Šnaucer - Najbolji čovjekov prijatelj 


Vlasnica čudesne šnaucerice Viki: Spasila me od smrti u snu stotine puta


Dijabetičarka Alena noću upadne u hipoglikemiju. Kad se počne tresti i gubiti svijest, Viki to osjeti i alarmira tatu


Da nema naše Viki, Alene više ne bi bilo s nama, govori Ivan Krpan, otac 39-godišnje Alene Giaconi koja boluje od dijabetesa od svoje 26. godine. Subjekt njegove zahvalnosti je osmogodišnja kuja velikog šnaucera koja je Ivanovoj kćerki već bezbroj puta spašavala život. Alena, naime, povremeno, upada u hipoglikemiju, a kada se to dogodi, spašava je brza reakcija vjerne Viki, koja alarmira ukućane.


Ne paničari


Hipoglikemija je nagli pad razine glukoze u krvi, što se povremeno događa dijabetičarima koji svoju bolest reguliraju inzulinom. U krvi se nađe previše inzulina, a premalo glukoze koja je hrana za normalan rad mozga. Takva su stanja vrlo opasna i bez pravodobne pomoći mogu završiti kobno.


- To se uglavnom događa noću. Počnem se znojiti, tresti, gubim svijest. U tim trenucima ne znam što se događa - priča Alena.


Kada nastupi hipoglikemija, uskače Viki, koja s Alenom redovito spava u sobi. Viki, pričaju Ivan i Alena, točno osjeti da nešto nije u redu. Mirno otvara vrata i odlazi u sobu kod Ivana. Ne laje i ne stvara paniku, samo njuškom gura Alenina oca dok ga ne probudi.


Vrlo pouzdana


- Tada Aleni dam šećer, sok ili injekciju glukoze. Nevjerojatno je koliko je Viki pouzdana, točno zna kako se ponašati u kriznoj situaciji. Da nisam reagirao kako sam reagirao prvi put kada me probudila, tko zna bi li to ponovno napravila. Ona je Alenin zaštitnik i s njom je sigurna. Kada znamo da je tu, mirno spavamo - govori otac Ivan.


Prije Viki Alenina obitelj imala je velikog šnaucera Montija, šampiona izložbi pasa po Hrvatskoj i Europi, koji je više puta Aleni spašavao život. Viki je njegova praunuka iz jednog francuskog legla, a osim nje Alena ima još jednu kuju iste vrste, devetomjesečnu Ružu, koju su nabavili u Poljskoj. Viki ne može na izložbe jer ima bolesne kukove, no Ruža se priprema za svoju prvu i, sudeći po njezinu izgledu, mogla bi Aleninoj obitelji donijeti nove pehare.


Luka Benčić