Pisma čitatelja – Odlučili smo se na kupnju ženskog šteneta maltezera.
Pitanje:

 

-------------------------------


Poštovani, Odlučili smo se na kupnju ženskog šteneta maltezera.

 

Traženjem po Njuškalu našli smo relativno dosta toga, ali evo kako sam naišla na vaš članak, malo sam se uplašila i nije mi na odmet pitati da li ste upoznati sa kakvim kućnim uzgojem (u Zagrebu) ili imate kakvu preporuku kako i gdje izabrati (kupiti) dobro štene, a da nije uzgajivačnica sa maltezerima za izložbe.

 

Zvali smo uzgajivačnice u Zagrebu, ali su cijene previsoke za psa kao kućnog ljubimca (mi bi htjeli čistokrvnog maltezera bez papira do cc 5.000,00 kn). Zadnje smo kontaktirali sa jednim gospodinom i rekao nam je za leglo maltezera u Sisku ali da ne možemo još ići vidjeti jer su štenci premali, nego tek za 2 tjedna. Obzirom da si strašno želimo maltezera otišli bi u Sisak, ali onda nastupa pitanje što gledati kod šteneta da  smo sigurni da je to zaista maltezer.

 

 Evo toliko i unaprijed hvala za svaku preporuku.

 

 Lp. Ana

 


Odgovor:

 

 ---------------------------


Poštovanje,

 

Moram priznati da sam malo zbunjen ovim vašim pismom.

 

Naime za 5 000 kuna biste bez problema trebali naći štene Maltezera s pedigreom, odnosno pisanom potvrdom o porijeklu (dokazom pripadnosti 

pasmini).

 

Moj prvi savjet je da odustanete od sumnjivih potraga na njuškalu i sličnim oglasnicima, to jest da nikako ne dopustite sebi da budete prevareni ili da kupite štene od švercera pasa, nego prvo nazovite Hrvatski kinološki savez

 

telefon:

 

+385 (0)1 48 46 124 

+385 (0)1 48 46 125

+385 (0)1 48 46 126


e-mail:


 hks@hks.hr

 info@hks.hr

 

Upitajte ih da li imaju prijavljeno leglo maltezera i tražite da vam daju telefonski broj uzgajivača, odnosno onih koji imaju ili tek planiraju imati leglo Maltezera.

 

S obzirom da su maltezeri česta pasmina vjerujem da ćete brzo pronaći štene. Za 5 000 kuna biste bez problema trebali pronaći psa s pedigreom, obavljenim svim cijepljenjima i ono najvažnije apsolutno zdravog.

 

Važno je znati da su svi psi u leglu različiti i da nikako ne mogu imati istu cijenu.

 

Naime moguće je da uzgajivač ima vrlo perspektivno štene (štene za izložbe) i da ga želi prodati po visokoj cijeni, no među njegovom braćom i sestrama će se sigurno pronaći i štene koje će biti jeftinije od svote kojom vi raspolažete.

 

Ako uzgajivač traži za svu štenad istu svotu to je dokaz da vas želi prevariti.

Zato odmah na početku naglasite da vas zanima psa kao kućni ljubimac i da vas  izložbe ne zanimaju previše.

 

Za psa bez pedigrea u principu se nikad ne daje više od 1 000 do 1 500 kn. 

 

Pri tom morate dobro paziti da vas ne prevare, podmetnu vam drugu pasminu ili vam ne uvale bolesno štene što preprodavači pasa najčešće rade.

 

Kad birate štene onda je najvažnije voditi računa o tome da je štene zdravo i na vrijeme cijepljeno. Puno toga će vam reći i posjet leglu. Naime važno je da se uvjerite da je štene raslo u zdravoj i čistoj okolini. Higijenski uvjeti u i oko legla su najbolji pokazatelj brige o štenetu i njegovom zdravlju. 

 

S obzirom da psa kupujete kao kućnog ljubimca odaberite štene, koje vam je najsimpatičnije, najveselije ili najrazigranije. Provjerite kako se kreće, pregledajte mu kožu, zube, dlaku. Nikako nemojte uzeti štene za koje posumnjate da je možda bolesno. 

 

Zarazne bolesti kao štenićak, parvo ili korona kod štenadi su gotovo uvijek smrtonosne, pa se stoga na svaki način pokušajte osigurati da kupite zdravo i veselo štene.

 

Upravo zato sam vam i predložio kupnju psa od uzgajivača. Naime velika većina uzgajivača će vam za razliku od švercera garantirati da je štene zdravo.

 

Cijena šteneta s obzirom na svotu, koju ste naveli ne bi trebala biti problem.  


Nadam se da sam vam s ovim bar malo pomogao.

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad

 

 

----------------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora. 

 


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar