Pisma čitatelja – Imam tornjaka starog 7 mj i skoro ništa ne sluša…
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Ciao,

 

Imam tornjaka starog 7 mj., dosta je razmažen i skoro ništa ne sluša, ali ipak bi htjeli neke osnove ponašanja da nauči.

 

Zanima me da li je star za dresuru i koliko ona traje??

 

On je inače velika maza i kad nam dođe netko u kuću stalno skače po njemu, se stola uzima sve što je ponuđeno gostu...., mi ga pokušavamo odučit od toga ali ne sluša.

 

On ima blizu 40 kg i kad smo u šetnji vuče da ga ponekad jedva zadržim na uzici (ne uvijek), ali dosta često se to događa iako ima svakodnevne duge šetnje!

 

Još nešto, mrzi se voziti u autu, fobija mu je to još kad smo ga kupili, barem 7-8 puta je povratio do kuće jer imali smo više od 2 sata vožnje. Sada u šetnji čim se malo približimo bilo kojem autu, vuče od straha skroz na drugu stranu, a kad idemo nekamo u auto ga dečko mora staviti jer sam nema šanse da bi ušao.

 

Znači li to da pas kada dobije još 10-20 kg i ako ga dečko ne bude mogao dignuti, to je kraj naše vožnje s njim???

 

Puno pozdrava i unaprijed zahvaljujem na odgovoru!! Tina

 

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

To što je pas razmažen nipošto nije njegova krivnja. Kriv je onaj tko ga je razmazio.

Osnove ponašanja uče se kroz odgoj, a on počinje već prvog dana, odnosno čim štene uđe u svoj novi dom. Bojim se da uvelike kasnite u tome.

Postoje razne vrste dresure pasa, a vi mi niste napisali koja vrsta dresure vas zanima.

Po meni ono što je vašem opsu najpotrebnije je čvrsta ruka, autoritet, osoba koju će slušati i poštivati, te ono što bih ja nazvao osnove poslušnosti. Noravno djelomice i ispravljanje pogrešnih navika.

Također će te i vi kao vlasnici psa morati naučiti kako se ispravno postupa s psom. Bez toga dresura bi mogla biti tek uzaludan pokušaj.

Pas nikad nije prestar za dresuru. Psi vrlo dobro pamte i brzo uče.

Vi ste na neki način propustili ono najvažnije, a to je dobar kućni odgoj i sad će te morati uložiti puno truda da stvari postavite na pravo mjesto.

Treba uzeti u obzir da kod velikih pasmina, a tornjaci to svakako jesu za polazak na dresuru (radni ispit), postoji pravilo da pas pristupa takvoj vrsti obuke, tek onda kad psi završe s rastom i dovoljno sazriju da bi bili spremni za napore koje takva vrsta obuke iziskuje.

Tu naravno treba biti svjestan činjenice da je tornjak pastirski pas.

Takvi psi u obuci ne pokazuju rezultate, koji se mogu očekivati od radnih pasa.

Tu činjenicu bi svaki vlasnik psa te pasmine morao uvažiti.

Naravno to ne znači da su oni manje sposobni ili inteligentni. Razlika je u tome da su se psi tih pasmina saživjeli s dužnošću, koju su vjekovima obavljali. Njihov motivi i

temperament su drugačiji. Isti takav mentalitet susrećemo i kod drugih pastirskih pasa kao što su na primjer šarplaninci ili leonbergeri.

No sve to nipošto ne znači da vaš pas nije spreman ili sposoban usvajati nove navike.

Dapače to je i više nego neophodno.

Već kroz nekoliko mjeseci on više neće biti štene, već odrasli muški pas zavidne snage i velike želje za dominacijom. Takvo stanje odnosno samosvijest o svojoj snazi, veličini i dominaciji kod velike većine loše odgojenih muških pasa neminovno završava sukobima s drugim mužjacima, a to su situacije koje je najbolje izbjeći.

Da biste to postigli morat će te naučiti psa da vas sluša.

Dominacija kod mužjaka nije negativna mana, dapače u krajevima iz kojih je ta pasmina potekla to je bio jedan od uvjeta opstanka, no od pasa koji žive u gradu očekuje se drugačije ponašanje. Netrpeljivost odraslog mužjaka prema drugim mužjacima povezana s lošom poslušnošću nije baš najbolje rješenje za miran i tih suživot s psom.

Mnogo je lakše živjeti s dobrim, poslušnim, hrabrim, no i neagresivnim psom

Ovim vas nipošto nisam želio uplašiti, ili glumiti zlogukog proroka, već vam pokušavam objasniti koliko je važno pravilno raditi sa psom i koliko mi vlasnici pasa moramo biti odgovorni prema sebi i drugima.

Skakanje psa po ljudima, po stolu ili uzimanje hrane sa stola dokaz je lošeg odgoja.

Tu ne smijete biti popustljivi . Pas koji se tako ponaša mora biti kažnjen.

Ukoliko ga propustite kazniti on će misliti da je takvo ponašanje dozvoljeno i poželjno.

Ukoliko mu jednom to dopustite, a drugi put ga kaznite, u njegovoj glavi će nastati zbrka i on jednostavno neće shvatiti zbog čega je kažnjen

Pas, automobil i vožnja psa u njemu, jedan su od problema o kojim smo već mnogo pisali u starijim objavama portala i na multimedijskom CD - u "Pas više od najboljeg prijatelja".

Osnovna greška koju u ovom slučaju činite je to da pas ne bi smio biti na silu uveden u auto. Treba pronaći motiv pomoću kojeg ćemo ga nagovoriti, da sam uđe u auto.

Vožnju automobilom mu trebate predočiti kao užitak a ne kao prisilu.

Prvi put će vam trebati nešto duže vrijeme da ga nagovorite da uđe, no već drugi put trebati znatno manje vremena.

Iskreno rečeno ja ne vidim nikakvog smisla da ga unosite u auto, posebno ukoliko on sam tamo bez velikih problema može ući. Važno je samo pronaći odgovarajući motiv.

I za kraj naglasit ću vam da su moja iskustva s pasminom tornjak vrlo pozitivna. S njima je lako raditi i oni mogu biti vrlo poslušni psi.

No važno je raditi bez prisile, pronaći pravi motiv i biti neprikosnoveni autoritet.

Autoritet kojeg će pas uvažavati i poštivati .

S tom pasminom silom se ne postiže ništa.

Sjećam se i da su jedni moji prijatelji s njihovim tornjakom prošli obuku u nekoliko škola za dresuru, te da su rezultati takvog pristupa bili katastrofalni. Bond je proglašen totalnim antitalentom, koji jednostavno nije sposoban naučiti ni najosnovnije naredbe.

Njegovi vlasnici zamolili su me da im pomognem i već nakon dvije do tri šetnje Bond je pokazao izuzetan napredak. Rješenje problema nije bilo u Bondovoj inteligenciji, već u pravilnom pristupu, kojim sam mu pokazao sve ono što od njega zahtijevam.

Uostalom već davno sam naglasio da ne postoje inteligentni ili neinteligentni psi, već samo oni s kojima se radilo na pravi način, oni s kojima se uopće nije radilo te oni s kojim se radilo na pogrešan način.

A Bond još i dan danas dotrči veselo pozdraviti mene i moju Schnautzi čim nas ugleda.

On je svjestan činjenice da smo nas dvoje vrlo važne osobe u njegovom životu.

Nadam se da sam ovime uspio odgovoriti na većinu vaših pitanja. 

Srdačan pozdrav

  Nenad------------------------

     Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


 

Pisma čitatelja – Štene Jack Russell Terriera

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Pozdrav!

 

Oprostite htio bih kupit štene Jack RUSSELLA kratkodlakog, pa ako mi možete preporučiti nekog sigurnog da ne nabasam na preprodavača!


Hvala lp, Dragiša

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

Ne znam odakle ste? Ako ste iz Hrvatske tada bi bilo najlogičnije da kontaktirate Hrvatski kinološki savez.

Kontakti su:

HRVATSKI KINOLOŠKI SAVEZ Ilica 61 HR - 10000 Zagreb

telefon:  +385 (0)1 48 46 124

             +385 (0)1 48 46 125

             +385 (0)1 48 46 126

e-mail: info@hks.hr

Ako ste iz BiH ili Srbije tad pokušajte kontaktirati te kinološke saveze. Kontakt ćete vrlo lako pronaći na internetu.

Upitajte ih za kontakt s uzgajivačima te pasmine i pitajte da li tko ima prijavljeno ili planirano leglo. Oni će vam rado pomoći i povezati vas s uzgajivačima.

Moja preporuka je da kupujete od uzgajivača i da pas ima Pedigre (Rodovnicu ili dokaz da pripada toj pasmini).

Naime preprodavači putem oglasnika ili slično vrlo često znaju podvaliti kupcima štene mješanca koje nije pas te pasmine.

Ljudi često toga nisu ni svjesni sve dok ne naiđu na nekog tko poznaje tu pasminu i on im otkrije da su prevareni. Ja recimo znam nekoliko takvih pasa kod kojih se odmah na prvu vidi da nisu pasmina Jack Russell terrier

Inače Jack Russell otac te pasmine se protivio priznanju te pasmine jer je smatrao da kinologija može upropastiti pasminu no očito nije računao na dosjetljivost naših švercera.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav

Nenad

 

------------------------

     Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.