Pisma čitatelja – Zašto su nam lagali ? (o kastraciji i sterilizaciji pasa)
Pitanje: 


-------------------------------

 

Pozdrav i hvala vam na prekrasnoj web stranici. S zanimanjem smo pročitali vaša zapažanja o sterilizaciji i kastraciji. Opisat ćemo vam naše iskustvo i reči da ste se pojavili dvije godine prekasno. Mi smo nažalost prije dvije godine na nagovor veterinara kastrirali svog psa i vrlo brzo požalili zbog toga. Umjesto veselog i i vedrog psa sad imamo nezainteresirano i apatično stvorenje. 


Kad smo veterinara upitali zašto nas nije upozorio na moguće negativne posljedice on je samo slegnuo ramenima. 


Kako bi vi objasnili njegov postupak i iz kojih razloga nam je prešutio moguće negativne posljedice. 

 

Puno pozdrava i uspjeha u daljnjem redu

 

Sandra

 

Odgovor:


---------------------------


Poštovanje,

 

Jednom me jedan prijatelj za kojeg slobodno mogu reči da je značajna osoba u hrvatskom novinarstvu savjetovao:" Nenade ukoliko ne znaš neki odgovor ili nisi siguran da je ispravan, tad se vrati na početak priče i pogledaj puteve novca. Novac je taj koji pokreče sve i uz njegovu pomoć saznati ćeš odgovore koji ti trebaju". 


Istu metodu pokušati ćemo primijeniti i u ovom odgovoru.

 

Najveći zagovornici sterilizacije dolaze iz redova pojedinih veterinara, pojedinih humanitarnih udruga, pojedinih uzgajivača, ljudi koji ne poznaju i razumiju pse i svih ostalih, koji u tome nalaze interes, odnosno novac. Naravno, oni su ti koji novac uzimaju, ali postoji li netko tko ga i daje? Iz sve te silne brige o zdravlju i ponašanju naših ljubimaca krije se vrlo jednostavno rješenje, koje se zove kontrola populacije. 


U našim uvjetima brigu za kontrolu populacije pasa preuzeo je Ured za poljoprivredu i šumarstvo. Novac koji taj ured izdvaja humanitarnim udrugama, Centru za skrb o kućnim ljubimcima u Dumovcu i drugima, namijenjen je i liječenju bolesnih životinja i njihovoj sterilizaciji.

 

Naravno taj novac nije dovoljan da zadovolji apetite pojedinih veterinara, pa oni na sterilizaciju pokušavaju nagovoriti i druge vlasnike pasa. Na koji način to rade i s koliko morala, vaše nam pismo najbolje pokazuje.

 

Pojedini uzgajivači imaju velikih problema u plasmanu svojih, ne odveć jeftinih i kvalitetnih štenaca na tržište. I naravno, u njihovim glavama se rodila misao da su za takve okolnosti krivi psi mješanci i psi bez pedigrea. 


Drastična kontrola populacije i njima bi odgovarala i to je razlog zbog kojeg i oni zagovaraju sterilizaciju.

 

Na kraju valja reči da kontrola populacije psećeg roda nije negativna stvar i ne treba biti izričito protiv nje, samo treba pronaći pravi etičko i moralno opravdan način, a način koji se sprovodi kod nas to svakako nije. 


U svjetlu te činjenice možemo pronaći i odgovor za postupak veterinara, koji vas je nagovorio da sterilizirate svog psa. 

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad

 

----------------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar