato je da je pasmina 'Westy Terier", nastala od pasmine Cairn terijer, koji kao i većina terijera u sebi imaju nešto od tipične terijerske tvrdoglavosti.

 

U biti takva vrsta naravi ili ponašanja najčešće će se javiti ukoliko psa prerazmazimo ili zanemarimo. Naime ukoliko ga odgajamo na normalan i psima prihvatljiv i razumljiv način on će postati vrlo poslušan i vjeran obitelji, a naročito djeci.

 

Više o odgoju i dresuri pasa saznati ćete na portalu Psi za neznalice ili CD-u.

 

Što se zdravlja tiče Westy terijer je poprilično zdrava pasmina a zbog svog malog rasta i otpornosti na bolesti i poprilično dugo žive. Nemaju neke bolesti koja bi se vezala uz pasminu (kao recimo displazija uz Njemačke ovčare).

 

Cijepljenje se obavlja u vrijeme kad su štenci stari dva mjeseca. Naime tad prestaje zaštita koju su dobivali putem majčinog mlijeka pa ih treba cijepiti protiv zaraznih bolesti. Obično su to dva cijepljenja (dvovalentno cjepivo) no može biti i tri (ovisno od toga koje cjepivo vaš veterinar koristi. Nakon toga dolazi cijepljenje protiv bjesnoće jednom godišnje i to je to što se cjepiva tiče.

 

Što se hrane tiče moj savjet je da psa svakako hranite i s prirodnom i s psećom hranom. Naime moje iskustvo pokazuje da su psi koji su hranjeni s prirodnom hranom (hranom koju jedemo mi ljudi) puno otporniji i zdraviji od pasa koji jedu samo pseću hranu.

 

Naravno svaki veterinar ili prodavač hrane će vam reći suprotno no to je uglavnom zato jer i jedni i drugi žive od prodaje pseće hrane pa ne žele piliti granu na kojoj sjede.

 

Eto mislim da sam vam ukratko uspio odgovoriti na većinu pitanja koje ste mi postavili

 

Srdačan pozdrav,


Nenad


---------------------------


Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar