Pisma čitatelja – Imam Bigla starog 8 mjeseci i uopće me ne doživljava.

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Lijep pozdrav! Imam Bigla starog 8 mjeseci i imam problem što se ne sluša moj poziv pri igri sa drugim psima uopće me  ne doživljava kad je sa drugima psima ,jako vuče na vodilici kad vidi druge pse. Prilikom igre otrči za psima moj poziv ne sluša, kad smo sami besprijekorno je poslušan ali postaje neposlušan i ode za psom čim ga opazi i još usto ne želi ući u zgradu. Molim vas recite mi što mi je činiti? Unaprijed hvala!

 

Vlatko

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Pozdrav,

 

Ispričavam se tek sad sam vidio vaše pismo.

 

Sve ovo što vas zanima je opisano na multimedijskom CD-u o psima no pokušat ću to skratiti.

 

Prvo: Duge šetnje s psom po prirodi

 

Pokušajte ga odvesti u prirodu negdje gdje nema automobila cesta i drugih pasa. U toj šetnji morate biti samo vi i on. Pustite ga s vodilice, dajte mu svu slobodu, no svaki put kad se odvoji od vas na više od 10 metara, okrenite se, potrčite i sakrijte se iz nekog stabla ili slično. 

 

S obzirom da je on vaš pas, da vas voli i da je vezan za vas on će odmah krenuti u potragu za vama. Kad vas pronađe jako mu se razveselite, nagradite ga s nečim finim, no čim se opet udalji

vi mu se opet sakrijte.

 

Nekoliko takvih skrivanja i on će oprezno početi voditi brigu o vama, gledati će gdje ste i neće vam dopustiti da mu se sakrijete.

 

Nakon nekog vremena on će sve to shvatiti kao igru i počet će uživati u njoj. Centar njegovog svijeta više neće biti drugi psi ili druge stvari nego vi njegov vlasnik.

 

Naravno sve to morati ćete utvrditi u nizu dugih šetnji u kojim će se stvoriti međusobna veza i ovisnost vlasnika i psa. U tim šetnjama nemojte ga sputavati ili tražiti nekakvu poslušnost, dovoljno će biti i to da pazi na vas i vaše skrivanje.

 

Nakon toga i ponašanje u gradu će biti bolje. Više neće biti toliko ovisan o drugim psima. No ako opet pokuša pobjeći vi jednostavno potrčite na drugu stranu i dajte mu da bira između drugih pasa i vlasnika kojem se ne može vjerovati.

 

Naravno trebati će tu još dosta truda. Recimo ne smijete mu dopustiti da vas vuće na uzici, no to je tema za neku drugu priču. Isto tako njegov odnos s drugim psima, naročito muškim, jako će se promjeniti kad uđe u pubertet i kad ga oni dožive kao muškarca i suparnika. 

 

No, zasad je najvažnije da ga vi kao njegov vlasnik vežete uz sebe.

 

Nadam se da sam vam ovim uspio bar malo pomoći.

 

Toliko zasad

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad

 

P.S. Prije nekoliko godina i sam sam imao sličan slučaj s vlasnicom bigla koja je obišla nekoliko škola za dresuru pasa i kojoj su svi rekli da je to bigl i da se s njima ne da raditi. Naravno sve to nije istina jer je taj pas već u nekoliko šetnji sa mnom i mojom Schnautzi naućio sve što je trebalo.

 

Zanimljiva je bila i reakcija njegove vlasnice. Ona je rekla: Isuse bože pa vi s njima radite ko sa djecom u vrtiću. Ja sam 30 godina radila s djecom na taj način, a nisam shvaćala da s svojim psom treba raditi slično.

 

Pisma čitatelja – Ostala sam šokirana pričama na Vašoj stranici "Psi za neznalice"

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Dobar dan!

 

Ostala sam šokirana pričama na Vašoj stranici "Psi za neznalice"! Molim Vas da mi javite ako imate nekih novijih informacija o gospođi Branki (Brankici) Filjak ili njezinom mužu Alanu. 

 

U 10. mjesecu prošle godine sam od iste osobe naručila psića. Pronašla sam njihov oglas na Njuškalu, prodavali su Pomeranskog špica. Previše sam željela psića i nazvala broj iz oglasnika. Javio mi se simpatičan ženski glas i rekao da imaju psiće i da će mi čim dođe kući poslati sliku psića i njegovih roditelja, da oni imaju ženku i da su je parili u Italiji. I tako je ona meni poslala slike roditelja i štenaca koje su me naravno oduševile!

 

Naručila sam malog bijelog mužjaka i dogovorila sa njima da mi pošalju psića putem Carga u Dubrovnik jer nisam imala mogućnosti otići sama po njega. Prije svega sam se naravno informirala o samoj vrsti i karakteristikama psa. Živim u malom stanu i željela sam malog psića kakav Pomeranski špic i jest.

 

Sve sam to objasnila gospođi i gospodinu Filjak koji su mi rekli da psić neće narasti preko 20 cm i težiti preko 3 kg. Više puta sam ih pitala i više puta su mi dali isti odgovor. Psić je nakon par dana napokon stigao! Bila sam oduševljena! Sa njime je stigla putovnica i u njoj stoji da je cijepljen i čišćen od parazita u ambulanti dr. Vesne Šoš. A na prvoj stranici da je pas Pomeranski špic rođen 02.08.2013.

 

Hvala Bogu moj Tim je još uvijek veseo i razigran psić koji mi ispunjava svaki trenutak slobodnog vremena, ima 7 mjeseci i teži 7 kg! Što definitivno ne spada u karakteristiku Pomeranskog špica, kojeg sam ja kupila i poprilično platila gospodi Filjak.

 

Moje pitanje je, kako jedna poštena veterinarska ambulanta može napisati i staviti svoj pečat na dokument o vrsti psa, ako pas to nije? Tješi me to što imam za sad zdravog psa i sretna sam s njim, nisam prošla kao ljudi iz Vaših drugih priča, ali sam razočarana lažima i prijevarom obitelji Filjak! 

 

Unaprijed hvala na odgovoru! 

 

Martina


 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Jako je dug popis onih koji su loše prošli u trgovini s obitelji Filjak.

 

Očito je da se radi o prokušanim trgovcima pasa i žalosno je što nitko ne može uraditi ništa da se to spriječi.

 

Jedan naš čitatelj iz Rijeke je nakon smrti šteneta koje je kupio od Filjaka čak autom otputovao u Požegu da ih osobno pronađe i vrati novac koji je uplatio za bolesno štene koje su mu prodali.

 

Naravno nije ih uspio pronaći. Susjedi su mu rekli da su to Romi (Cigani), policija se nije željela miješati u to, veterinarska inspekcija još manje.

 

Jedini savjet koji je dobio bilo je da ih može tužiti privatnom tužbom. Naravno ni u tom slučaju nitko mu ne garantira ništa. Nažalost i to je država u kojoj živimo.

 

Što se vas tiče drago mi je da je kod vas sve ipak prošlo relativno dobro i da je (ono najvažnije) pas živ te da uživate u njemu.

 

To što je veći nego što bi trebao biti u biti ne predstavlja neku veliku smetnju. Vjerojatno ga ne namjeravate izlagati, a po svom osobnom iskustvu znam da veći pas ako je dobro odgojen može zauzimati manje mjesta i izazivati puno manje problema nego puno manji pas koji je lošije odgojen.

 

Nažalost standard pasmine na koji se kinolozi često pozivaju je uvijek namjerno napisan tako da bude rastezljiv i da se može tumačiti na više načina. Vjerojatno je da upravo zato ima i sve više pasa koji jako malo sliče pasminama kakve su one bile prije 20-ak godina. Pogledajte recimo pasminu Njemački ovčar. Standard je isti, a pasmina se strašno promijenila (nažalost na gore).

 

Što se tiče obitelji Filjak oni bi vam prodali sve što želite čim su čuli da će vaš novac završiti u njihovim džepovima. Vjerojatno je da bi posvjedočili i da je vrag bijele boje i da je oduvijek bio takav samo kad bi im za to netko platio.

 

Što se tiče veterinara jasno je da oni nisu ni ovlašteni ni dovoljno stručni za procjenu psa ili pasmine ( na veterinarskom fakultetu kinologija se uči samo osam školskih sati)

 

Upravo zato oni psa procjene onako od oka ili na osnovu onog što im vlasnik psa (u vašem slučaju obitelj Filjak kaže). S druge strane dobro je znati da ta procjena, ni ne služi da bi vama kao vlasniku pasa dala informaciju, nego da je njena svrha da bi netko u ministarstvu mogao znati kakvog vi to psa imate (u slučaju neke zaraze ili uvođenja poreza na pse).

 

Uglavnom meni se čini da ste vi na svu sreću dobro prošli i da je najbolje ne opterećivati se time. Kakav god da vaš pas jeste, on je vaš i voli vas najviše na svijetu. Sve drugo je manje važno.

 

Toliko zasad,

 

Srdačan pozdrav,

 

  Nenad

 

Re_Odgovor:

---------------------------

 

Hvala Vam na brzom odgovoru!

 

U potpunosti se slažem s Vama, može se reći da sam ja odlično prošla s obzirom na druge slučajeve povezene sa obitelji Filjak.

 

Žalosno je to što su oni samo jedni u nizu i što se protiv toga ništa ne poduzima. A najžalosnije od svega je patnja malih životinja!

 

Pokušat ću kontaktirati i dr. med. vet. Vesnu Šoš, tek toliko da bude svjesna sa kakvim ljudima posluje. 

 

Još jednom hvala! 


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.