Pisma čitatelja – Zašto bježi od kuće?
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovani,

 

Ovim putem Vam se obraćam sa molbom za pomoć oko odgoja našeg psa. Prije opisa problema želim napomenuti da je to prvi pas u našoj obitelji, osobno se cijeli život bojim pasa te razumljivo nemam nikakvo predznanje o odgoju. Imamo psa starog 1 godinu, mješanac u tipu bernskog planinskog, nema pristup u kuću već ima svoj boks od 25 m2 u kojem je preko noći I dok nismo kod kuće.

 

Kod nas je od veljače ove godine. Prije njegova dolaska sam dosta čitala o odgoju pasa, ali očito mi je dosta toga i promaklo. Rezultat svega je super zaigran pas koji je uvijek raspoložen za igru I sa djeco I sa drugim psima, nikada na nikoga nije zarežao, I dugo smo ga smatrali idealnim za našu obitelj, ali problem je što sve češće BJEŽI OD KUĆE.

 

Nažalost nemamo ograđeno dvorište, u početku je to bio tu I tamo odlazak kod susjedovog psa “na igru”, međutim u posljednje vrijeme koristi svaki trenutak kada je izvan boksa a nije na povodcu da pobjegne susjedovom psu, a tada skupa odu čak nekoliko kilometara I ne vrate se po cijeli dan- obično se noću vrati.

 

Žao mi ga je držati cijelo vrijeme ili u boksu ili na uzici I ne pustiti da se istrči, ali živimo uz vrlo prometnu cestu I bojim se ako ovako nastavi da bi mogao nastradati I on I netko drugi u vozilu. Voljela bih znati način (ako nije kasno) kako promijeniti ovo njegovo ponašanje, jer suprug pribjegava fizičkom kažnjavanju, tako što ga lupi po njuški svaki put kada se vrati kući, a posljedično tome pas ga se počeo bojati, podvije rep, spusti uši …

 

Ukoliko imate ideju, prijedlog kako promijeniti ovu situaciju, molim Vas da nam pomognete

 

S poštovanjem,

 

Slavica Petrović

 

  

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

Bojim se da na vaše pitanje ne postoji točan odgovor.

Naime pas je pas i on će uvijek kao i mi ljudi biti radoznao i željeti više. S druge strane riječ je i o muškom psu koji tek sad sazrjeva i postaje muškarac.

Hormoni tu rade svoje i to ćete vrlo teško kontrolirati. Naime kad on osjeti miris ženke koja se tjera teško će ga biti zadržati.

S druge strane tu morate misliti i na opasnost u kojoj se u takvim izletima može zateći, od opasnosti da ga netko ne pregazi ili otruje do opasnosti da uđe u sukob s drugim psima.

Sve to znači da ćete morati naći nekakvo rješenje da spriječite te njegove izlete. Bila to ograda na dvorištu, boravak u ograđenom prostoru (boxu), vezanje na lanac ili dužu vodilicu ili boravak u kući.

Da imate ogradu mogli bi ga uz puno muke naučiti da ne preskače ogradu, no ni tad ne bi bili 100 % sigurni da ne bi otišao kad se susjedova ženka počne tjerati.

Naravno ni držanje na lancu ili u boxu u nije rješenje. Po meni pas bi kad ste vi kod kuće mogao biti pušten i  slobodan, no morali biste ga naučiti da tad ne smije bježati. Možete se posvađati s njime, špotati ga (što si to radio, jeli se to smije i sl.), no ne smijete ga udarati jer psi to jednostavno ne razumiju.

Ako vaš muž ima volje može ga uhvatiti za šiju i jako protresti ili baciti na pod, okrenuti na leđa i držati tako dok ne popusti i prizna dominaciju, no nikako ga ne smije udariti.

Isto tako ga morate i nagraditi i pohvaliti kad vidite da je uz vas i da nema namjeru pobjeći.

Kad vas nema kod kuće ili kad ste u kući i recimo spavate pas može biti u boxu ili na lancu.

Neko će vam sigurno reći da je držanje psa na lancu grozno, no bojim se da nije u pravu. Mi smo davno imali pse koje smo držali na lancu (sajli) u dvorištu i uopće im nije bilo loše. Čim bi se netko vratio doma psi su bili pušteni, a svaki dan smo ih vodili u dugu šetnju u šumu iza kuće.

U biti problem koji imate nije mali i s vremenom će ako ga ne riješite biti sve veći.

Znači morate brzo odlučiti što ćete s psom. Moj savjet je da mislite i na sebe i na psa i da budete odgovoran vlasnik psa.

Inače moja Schnautzi sad živi sa mnom u stanu, nikad nije vezana, no nikad ju ni ne puštam da sama bez mog nadzora švrlja okolo. Čak i kad ju pošaljem na kiosk po novine gledam da na putu do kioska nema prelaska ceste.

U biti psi su tu negdje poput djece, morate im dati slobodu, no i držati ih pod nadzorom.

Toliko zasad

Srdačan pozdrav

Nenad

 

------------------------

     Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.