Pisma čitatelja – Od kako su uginuli svi psići ona više nije ista
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Dragi Nenade eto kad vidite poruku javite se...

 

Imam jedan problem za mene veliki i tužan,..svi psići moje drage Dine su uginuli. na žalost, ne mogu opisati koliko sam tužna. ovo joj je bilo drugo leglo iz prvog legla od 13 psića ostao je samo jedan i to da ga nisam čuvala u svojim njedrima i stajala pored nje dok je papao ne bi ni taj preživio. 

 

Od kako su uginuli svi psići ona više nije ista. Napada ljude, laje, ne sluša. Na žalost ugrizla je jednog prolaznika za nogu i čekam tužbu. Nije ga ugrizla jako, jer zapamtila je tog prolaznika dok ju je svaki puta iritirao i gurao nogom, pa se ne čudim. Ona ne zna ljudski jezik i potpuno ju razumijem jer bih i ja učinila isto na njenom mjestu. Ono što me brine je to što više ne znam kako s njom i sto ću dalje.

 

Želim joj pomoći jer je ona pas koju sam izvukla iz azila, bila je zlostavljana, jadna, neishranjena, tužna, najtužnijeg pogleda na svijetu. Živim u stanu i svako malo učini nered u stanu, a to je također nešto što više ne mogu podnijeti i polako gubim živce jer gubim kontrolu nad njom. Obožavam svog psa. Bez nje ne mogu zamisliti jedna dan u životu, Ona je najmiliji pas i najposlušniji pas ali ne znam kako da joj pomognem. I ja sam majka pa se stavljam u njen (pseći položaj) i pokušavam razumjeti njenu bol, ali smatram da nije zrela za majku jer mnogo puta ih je ostavljala same i bježala k meni u krevet. ali razumijem ju jer je uvijek bila zlostavljana. pružim joj svu ljubav koju imam i ja sam takva da bih udomila tisuće pasa iz azila ali u stanu nemam mnogo mjesta.

 

Nenade molim vas savjet, pomoć. imate iskustva. da ju dajem dalje ne pada mi na pamet. Želim da ostari uz mene.(sad joj je tek 3 ljudske godine.). Javite se. pozzz

 

Kristina

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Pozdrav,

Žao mi je zbog legla...

Ni ja ne razumijem što se to njom događa. Jesu li štenci uginuli prirodnom smrću odnosno rođeni su mrtvi ili im je ona presudila? Kod ženki se to zna događati, zna se dogoditi da majka procjeni da neko šene neće preživjeti i da bi njegova bolest mogla ugroziti ostale štence pa ga sama eliminira ili jednostavno izbaci iz legla.

Ja i jedna moja prijateljica smo vidjeli više takvih slučajeva i na kraju zaključili da je ženka gotovo uvijek u pravu. Naime ljudi su ponekad uzimali to izbačeno štene brinuli se o njemu no pokazalo se da bi ono ili uginulo ili izraslo u manjkavog psa.

I to je dokaz da priroda neki put puno bolje razumije stvari nego mi ljudi.

Ipak s obzirom da si napisala da si to trinaesto štene morala braniti od nje očito je riječ o vrlo posesivnoj ženki koja je čak i svoju štenad doživljavala kao konkurenciju. Uz tu posesivnost čini mi se da je ovdje riječ i o razmaženosti odnosno svojeglavosti ili činjenici da ona misli da joj je sve dopušteno.

Takvo ponašanje naravno ne priliči ženki bernskog planinskog psa pa mogu reći i da je ovo jedan od prvih primjera za koje sam ja čuo.

No da bi ona shvatila da se ne može i ne smije tako ponašati neophodno je da uđete u sukob s njom.

Recimo ako laje na prolaznike i pokazuje agresivnost treba ju kazniti oštrim trzajem vodilice (podrazumijeva se da mora imati davilicu). Isti tren prekidamo šetnju odlazimo doma i pas mora u kaznu.

Treba ju smjestiti na mjesto gdje će biti izolirana od svih ukućana (špajza balkon, hodnik) i ostaviti recimo sat vremena da ohladi glavu. Kad je pas u kazni nitko se ne smije družiti s njim ili ne daj bože tješiti ga.

Nakon sat vremena ju uz špotanje: Što si to radila, jer se to smije ili slično oslobodimo no i dalje joj cijeli dan ne poklanjamo nikakvu pažnju. Dapače treba ju ignorirati. Ona naime točno zna da je kriva te će se svakako pokušati upucati i zadovoljiti s maženjem no takve pokušaje treba ignorirati.

Normalno ponašanje prema njoj možemo početi tek drugi dan, no ako se lajanje, agresivnost ili neposluh ponovi pas opet ide u kaznu no ovaj put još dužu nego prethodnu.

Uglavnom nekoliko takvih kazni i ona će popustiti. Neki psi popuste od prve a neki tek pri 10 ili 15 kazni što znači da treba viti i uporan i nepopustljiv. Osnovno je da na kraju svi popuste jer ih takve kazne silno vrijeđaju.

Ukoliko se vratimo u prirodu vidjet ćemo da ovo što sam ti predložio jednom vuku ili divljem psu znači izbacivanje iz čopora a to je jedna od najtežih kazni koje društveno biće može podnijeti.

Upravo to bi ti trebala napraviti Dini i dati joj do znanja da njenu tvrdoglavost nećeš tolerirati.

Takve kazne psi vrlo ozbiljno shvaćaju jer su u skladu s njihovim razmišljanjem i genetskim nasljeđem što znači da ju ne treba ni udariti ni na bilo koji drugi način kazniti.

Sve to skupa nju će jako iznenaditi, a s obzirom da je koliko vidim poprilično tvrdoglava i razmažena logično je da će prvih nekoliko kazna pružati otpor i tjerati po svome, no kasnije će biti znatno popustljivija.

Ako joj ti to ne možeš uraditi neka joj to uradi tvoj suprug. Važno je i da se svi vi doma morate dogovoriti da prema njoj postupate isto. Naime psi su inteligentni i ona će brzo shvatiti tko je kažnjava a tko ne, odnosno kod koga može lajati na ljude a kod koga ne.

Upravo zato vi joj kao familija (ona vas vidi kao svoj čopor) morate dati do znanja da takvo ponašanje nije dopušteno.

Nadam se da će ti ovo bar malo pomoći.

S nekoliko kazni i izbacivanja iz čopora Dina bi mogla opet biti dobar pas, a šetnje s njom bi trebale biti uživanje a ne mućenje.

Toliko zasad,

Srdačan pozdrav,

Nenad

 

Re- Pitanje:

 

-------------------------------


Hvala na ovome... Mislim da si u pravu jer sam ju jako razmazila-priznajem... Okuražila se pri šetnjama i ponekad kad ju pustim da se istrži ne želi se više vratiti. Bas je postala drugačija nego sto je bila prije. Ali eto ja ću se potruditi učiniti ovo sto si mi predložilo pa se nadam i boljitku...


Kristina------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Pisma čitatelja – Kako će proći njihov prvi susret ?

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Nenade,evo opet Vam se javljam i molim Vas za Vaš savjet. Ako se sjećate moja Rona je živjela na istom dvorištu sa pesicom od brata i to od prvog dana. U početku su se dosta svađale dok se nisu dogovorile oko dominacije. Kasnije su živjele zajedno i bile ko sestre. Praktički je Rona bila njezina zaštitinca. Na nesreću, prije par dana od brata pesica je uginula...bila je bolesna i sad je Rona ostala sama. Ali evo sutra idemo po novu ženkicu sličnu toj prijašnjoj pesici...to je veličina maltezera. Malo me muči sad...s obzirom da nepoznati pas dolazi na Ronin teritorij...da Rona ne reagira preoštro prema novoj pesici. Molila bih Vas za Vaš savjet kako postupiti tj. kako ih upoznati i pripremiti da postanu prijateljice.

Najljepša hvala unaprijed Lp, Ružica

  

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Ma neće biti nekih velikih problema.

Najvažnije je da taj prvi susret bude pod vašim nadzorom. Recimo za početak neka to bude negdje u šetnji van dvorišta kako bi je Rona lakše prihvatila i kako ju ne bi odmah na početku doživjela kao konkurenciju.

Zatim ih dovedite u dvorište. Rona je stariji i puno veći pas, puno je duže u dvorištu, pa je logično da ona bude dominantnija. Moguće je i vjerojatno da će tu ženku prihvatiti baš zato, jer joj nedostaje društvo na koje se navikla.

Jedini veći problem moglo bi biti to da se ta ženka uplaši. Tu je važno da joj u tome ne dajete podršku, nego da se njih dvije same dogovore oko svega . Ona sama mora shvatiti da će joj Rona biti i društvo i zaštitnik.

Kod one prijašnje ženke i Rone je problem bio u tome što je ona vjerojatno bila starija od Rone, a Rona veći i močniji pas. Kako je Rona odrastala i sazrijevala tako su se i pojavile nesuglasice i borba za dominaciju. Kod ove sadašnje kombinacije takvih problema ne bi trebalo biti.

Važno je da se i vi doma prema njima postavite isto, odnosno da se nijedna od njih ne osjeti zanemarena ili izopćena. To posebno važi za Ronu kojoj zbog drugog psa nikako ne smijete oduzeti prava koja je ranije imala.

U svakom slučaju javi mi kako je prošlo i da li sam bio u pravu?

Srdačan pozdrav

Nenad

 

---------------------------

 

Re-Pitanje:

 

Nenade, hvala Vam puno na brzom i opširnom odgovoru. Probat ćemo se toga držati. Naravno Rona nikad neće biti zapostavljena. Ona je moj number 1 jedino dali bi bio problem da se upoznaju na dvorištu ili možda u njihovoj kuci....da Rona dođe kod njih dok je nova pesica unutra. Inače prije kad bi dolazila s Ronom k njima Rona bi bila distancirana i mirnija jer je praktički došla na teritorij od ove druge pesice. Ne znam dali bi to bilo pametno. Inače nova pesica koja ce doći ima 2 i pol mjeseca.

 

-------------------------------

 

Re-Odgovor:

 

Ma to je štene. Rona je neće ozbiljno shvatiti. Eventualno će je potjerati ako joj bude dosadna ili pretjera u igri. Moguće je i da je Rona odmah usvoji jer ženke imaju taj nagon. U tom slučaju je i bolje da se upoznaju kod njih kako bi rona shvatila da je to njihov novi pas i da njena mama nije u blizini. Mislim da neće biti nikakvih problema. Dapače za štene će biti super da odrasta u Roninoj blizini.

 

Najvjerojatnije će Rona bježati od nje. Ja sam jednom Schnautzi ostavio u Autu s jednim štenetom i ova je kad ju je štene počelo napadati tražeći igru skočila u prtljažnik da se spasi.

 

 ---------------------------

 

Re-Pitanje:

 

Evo Nenade....javljam kako je prošao prvi susret. Išla sam s Ronom kod brata ...mala pesica se malo bojala... počela se skrivati....a Rona ju je pošnjofkala i jako mahala s repićem...imala je facicu ko da joj ništa nije jasno.Zasad je sve dobro prošlo. Nadam se da kad budu zajedno na dvorištu da isto ne bude problema.Sva sreća da je prvi susret dobro prošao. Naravno...kao i uvijek Vas savjet je uvijek ispravan. 


Hvala i lp od mene i Rončice

 


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.