Pisma čitatelja – Ne uspijem je ni pomaziti, a da me ne gricne
Pitanje:


-------------------------------


Cao..nešto sam zenuo sa E mailom,..pa mi je Denis rekla da vam smijem poslati i ovdje...posto imate poznanstvo sa psima,.imam samo jedno pitanje...spasio sam skoro malu kujicu šarplaninca ,.našao je ostavljenu negdje kraj vode,.njih par ,.mogao sam samo jedno da prisvojim nažalost....pa je navikla sa psićima da se gricka,.tako da je ne uspijem ni pomaziti a da ne gricne...kako da j odviknem od toga,.pokušao sam naučiti da lajem ali nije mi bas uspjelo heheh...


Veliki pozzz.Gagi
Odgovor:


 ---------------------------


Pozdrav,


Sory tek sad sam primijetio tvoju poruku.


Super je da si udomio tu malu kujicu. 


Ipak tu treba naglasiti da će kujica s vremenom izrasti u velikog i krupnog psa, te da bi već sad trebalo početi s odgojem kako bi kasnije izbjegli kojekakve neprilike.


Što se samog problema s ugrizom tiče njega je vrlo jednostavno riješiti. Naime ona te grize samo zato jer joj nisi na odgovarajući način pokazao koja i kakva je tvoja tolerancija na bol, odnosno koliko te jako smije ugristi.


Da bi ti to objasnio vratiti ćemo se u leglo pasa. Naime već u leglu se odvija početak socijalizacije šteneta na druge psa. Kad se dva štenca igraju vrlo često se dogodi da jedan drugog u zanosu ili u žaru borbe prejako ugrizu upravo zato jer ne znaju koliko snagu ugriza smiju koristiti.


Drugo štene će na taj pretjerani ugriz odgovoriti iznenadnim i bolnim cviljenjem i taj tren igra prestaju. Ukoliko ih promatramo primijetiti ćemo da će se igra nakon nekoliko trenutaka nastaviti, no da će oba šteneta biti puno opreznija.


Tu istu metodu  zbog toga što je štene razumije primijeniti ćemo i mi. Znači igraj se sa štenetom i pričekaj da te ono ugrize za ruku ili prst. Kad te ugrize samo jako i glasno vrisni. Vidjet ćeš da će te štene iznenađeno pogledati. Odmah nastavi s igrom, no primijetiti ćeš da će ugrizi biti puno nježniji.


Ipak moj savjet je da sad kad smo mu pronašli slabu točku nastaviš s igrom. Izazivaj ga i pričekaj da se opet zaboravi i ugrize prejako. Opet vrisni i nastavi ga izazivati.


Već nakon kratkog vremena primjeti ćeš da ona počinje kontrolirati svoj ugriz i da dodir njenih zubiju postaje i oprezan i nježan.


Nakon toga posavjetuj se i sa svojim ukućanima i traži da se na isti način igraju s štenetom. Naime za štene je jako važno da se svi odnosite isto prema njoj. Psi su vrlo jednostavna bića, njihov način razmišljanja je jednostavan i kod njih nema danas smiješ. sutra ne ili obrnuto.


Jako je važno da štene već sad od prvih dana naučiš i najjednostavnije naredbe poput naredbe NE. S druge strane jako je važno i to da je pohvališ svaki put kad uradi nešto dobro. Ako je kažnjavaš onda je kazni na način na koji bi je kaznila njena majka. Bilo kakve udarce (ljudi često znaju štence udarati novinama), jednostavno izostavi, jer psi takve metode ne razumiju, a postoji velika vjerojatnost da ih to učini plahim i nepouzdanim psima.


Nadam se da sam ovim odgovorio na pitanja koja si mi postavio.


Puno toga o psima saznati ćeš i na adresama:


http://www.psi-za-neznalice.com/


http://psi-za-neznalice.com/oxwall/


Srdačan pozdrav


Nenad

 ------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


 

 Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar