Pisma čitatelja – Pas i dijete

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovani,

pas je kod nas 9. mj (sada ima godinu dana), curica ima 4,5 godine. Nikad ona njemu nije ništa "loše" napravila, ali unatrag 2mj pas je imao pomalo čudne rekacije prema njoj, zadnja je bila takva da je pas ležao na ulazu od kuće, ona hoće ući u kuću, ja stojim između njih i nešto se s njom raspravljam, a on uz cvilež hoće nju zgrabit za nogu! naravno curica ga se sada boji iskreno i ja se sada bojim da on njoj ne bi nešto napravio, premda se meni te njegove rekacije čine kao čisto zastrašivanje ipak mi nije svejedno jer on je velik i jak (križanac labradora i rodezijskog gonića), a ona je meni ipak na prvom mjestu. Na koji način njih dvoje socijalizirat i je li to uopće moguće?

LP Barbara

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

Ponašanje kakvo ste opisali se nikako ne može tolerirati ili dopustiti i zato ćete morati preduzeti nešto odnosno upustiti se u ponovnu socijalizaciju djeteta i psa.

Prvo i najvažnije je da ona mora biti pod stalnim nadzorom vas ili nekog od odraslih osoba.

Za početak bi bilo dobro da se pobrinete da pas i dijete jedno vrijeme budu zajedno u nekoj prostoriji ili sobi. Dijete neka se igra a pas može no i ne mora sudjelovati u toj igri.

Važno je pomno motriti ponašanje psa. Naime moguće je da mu dijete zaista ništa nije učinilo no da ga smeta buka koje dijete radi kad se igra ili je možda čak i ljubomoran jer se njemu posvećuje manje pažnje.

Stoga ako pas pokaže nezadovoljstvo što je dijete u njegovoj blizini nemojte se na to obazirati nego mu jednostavno dopustite da se na to navikne. On mora shvatiti da je normalan suživot jedino rješenje.

Ispočetka će to najvjerojatnije biti druženje na određenoj udaljenosti jer ni jedno ni drugo u ovom trenutku ne vjeruju drugome, no nakon nekog vremena će dječja i pseće zaigranost i radoznalost pobijediti. Naravno kao što rekoh vi ispočetka u svakom trenutku morate biti prisutni i pažljivo usmjeravati njihovu igru. Nastojte da sve to odradite nenametljivo i diskretno. Kasnije kad oni upoznaju jedno drugo i pravila ponašanja kojih se moraju pridržavati nadzor im više neće biti potreban.

Psi su inače vrlo tolerantni i pažljivi prema djeci (i ja sam odrastao sa psima i mogu vam reći da je to vrlo vrijedno iskustvo) pa me iskreno rečeno ponašanje vašeg psa čudi. Očito je da je između djeteta i psa došlo do nekog nesporazuma za koji ste najvjerojatnije krivi vi odrasli jer ga niste primijetili i spriječili. 

Jedino što pas ne smije je iskazivanje bilo kakve agresivnosti prema djetetu. Ako to primijetite odmah i bez oklijevanja viknite na njega ili ga kaznite. Kazna može biti i vikanje i trešnja za šiju, okretanje na leđa i držanje u tom položaju, no i ako pretjera odvođenje na neko mjesto gdje ne voli biti i boravak u toj kazni duže vrijeme (psi to shvaćaju kao izbacivanje iz čopora i jako ih pogađa).

No ako sve dobro prođe i pas ne iskaže nikakvu agresivnost (po meni bi tako i trebalo biti), dopustite im da budu zajedno i da se jednostavno priviknu jedno na drugo.

Trebat će vam sigurno nekoliko dana, no trud će se svakako isplatiti.

Najvažnije je da budete smireni, da situacija bude pod vašom kontrolom, te da ako pas i dijete pokažu želju za igrom i druženjem svemu pristupite s veseljem.

Usput pogledajte i kako se dijete ponaša prema psu. Moguće je da ga je ona u svom neznanju i zaigranosti nekako uplašila. Ako to primijetite pokušajte to korigirati, odnosno objasnite djetetu kako se treba i smije ponašati prema psu.

Na ovom linku se nalazi članak koji sam davno napisao koji vam također može pomoći u tome:

http://impero.freehostia.com/1/PSI%20ZA%20NEZNALICE.htm

Uglavnom uz malo vašeg tuda svi problemi bi trebali biti brzo riješeni a i pas i dijete bi trebali steći najboljeg prijatelja za cijeli život.

Sve što se dosad dogodilo je vjerojatno samo nesporazum za koji su njih dvoje najmanje krivi.

Nadam se da sam vam ovim uspio bar malo pomoći.

Srdačan pozdrav

    Nenad------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Apr 27 '14 · Oznake: pisma čitatelja – pas i dijete

Predstavljamo vam pasminu: Njemački bokser 

Njemački bokser je vrlo zaigran i znatiželjan pas. Vrlo su inteligentni i brzo uče. Obično su vrlo prijateljski nastrojeni prema ljudima, drugim psima i djeci, no mogu biti i odlični čuvari ako ih tako odgajamo. Zbog svoje potrebe za ljudskom pažnjom i žudnje da udovolji i impresionira svog vlasnika, Bokser brzo ući i brzo savlada sve zahtjeve onog što nazivamo osnove poslušnosti.

 

Prvobitni bokserov predak, stari Bullenbeisser koristio se u Njemačkoj i Nizozemskoj za lov na divlje svinje i jelene. Današnji bokser nastao je križanjem Danzigera i Brabanter Bullenbeissera s drugim bavarskim i stranim pasminama.

 

Samo ime Boxer prvi se put spominje u knizi G. Beckmana "Povijest i opis pasa s kraja 19. stoljeća". Naravno nije trebalo proći puno vremena da pasmina bokser stekne veliku grupu obožavatelja koji su pripomogli u osnivanju Deutscher Boxer kluba.

 

Kroz cijelu svoju povijest, Bokser je najčešće korišten kao čuvar, pasirski pas, pomoćnik invalidnih osoba, a povremeno i za rad u policiji, što dokazuje da je riječ o pasmini sposobnoj za obavljanje više vrsta poslova. Upravo zbog tih sposobnosti ta pasmina je i uvrštena u grupu radnih pasa.

 

Vrlo je dobroćudan i vjeran. Nije zlopamtilo. Privržen je vlasniku, obitelji i  naročito djeci. Nikako nemojte vjerovati pričama o tome kako je bokser zbog svog navodnog nestašluka i prevelike zaigranosti opasan za djeci. Istina je upravo suprotna, djeci će se taj pas upravo zbog toga svidjeti, a Bokser je što će vam svi poznavatelji pasmine potvrditi vrlo brižan i pažljiv s djecom.

 

Njegova dlaka je kratka i lako se održava redovitim četkanjem. Nije zahtijevan u vezi ishrane. Jedino na što bi trebalo pripaziti kad donosite odluku o odabiru pasmine je činjenica da pasmina bokser poput većine radnih pasmina uživa u igri trčanju i dugim šetnjama. Ta činjenica je vrlo značajna. Stoga ako želite psa pasmine bokser a nemate naviku redovitih šetnji i dužeg boravka u prirodi, odustanite još dok je vrijeme i poštedite i sebe i psa raznih neprilika.

 

Smatra se kako njegovom neobičnom izgledu najviše doprinosi upravo glava koja mnogima ulijeva strahopoštovanje. Glava boksera treba imati četvrtasti oblik, ne smije biti presnažna niti prenježna. Obložena je snažnim slojem mišića, bez nabora. Prsni koš je prije svega dubok i prostran, a seže sve do visine laktova. Leđa su mu ravna, kratka i naravno čvrsta s dobro oblikovanim mišićima. Poznato je kako cijelo tijelo na neki način odiše snagom, plemenitošću i naravno skladnosti. Dlaka im je gusta, uglavnom je žuta i tigrasta Njuška je crna i pigmentirana.

 

Iako nikad nisam imao psa te pasmine meni su bokseri neobično dragi, a zbog svog neobičnog izgleda i karaktera i pomalo smiješni psi.  Sjećam se da sam prilikom izrade prvog multimedijskog CD-a o psima "Pas više od najboljeg prijatelja" u opisu pasmine bokser napisao i da je to "pas prekrasne ružnoće" što je opis koji nisam ja izmislio ali koji mi se jako dopao. No, ubrzo nakon izlaska CD-a nazvala me jedna gospođa, koja je rekla da je kupila CD-e i pregledala ga. I jako joj se dopao sve dok nije naišla na opis pasmine Bokser i rečenicu "pas prekrasne ružnoće".

 

Dugo mi je trebalo da je uvjerim da s time nisam mislio ništa loše i da nisam imao ni najmanju namjeru uvrijediti njenog psa.


U Zagrebu 20.04.2016. Nenad Grbac

 

--------------------------

 

STANDARD PASMINE


   

 

FCI STANDARD: N° 144 / 10. 04. 2002/ GB

 

ZEMLJA PORIJEKLA: Njemačka

 

DATUM PUBLICIRANJA ORIGINALNOG VALJANOG STANDARDA : 13.03. 2001         Klasifikacija FCI: Grupa 2 - Pinceri i snauceri, Molosi i Švicarski pastirski psi Sekcija 2 - Molosi

 

OPĆI IZGLED

 

Bokser je pas srednje visine, kompaktne, snažne građe, dobro razvijene muskulature.

 

GLAVA

 

Neobičnom izgledu boksera svakako ponajviše pridonosi glava čiji izgled kod nekih ulijeva strahopoštovanje, kod drugih odbojnost, dok je za ljubitelje pasmine ona najljepši i najprivlačniji dio tijela. Njena ljepota ovisi o skladnim odnosima lubanjskog dijela i njuške. Glava mora biti četvrtastog oblika, ne presnažna, niti prenježna. Glava je obložena snažnim mišićima, suha, bez nabora koji se normalno pojavljuju samo izmedu ušiju kada su uzdignute, te nabora koji polaze od korijena nosa, šireći se prema dolje.

Maska mora biti tamna, nalaziti se samo na njušci, a od ostalog dijela glave mora biti oštro ograničena. širenje maske na druge predjele glave, osim na predio oko očiju, pridonosi neželjenoj ekspresiji glave.

 

Njuška mora biti snažna, nikad mala u odnosu na lubanju. Gledana s bilo koje strane, mora uvijek zadržati svoju pravu proporciju i oblik. Njuška je dobro razvijena u sve tri dimenzije. Ne smije biti šiljata, plitka, niti predugačka. Njen oblik određen je oblikom i gradom čeljusti, smještajem zubi, te oblikom usana. Obje čeljusti ne završavaju u istoj ravnini. Donja čeljust se u blagom luku uzdiže i nadilazi gornju. Bokser je normalno predgrizač. Gornja čeljust je široka suzujući se samo malo u prednjem dijelu. Sjekutići donje čeljusti nalaze se u jednoj liniji, dok su oni gornje čeljusti poredani u luku. Srednji sjekutići ne smiju biti izbočeni prema van. Ovaj položaj sjekutića odgovoran je za veliku frontalnu širinu čeljusti, a rezultat toga je da su očnjaci međusobno široko razmaknuti. Krajnji gornji sjekutići prijanjaju uz stražnju stranu donjih očnjaka, a premolari i ostali zubi raspoređeni su kao i u drugih tipova zubala.

 

Usne kompletiraju oblik njuške. Gornja usna je debela, puna, u prednjem dijelu omeđuje prostor u obliku slova V u koji je uložen izbačeni dio donje vilice i poduprta je donjim očnjacima. Zato ovi moraju biti što udaljeniji i dobre dužine tako da prednja površina njuške izgleda široka, kvadratasta, i kada se gleda sa strane tvori s nosnikom tupi kut. Donji rub gornje usne naslanja se na gornji rub donje.

 

Brada se ne smije izdizati iznad i ispred gornje usne, a pogotovo ne ispod nje. Kada se gleda sprijeda i sa strane, ne smije se savijati poput donje čeljusti buldoga. Pri zatvorenim ustima ne smiju biti vidljivi jezik ni zubi.

 

Vrh lubanje je lagano zaobljen, ne okrugao ili ravan ili pak upadljivo šrtok.

Ni zatiljak ne smije biti prenaglašen.

 

Čelo formira naglašeni stop s nosnom linijom (njuškom) koja ne smije biti spljoštena kao u buldoga, ne smije biti nakošena, spuštena i sedlasta. Vrh nosa nadvisuje korijen njuške. Na čelu se nalaze bore, koje ne smiju biti preduboke, pogotovo izmedu očiju. Obrazi su snažni, dobro razvijeni, ali ne smiju biti izbočeni. U njušku prelaze u blagom zavoju.

 

Uši: Kupirane su tako da budu srazmjerne veličini glave, nošene uspravno. Nekupirane, leže priljubljene uz lubanju.

 

Oči: Tamno smeđe, srednje veličine, bademastog oblika, inteligentnog, živahnog i uvijek budnog pogleda. Pogled mu je, kao što je netko rekao: "kao suca, strog, ali pravedan, inteligentan i odlučan". Moraju biti okružene tamnom dlakom.

Nos: Širok, crn, lagano uzdignut, širokih nosnih otvora.

 

VRAT

 

Snažan, mišićav, suh, s elegantnim zavojem prema leđima i usađen na dobro izražen greben.

 

TIJELO

 

Kratko, kvadratično, obloženo mišićima koji se dobro ocrtavaju pod napetom kožom.

Prsni koš je dubok i prostran, seže do visine laktova. Njegova dubina jednaka je polovini visine psa u grebenu.

 

Rebra su dobro svedena.

 

Greben mora biti dobro naglašen. Leđa su ravna, kratka i čvrsta s dobro oblikovanim mišićima. Čitava figura odiše snagom, plemenitošču i skladnošću.

 

REP

 

Dužine 12.5 do 15 cm, odlakan oštrom dlakom, bez zastavica, Što je moguće ravniji, nošen uzdignuto, ali ne zavijen prema natrag ili prebačen preko leđa. Dugačak rep je nepoželjan. Rep ne smije biti rezan.

 

NOGE

 

Prednje noge: Ravne i okomite na tlo, međusobno paralelne, snažne, mišićave, jakih kostiju.

 

Šape: Kratke, čvrste, okrugle, mačje. Stražnje noge: Jakih, snažnih i mišićavih bedara, dobrih kuteva.

 

DLAKA

 

Gusta, tvrda, dobro prianja uz kožu i uspješno štiti psa od svih vremenskih uvjeta.

 

BOJA

 

Boja dlake je žuta (različitih nijansi od svijetle do tamne) i tigrasta. 


Njuška mora biti crna, dobro pigmentirana. 


Bjeline su dozvoljene po tijelu, ali njihova ukupna površina ne smije prelaziti jednu trećinu ukupne površine tijela. Bijeli bokseri nisu priznati standardom, ali ih neki uzgajači rado uzgajaju zbog njihovog atraktivnog izgleda. 


Osobito je cijenjena njegova narav. Privržen je ljudima koje voli, društven je, brzo se privikava na svaki ambijent.


-------------------


Napisao i uredio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Pisma čitatelja – Prekid skotnosti inekcijama ili tabletama

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Pozdrav,


Imam ženku labrador retrivera koja je trenutno u procesu parenja. Sinoć joj se uvukao drugi pas u box i sada ne znam da li je skotna. Kako mogu znati jeli skotna i može li se ako jest skotna nekako prekinut skotnost nekim injekcijama ili tabletama? 


Marina

 

  

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

Prije su postojale inekcije za spriječavanje trudnoće u pasa, no veterinari ih već onda nisu preporučivali. Ne znam da li danas postoje i da li ih netko daje.

Inače jedan moj prijatelj je prije dosta godina nakon neželjenog parenja odveo svoju ženku na takvu inekciju, mislim da je inekciju u ono vrijeme platio 300 ili 400 kuna a sve se završilo jednim krasnim leglom, odnosno inekcija nije imala apsolutno nikakav učinak.

Po meni najvažnije je da sad detektirate da li je vaša ženka u žaru i da li je pustila tog muškog psa da je spari.

Naime parenje je moguće tek u žaru odnosno 12 ili 13 dan nakon početka tjeranja. Taj period kad su jajašca spremna za oplođivanje traje samo 2 ili tri dana. Samo tijekom tog perioda ženka će dozvoliti muškom psu da je spari. Ukoliko nije u žaru ili je žar prestao ona će ga otjerati od sebe i parenje nije moguće.

Što se detekcije da li je ženka skotna to zasad ne možete saznati. To je moguće vidjeti tek nakon dvadeset i petog dana kad buduća majka postaje nemirna, slabijeg apetita, s probavnim smetnjama, ali to traje samo nekoliko dana i nije lako opaziti.

Rengenski pregled preporučuje se tek nakon 40 dana kad se pretpostavlja da to neće škoditi potomcima. Postoji i ultrazvučni pregled koji je moguće prije napraviti no takvu aparaturu nemaju svi veterinari.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav

Nenad

 P.S. Na ovom linku nalazi se dobar članak koji govori o problemu koji vas mući.

 http://veterina.com.hr/?p=25977
------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Pisma čitatelja – Kasnije saznajem da se radi o famoznom gospodinu Filjak Danijelu iz Pitomaće, te da nisam prva njegova žrtva.

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovani g Nenad,

doživjevši neugodno iskustvo tražio sam postoje li slični slučajevi te naletio na vašu web stranicu http://www.psi-za-neznalice.com/ na kojoj sam pronašao puno sličnih slučajeva.

 

Naime, nemam puno iskustva sa životinjama, a nedugo sam odlučio iznenaditi curu novim članom obitelji, Pomeranskim Špicom.


Na njuškalo oglasniku pronašao sam link;


http://www.njuskalo.hr/psi/pomeranski-spic-boo-oglas-10880074

 

U petak (07.03.2014) nazvao sam gospodina i usmeno smo napravili pogodbu za 3200 kn, i tražio sam da primopredaju napravimo još ovaj vikend što njemu nije odgovaralo već je inzistirao da primopredaju napravimo tek u ponedjeljak kad obavi cijepljenje jer je kao imao loša iskustva sa nekim bivšim i "neodgovornim" kupcima.

 

U ponedjeljak (09.03.2014), pošto sam ja iz Preloga a dotični gospodin iz Slatine / Virovitice (tako se je predstavljao) odlazi veterinaru u Koprivnicu. Na njegov prijedlog dogovorili smo se da se nađemo u Koprivnici te je predložio da to bude na Interšparovom parkiralištu gdje sam preuzeo psića.

 

Psić je bio miran tokom putovanja doma što smo smatrali normalnim, no svejedno smo kontaktirali gospodina koji nam je objasnio kako je to radi Injekcije. Sa psićem smo dobili Knjižicu (pasoš) sa naljepnicom cjepiva te pečatom i potpisom veterinara. Psić je također malo kašljao za što smo pretpostavljali da je mala prehlada.

 

U subotu (15.03.2014) peti dan kako je bio kod nas, psić se je skroz razbolio. Dobio je proljev i stalno je povraćao, na što smo hitno kontaktirali veterinara te usred noći vodili u veterinarsku ambulantu.


Ta je agonija trajala gotovo tjedan dana, do petka (21.03.2014) kad je psić uginuo.

 

U tom periodu po 2 puta smo na dan išli veterinaru, hranili smo ga na špricu i radili sve što je bilo u našoj moći kako bi preživio.

 

Pošto nemamo drugih pasa, a psić je stalno bio u kući te nije imao apsolutno nikakvih doticaja sa drugim psima, veterinar vjeruje da smo kupili već zaraženog psića sa parvaviroza virusom.

 

Kontaktirao sam gospodina, na što je odgovorio da nema više psića i da mi ne može vratiti novac, već da pričekam do 6. mjeseca kad će imati novo leglo. Sumnjom u njegovu iskrenost opet sam pretražio njuškalo oglasnik te pronašao njegov oglas na linku;


http://www.njuskalo.hr/psi/spic-patuljasti-boo-oglas-10347957


a kasnije i ovaj oglas;


http://www.njuskalo.hr/psi/pomeranski-spic-boo-oglas-10880074

 

Zamolio sam prijatelja da ga nazove kako bi provjerili govori li istinu s čime smo potvrdili moje sumnje. Gospodin je odgovorio da ima još 4 takva psića..


Prijatelj je opet dogovorio sastanak sa njim i ustrajao da taj sastanak bude kod gospodina, no gospodin je inzistirao da to bude u KC, i opet na Interšparovom parkiralištu. No naravno, nije doveo sva 4 psića već samo jednog koji i nije bio te pasmine pa ga nisam uzeo.

 

Gospodin i dalje obećava da će u 6 mjesecu dati drugog psića, no nakon pročitanih iskustava sa Vaše stranice bojim se da će i drugi psić biti zaražen.

 

Kasnije saznajem da se radi o famoznom gpspodinu Filjak Danijelu iz Pitomaće, te da nisam prva njegova žrtva.

 

S obzirom na vaša iskustva molim Vas za neki savjet što činiti. Kako se postaviti prilikom idućeg kontakta, da li pričekati do 6 mjeseca da vidimo hoće li biti kakvog razumnog dogovora ili da odmah poduzimam konkretne mjere.

 

S poštovanjem.

 

Zoran 

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

Žao mi je zbog svega što vam se dogodilo.

Koliko se sjećam na portalu smo dosad objavili oko desetak članaka o prevarama porodice Filjak. Koliko je još ljudi prevareno, ada nam se nisu javili to je vrlo teško reći.

Očito je da je riječ o jednim od najvećih švercera pasa u hrvatskoj (uz Čuića) i tu treba odmah biti svjestan činjenice da od njih ne treba očekivati, ni samilost, ni poštenje, ni bilo kakvu mogućnost da će vam vratiti novac.

Nažalost naša država i policija takvo nepoštenje i takvo ponašanje ne žele kazniti i prave se da nemaju ništa s time. Veterinarsku inspekciju također to ne zanima pa će vas uglavnom svi sažalijevati i eventualno uputiti na privatnu tužbu protiv čovjeka koji vas je prevario.

No kako te privatne tužbe završavaju, kakvo nam je pravosuđe i koliko bi sve to trajalo (koštalo) to svi znamo. 

Znači prema meni jedini način je da do svog novca ili eventualno psa dođete tako da budete lukaviji od porodice Filjak. Moje mišljenje je i da nikako ne smijete pustiti da vrijeme prođe (čekati 6 mjeseci) jer se tako šanse da ćete vratiti novac ili dobiti psa znatno umanjuju. Dapače rekao bih da im je to klasični izgovor da ljudima nikad ne vrate novac ili ne daju psa.

Vaše štene je očito imalo šteničak ili neku sličnu zaraznu bolest. Vjerojatno je da obitelj Filjak te štence uvozi iz Mađarske gdje su uzgajani na nekoj farmi u groznim uvjetima te da sva druga štenad iz tog legla ili čak i sva Filjakova štenad također imaju istu bolest.

Naime taj virus se dugo zadržava u okolini a sumnjam da je Danijel oprao i dezifincirao svoj auto nakon što je vama doveo vaše štene.

Uglavnom učinili ste veliku grešku što ste štene odlučili kupiti od švercera i imali ste veliku nesreću što je taj švercer bio baš Filjak. Baš iz tog razloga štene je najbolje kupiti od uzgajivača i obavezno morate posjetiti leglo kako bi vidjeli da li štene odrasta u normalnoj okolini. Isto vrijedi i za kućni uzgoj. 

Ako se nakon svega odlučite uzeti odnosno besplatno udomiti neke drugo štene svakako izbjegavajte i kojekakve udruge koje će pred vas postavljati kojekakve uvjete. Baš kao i u životu u tom psećem svijetu postoji prevaranata te čovjek mora biti vrlo oprezan.

Nadam se da ćete ipak pronaći način da vratite svoj novac ili dođete do drugog šteneta.

Ako vam zatreba kakva pomoć ili savjet samo me kontaktirajte.

Srdačan pozdrav

Nenad

 

Re_Pitanje:

 

-------------------------------

Zahvaljujem se na izdvojenom vremenu i opsežnom odgovoru.

 

Napisali ste da trebamo biti lukaviji od njih, imate li kakav prijedlog?

 

I imate li možda informaciju je li netko već pokretao privatnu tužbu protiv njih te kakav je bio ishod ostalih slučajeva?

 

Vidim da ste napisali kako se ne isplati čekati 6 mjeseci, no nije riječ o 6 mjeseci već do šestog mjeseca, lipnja (još 2 mjeseca).

 

S poštovanjem,


Zoran 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

Poštovanje,

Situacija je takva da je teško biti pametan i još teže dati dobar i koristan savjet.

U svakom slučaju morate biti svjesni činjenice da su Filjakovi vješti prevaranti i da je mala vjerojatnost da će vam dati štene ili vratiti novac. Ti ljudi jednostavno već godinama rade isto i teško je vjerovati da će se promijeniti.

S druge strane postoji mogućnost i da vam daju štene no da ono opet bude zaraženo parvom ili šteničakom. Sve to znači da biste opet morali proči kroz isto odnosno gledati štene kako se pati i umire.

Znam da su neki čitatelji portala u vezi s Filjakovim gostovali na televiziji i svjedočili kako su prevareni no ne znam da li ih je tko tužio. Naime naše sudstvo je vrlo loše, ishod neizvjestan, a troškovi postupka visoki pa ljudi to uglavnom izbjegavaju.

Što se Filjaka tiče sad ćete ga da bi vam dao štene ili vratio novac morati staviti pod veliki pritisak. Ako treba ja bih ga prijavio i policiji. Naravno ne treba očekivati nikakav rezultat no i informativni razgovor u policiji može biti neugodan za tipa poput njega. Kontaktirajte i Veterinarsku inspekciju, medije. Pozovite se na podatak da niste jedini i da ti ljudi već godinama varaju hrvatske građane.

Pokušajte ga i uhvatiti nasamo. Često se događa da se veliki nasilnici i prevaranti slome kad shvate da i oni mogu biti žrtve.

Nikako ne smijete odustati. Šverceri pasa poput Filjakovih već unaprijed računaju na to da će 99% ljudi odustati ako ih uspješno zavlače i izbjegavaju.

Eto to su jedini koliko toliko pametni savjeti koje vam mogu dati.

Toliko zasad

Srdačan pozdrav


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.