Pisma čitatelja – Pas je jako strašljiv, bukvalno se svega boji.

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Zdravo,

 

Pronašla sam vašu mail adresu na internetu, pa bi vam bila jako zahvalna ako bi mi mogli pomoći.

 

Kupila sam patuljastog pinća prije mjesec dana. Kod mene je provodio koji dan, a kod momka je bio svo ostalo vrijeme. Sada je kod mene i imam veliki problem. Pas je jako strašljiv, bukvalno se svega boji.

 

Najveći mi je problem sto se boji mojih roditelja, a oni su inače veliki ljubitelji pasa. Kada je sa mnom u sobi, veseo je i razigran, kada moji roditelji dođu s posla, siđem s njim u dnevni boravak, al on odmah počne da laje nja njih, i krije. Pokušavali smo na bezbroj načina, te hranom, pa da ga izvedu, ali i dalje ih se boji.


Stari vlasnik ga nije tukao nit slično, pa da ima razlog da se boji ljudi. Ne razumijem šta je problem, a on mi je veliki problem sto je tako strašljiv jer ga ne mogu ostavit s roditeljima, a imam obaveza, studiram i ne mogu stalno biti kod kuće. Na kraju krajeva ne vjerujem da je zdravo da se pas toliko boji.

 

Molim vas recite mi šta da uradim, je li normalno da se pas od 6 mjeseci toliko boji. Kako da ga priviknem na roditelje, kako da ih zavoli?

  

Hvala unaprijed

 

Diana

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Očito je da vaše štene kod starog vlasnika nije puno komuniciralo s ljudima ili bar ne ljudima starije dobi.

 

S obzirom da ono ima samo šest mjeseci i da je još štene ili veseli mladi pas bilo bi pogrešno zaključiti da je riječ o stečenoj traumi prije bi se na osnovu ovog što ste napisali moglo reći da je riječ o nedostatku samopouzdanja.

 

Naime pitanje je da li ga je njegov vlasnik ili uzgajivač bilo gdje vodio i postepeno upoznavao s pojavama i ljudima. Odatle najvjerojatnije i takvo ponašanje. 

 

Kao primjer navest ću vam podatak da se slično ponašaju i mačke koje su cijeli život provele u stanu i nikad nisu izašle iz njega. Jednog dana kad im otvorite vrata i želite ih pustiti u vrt ili dvorište one jednostavno ne žele izaći iz stana zato jer je stan jedino što poznaju i u njemu se jedino osjećaju sigurno.

 

Upravo iz tog razloga vaše štene ćete morati što više voditi u šetnju i što više vremena provoditi u društvu drugih pasa, ljudi i djece. Posebno će mu koristiti druženje s drugim psima. Naime mladi psi vrlo često kopiraju ponašanje starijih pasa te će se vaše štene kad vidi da se drugi psi ne plaše ljudi početi ponašati slično njima. 

 

Znači moj savjet je što više šetnje, druženja i uživanja s psom. Povedite ga sa sobom i na kavu i nagovorite sve prijatelje da ga pomaze i eventualno nagrade kakvom poslasticom.

 

Ukoliko primijetite da se nečeg boji ignorirajte to i pravite se da niste ništa primijetili.

Nemojte mu dopustiti bijeg. On u ovoj dobi mora sam savladati svoje strahove i steći životno samopouzdanje. Naravno ne smijete mu dopustiti ni iskazivanje bilo kakve agresivnosti jer preveliki strah ili nedostatak samopouzdanja može dovesti baš do toga. Ako se pokuša tako ponašati viknite na njega, primite ga za šiju i dobro protresite (to isto bi mu uradila i njegova majka).

 

Uglavnom problem s kojim se srećete nije strašan. To je na neki način sastavni dio odrastanja svakog psa, koji nažalost jedan dio vlasnika ne odradi dobro. Ja recimo posebno sa svakim svojim psom dok je štene ciljano radim na podizanju samopouzdanja i shvaćanju vlastite vrijednosti.

 

Ako je problem s kojim se susrećete ipak većim dijelom vezan uz vaše roditelje onda bi trebali postupiti ovako: Nagovorite ih da ne obraćaju puno pažnje na psa. Jednostavno neka ga ignoriraju. Naime postoji vjerojatnost da mu se obraćaju na način koji on ne razumije ili da su jednostavno pretjerani u svojim pokušajima da se sprijatelje s njim.

Njemu se takvo ignoriranje naravno neće dopasti te će već kod trećeg ili četvrtog njihovog posjeta sam zatražiti malo pažnje.

 

Dobro bi bilo i da ih nagovorite da ga sami bez vas izvedu van. U tom slučaju on će se naći u situaciji da je želio on to ili ne osuđen na njih i njihovo društvo. Kad se takvo što dogodi on će ih pomno analizirati i zaključiti da u biti i nisu tako strašni.

 

Najvažnije je kako sam rekao da ga ignoriraju te da mu vi ne dopustite histerično ili ljubomorno ponašanje. 

Mali psi su skloni tome i ako im vlasnici to dopuste ponašati će se tako cijeli život. Upravo zato ga morate naučiti da se ponaša kao normalan pas i da shvati da vaša ljubav prema njemu nije razlog da mu baš sve bude dopušteno.

 

Nadam se da sam vam ovim odgovorom bar malo pomogao.

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad
------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar