Pisma čitatelja – Stalno laje na sve sto se kreće...
Pitanje:

-------------------------------

 

Poštovani, zanima me jel radite socijalizaciju psa. Znaći dobio sam psa starog 

5 godina koji je totalno asocijalan i napada druge pse i djecu. Stalno laje na 

sve što se kreće. Pas je mali maltezer. 


Lp, Nino

 

 

Odgovor:

 ---------------------------


  Poštovanje,


  Ja se više ne bavim socijalizacijom i dresurom pasa zbog toga što jednostavno nemam vremena.

Ipak za taj posao bi bilo i najbolje i najjeftinije da ga odradite sami.


Naime vjerojatno je da mali maltezer napada pse i drugu djecu zato jer je loše odgojen ili zato je se boji za sebe, odnosno možda je proživio neku traumu.

 

Inače takvo ponašanje zapravo i ide uz Maltezere. Recimo svaki put kad se prošećem sa Schnautzi po obližnjem parku za njom trči i laju bar dva tri maltezera ili pekinezera. Sreća je da ih ona ne doživljava kao opasnost, pa ih jednostavno ignorira. Naravno i oni su svjesni da je ona jedno 5 ili 7 puta veća i teža od njih, pa se sve svodi na trčanje i lajanje.

 

Vlasnici to dopuštaju što je zapravo pogrešno jer takav pas, koji nije pod kontrolom lako može izazvati sukob s drugim psom, koji nije tolerantan ili čak i ugristi nekog.

Iz tog razloga najbolje je da se sami pozabavite svojim psom i to na sljedeći način.  Budite blagonakloni i prijateljski raspoloženi prema njemu sve dok poštuje pravila koja ste postavili. No kad pretjera i odluči napasti kojeg psa ili trčati za djecom tad uđite u sukob s njim. Ako je na lajni oštro trznite lajnu i viknite na njega recimo "Ne", "Što to radiš" ili "jel se to smije". 

Ako se nastavi ponašati loše primite ga za šiju i protresite kao što bi to napravila i njegova majka.

Jedino što ne smijete je udariti ga. Naime udarcima ili maltretiranjem se ništa ne postiže i time ćete ga samo udaljiti od sebe.

Ako ni to ne pomogne odvedite ga doma izvičite se na njega stavite ga u kaznu i cijeli dan nemojte. ni pričati. ni maziti ga. Važno je da mu jasno pokažete da ste ljuti na njega i njegovo ponašanje.

S obzirom da ima već 5 godina i stečene navike logično je očekivati da će biti tvrdoglav i da ćete se morati malo češće sukobljavati oko njegovog ponašanja. Važno je samo da budete uporni i nepopustljivi.

Nakon nekog vremena on će vas pročitati i točno znati vašu reakciju, pa će se polako počete korigirati i prestati ponašati onako kako ne treba.

Uz sve to što više ga vodite sa sobom. Recimo odvedite ga i među druge ljude i među druge pse. S obzirom da je prijeke naravi drugi psi se baš neće družiti s njim, no zato stanite sa strane i dopustite mu da vidi da se drugi psi mogu međusobno družiti i bez lajanja i agresije.

Važno je znati i to da on kao muški pas neće imati puno prijatelja među drugim muškim psima i da je zato i najbolje da ih izbjegavate, no ženke će znati kako da se druže s njim. Od njega ovisi sve ostalo. Naime ako bude prenapasan ili predosadan ženke će točno znati kako da ga oduće od takvog ponašanja.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav,

Nenad

  

------------------


Odgovorio i uredio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Oct 18 '17

Pisma čitatelja – Zbog nečega ne reagira toliko na mene i ukućane kao kada je došla!

Pitanje:

-------------------------------

 

Poštovani,

 

Udomila sam kujicu Staforda - tako su rekli da je prije mjesec dana. Sada ima 7 mjeseci. Krenuli smo na dresuru, ali pošto radim od 8 do 16 h jedino vrijeme kada možemo imati sate je poslije 18 h. Radim u Velikoj Gorici, a živim u Zagrebu.

 

Zbog toga imamo veliku razliku između satova dresure i to jednostavno ne funkcionira.

Čini mi se da zbog nečega pas ne reagira toliko na mene i ukućane kao kada je došla. Veliki problem je što imamo malog pekinezera (12 god) koja baš nije tolerantna na nju. Dosta smo postigli, ali Kira jednostavno stalno želi se igrati s njom, a pekinezer krene lajati i skakati zubima na njenu njušku.

 

Također problem je postao prolaziti kraj ograda pasa koji laju, skaču, počne jako vući. Naučila je točno gdje su ti psi i krene vući već nekoliko metara unaprijed.

 

Ovako sluša zapovijedi, sjedi, čekaj, lezi, daj šapu, ponekad i stani. Na tome još radimo. 

Možete li mi Vi reći biste li nam mogli pomoći i koliko bi koštao Vaš sat dresure/socijalizacije?

 

Lp, Suzana


 

Odgovor:

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Ja se više ne bavim dresurom jer jednostavno za to nemam vremena.

 

Također teško je da bismo ove silne škole ili vrtiće za pse po Zagrebu mogli nazvati dresurom. To je više kao druženje pasa i uglavnom psi ništa ili vrlo malo nauče.

 

Prvo s svakim psom treba raditi individualno. Naime svaki pas ima i specifičnu psihu i specifične probleme i upravo zbog toga grupni rad sa psima ne daje dobre rezultate, osim što loši i prezaigrani  psi i druge pse navuku na slično ponašanje.

 

Znači moj savjet je da radite sami individualno sa svojim psom. Naime jedino tako on će vas cijeniti i poštivati priznavati kao autoritet.

 

To može biti i deset ili petnaest minuta na početku svake šetnje. Tih desetak minuta tražite od nje poslušnost i uporno ponavljajte ono što je dan ili više ranije naučila. Svemu tome pristupite kroz igru i obavezno ju nagradite i pohvalite svaki put kad nešto dobro nauči.

 

Nakon toga dopustite joj da se ostatak šetnje izigra i dobro umori. Naime ona je mlada i razigrana i jednostavno ima potrebu ispucati tu silnu energiju koja se u njoj nalazi. Ako joj vi to ne omogućite kroz šetnju ona će svoju energiju usmjeriti na zafrkavanje drugih ili pravljenje štete po stanu.

 

I tu dolazimo do do problema s pekinezericom. Naime ona je posve u pravu što se s svojih 12 godina ne želi igrati s glupavim štenetom. Posebno zato jer su Stafordski terijeri poznati po gruboj igri (svakako pogledajte način na koji se igraju dva Staforda i shvatiti ćete zašto ih većina drugih pasa izbjegava). 

 

Nažalost pekinezerica je malena i ne može je dobro uplašiti i izdominirati pa se tu umiješajte vi. Znači svaki put kad vidite da štene zafrkava pekinezericu viknite na Stafordicu, uhvatite ju za šiju i protresite. Time ćete i zaštiti pekinezericu koju će mala ostaviti na miru nakon nekoliko vaših intervencija i stvoriti autoritet u odnosu na stafordicu koja mora shvatiti da ste vi osoba koju se mora slušati.

 

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad

 

 

-------------------


Odgovorio i uredio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.