Predstavljamo vam pasminu: Crni Ruski Terijer 

Drugi svjetski Rat bio je završen. Stanovnici Sovjetskog saveza (današnje Rusije i drugih zemalja koje su pripadale toj državi) su se vratili kućama u mirnodopski život. Gubici tadašnjeg Sovjetskog saveza su bili ogromni. Većina priplodnih pasa je uginula u toku rata. Broj rasnih pasa u također je bio smanjen. Nakon nekog vremena Sovjetska vojska je shvatila da su im potrebni veliki i snažni psi uravnoteženog karaktera, koje bi mogli koristiti u različitim klimatskim uvjetima. Zaključeno je da većina poznatih postojećih pasmina osim Njemačkog Alzaškog Ovčara ne odgovara tim uvjetima (posebno se to odnosilo na službene pasmine poput Rotweilera, Dobermana, Snautzera, koje odgovaraju staloženošću i karakterom, no zbog kraće dlake ne mogu izdržati hladne sibirske zime)

 

Pod komandom pukovnika G. Medvedev-a, kinolozi Centralne Vojne Škole za Službene Pse (uzgajivačnica Crvena Zvijezda) počeli su sa radom na novim psima, sposobnim da budu i službeni vojni psi i psi čuvari.

 

Koristeći određeni broj pasa, napravili su nekoliko razvojnih grupa kao sto su Moskovski Njufaundlend (Newfaundlend + Njemački Ovčar), Moskovska Doga (Njemačka Velika Doga + Njemački Ovčar), Brudasty Hrt (Erdel Terijer + Ruski Hrt), Moskovski Pas Čuvar (Bernardinac + Kavkaski Ovčar + Skjubold Hrt).

 

Križanjem Velikog Šnaucera i Erdel Terijera, Velikog Šnaucera i Rotvajlera, Velikog Šnaucera i Njufaundlenda dobiveni su dobri psi crne boje i oštre dlake. Ti psi su se s obzirom da su odgovarali svim zahtjevima Bili izdvojeni u posebnu uzgojnu grupu i nazvani Crnim Terijerima. Rad sa tom grupom najviše je odgovarao postavljenim zahtjevima, tako da su kinolozi vojne uzgajivačnice Crvena Zvijezda nastavili raditi sa njima.

 

U nastavku, dodavani su priplodnjaci Rotvajlera i Velikog Šnaucera.

 

Prvi standard Crnih Terijera objavljen je u “Pravila i Zahtjevi za Obuku i Upotrebu Vojnih Pasa” 1958. godine. On je kinolozima dao mogućnost da rade na standardizaciji pasmine. 

Dobra osnova za razvoj napravljena je tijekom 70-tih. U to vrijeme kinolozi-amateri u državnim klubovima službenih pasa uključili su se u rad na poboljšanju uzgojnih grupa. Uz pomoć utemeljitelja Ruskih Terijera, A. Mazover-a i V. Sheinin-a, najbolji priplodni mužjaci i ženke pažljivo su birani na izložbama i među štencima. Eksperti u ringovima podučavani su pod komandom A. Mazover-a, V. Sheinina, E. Krasnoshjukov-a, T. Gusakove… Biolozi i genetičari su također bili uključeni u rad. Rad na uzgojnoj grupi je postao još intenzivniji i svrsishodniji.

 

Postepeno, psi su dobivali sve ujednačeniju formu, nasljedne greške su nestajale, a radni kvaliteti su se poboljšani.

 

Lenjingradski kinolozi, pod vodstvom A. Mironove, M. Shnajderovich-a, A. Mironova i N. Andrijanov-e i Moskovski kinolozi pod vodstvom M. Anokin-e, bili su izuzetno uspješni u uzgoju Crnih Terijera. Uzgajivači iz Sverdlovsk-a, na čelu sa J. Korepanovom, također su napravili bitan napredak u uzgoju.

 

Postepeno, Crni Terijer se proširio na Baltičke države, Ukrajinu i Sibir. Također su se raširili i u inostranstvo – Finsku, Madžarsku, SAD i Čehoslovačku.

 

Crni Terijer je priznat kao rasa 1981. godine. Prvi standard rase bio je prihvaćen 13. maja 1981. od strane Ministarstva Poljoprivrede Sovjetskog Saveza.

 

1984. godine, na Međunarodnoj Skupštini u Meksiku, rasa Crni Terijer je postao pasmina priznata od FCI (standard br. 327). Pasmina  je nazvana Crni Ruski Terijer. Tako su Crni Terijeri počeli da učestvuju na međunarodnim izložbama  na izložbi u Brnu 1994. su osvojili nagrade i šampionske titule.

 

Ruska Federacija Službenih Pasa prihvatila je drugu varijantu standarda rase, koja je bila prikladnija za moderni tip Ruskog Terijera.

 

Rad na poboljšanju rase još nije završen. Ali ovaj veliki pas već uveliko nalazi svoje mjesto na međunarodnim takmičenjima i dalje izaziva veliki interes ruskih i stranih kinologa.


Svima koji razmišljaju o kupovini psa te pasmine važno je napomenuti da se tijekom uzgoja te pasmine negdje izgubila silna želja za udovoljavanjem vlasniku, koja krasi radne pasmine poput njegovih predaka Velikog Šnaucera i Rotweilewra. Obrazac njegovog ponašanja sličniji je ovčarskim psima, nego radnim pasminama i upravo to je smanjilo interes Ruske vojske za daljnjim korištenjem te pasmine.


Kupnja psa te pasmine zbog njegove izraženih čuvarskih nagona i veličine, odnosno snage, preporučuje se samo osobama, koje su već imale velike pse i znaju kako ih primjereno odgajati.


U Zagrebu 09.04. 2015. Nenad Grbac

 

--------------------------


STANDARD PASMINE CRNI RUSKI TERIJER 

CRNI TERIJER [FCI No. 327 / 19. 02. 1996. / GB]

 

Originalni naziv rase: CHIORTNY TERRIER (BLACK TERRIER)

 

Zemlja porijekla: RUSIJA

 

Datum publiciranja originalnog valjanog standarda: 29. 09. 1983.

 

* 1992. je pasmina dobila pravo ime "Ruski Crni Terijer", tj. "Crni Ruski Terijer"

FCI klasifikacija: Grupa 2  (Pinčeri i Šnauceri - Molosoidne pasmine - Švicarski planinski i stočarski psi i ostale pasmine) Sekcija: 1.4 Tchiorny Terrier

 

Bez radnog ispita.

 

OPĆI DOJAM: Crni terijeri su psi višeg rasta od prosječnog. Snažni su, masivne građe i dobro razvijenih mišića. Koža je čvrsta i elastična, bez nabora I podbradka. Psi ove pasmine su čuvarski nastrojeni, suzdržani su i pružaju otpor prema strancima; lako se prilagođavaju različitim klimatskim uvjetima. Crni Terijer se mora dati školovati.

 

KONSTITUCIJA: Snažan i vrlo snažan.

 

Nedostaci: Laganija konstitucija i mlitavija građa, nedovoljno razvijena muskulatura.

Veliki nedostaci: Lagana građa kostura, slabi mišićni tonus, nježna i slaba građa.


Nedostaci: lagano rastegnut format (106-108)


Veliki nedostaci: prevelik format (veći od 108)

 

NARAV / TEMPERAMENT: Smion pas jakih živaca, vrlo odlučan, stabilne ali žive naravi, sa snažnom obrambenom reakcijom.


Nedostaci: Plašljivost, velika razdražljivost, pasivnost.


Veliki nedostaci: Prevelika plašljivost, prevelika razdražljivost i prevelika pasivnost.

 

SPOLNE KARAKTERISTIKE: Jasno izražene, ovisno o spolu. Mužjaci su krupniji, odvažniji i masivniji od ženki.


Nedostaci: Malo odstupanje od traženih obilježja spola.


Veliki nedostaci: Jako odstupanje od traženih obilježja spola. Mužjaci sa karakteristikama ženke ili obratno.

 

GLAVA: Dugačka, umjereno široka u predjelu lubanje, sa okruglim jagodicama. Čelo je ravno, prelazi od čela ka njušci (stop) je primjetan, ali nije oštar. Linija njuške je paralelna sa linijom čela, masivna je, pomalo zašiljena, po dužini nešto kraća od lubanje. Brkovi i brada čine da njuška dobiva kvadratni oblik. Usne su debele, mesnate. Gornja usna je čvrsto pripijena uz gornju vilicu, ne visi.


Nedostaci: Nešto lakša glava, ispupčeno čelo, slabo izražen nosni stop (prijelaz od čela k njušci).


Veliki nedostaci: Gruba, teška ili lagana glava. Okrugla glava, kratka, izbočena ili oštra njuška.

 

UŠI: Visoko su usađene, omanje, trokutastog oblika, prednjim krajevima naliježu na jagodice, vise ravno prema dolje od baze uške.


Nedostaci: Nisko usađene uši, dugačke, „izgužvane", ne naliježu na jagodicu.


Veliki nedostaci: Izdignute nad bazom uške, napola podignute.

 

OČI: Male, ovalnog oblika, ukoso postavljene, tamne.


Nedostaci: Krupne ili nedovoljno tamne oči, vidljiv treći kapak, prisutnost bjeline na oku.


Veliki nedostaci: Svijetle, različite boje i oblici očiju, ukriženi pogled.

 

ZUBI: Veliki su, bijeli, čvrsto naliježu jedni na druge. Sjekutići se nalaze u istoj liniji. Zagriz je škarast.

 

Nedostaci: Slabo razvijeni zubi, zubi neodgovarajući starosti psa. Postojanje slomljenih zuba koji ne smetaju zagrizu. Odsustvo ne više od dva prva premolara, kamenac na zubima.


Veliki nedostaci: Sitni rijetki zubi. Sjekutići nisu raspoređeni u istoj liniji, sva odstupanja od škarastoga zubala, odsustvo jednog od sjekutića, jednog od očnjaka, jednog od trećeg ili četvrtog premolara ili jednog molara, zubi sa jako oštećenom caklinom.

 

VRAT: Dugačak, masivan, suh, postavljen pod kutem od 40-45 nad linijom leđa.

Nedostaci: Kratak, nedovoljno masivan, pretežak, prenisko postavljen vrat u odnosu na liniju leđa.

 

PRSA: Prsni grudni koš, dubok, sa nekoliko ispupčenih rebara. Donji dio prsnog koša nalazi se na istoj liniji sa laktovima ili nešto niže.


Nedostaci: Nedovoljno širok prsni koš, nedovoljno dubok, plosnata ravna rebra.


Veliki nedostaci: Bočno formiran, preširok, plitak, ravan ili uzak prsni koš.

 

TRBUH: Podignut iznad donje linije prsa.

 

Nedostaci: Opušten ili isuviše podignut trbuh.

 

GREBEN: Visok, oštro izdvojen nad linijom leđa.

 

Nedostaci: Nizak, slabo razvijen greben.

 

LEĐA: Ravna, široka, mišićava.

 

Nedostaci: Meka, uska, sa slabom muskulaturom.

 

SLABINE: Široke, kratke, mišićave, malo ispupčene.


Nedostaci: Dugačke slabine, nedovoljno ispupčene.

 

Veliki nedostaci: Ulegnute, uske ili previše ispupčena (nadgrađenost).

 

SAPI: Široke, mišićave, neznatno spuštene ka visoko usađenom repu.

 

Nedostaci: Vodoravne ili malo strmije sapi, slaba muskulatura.

 

Veliki nedostaci: Izraženo strme ili uske sapi.

 

REP: Visoko usađen, debeo, [kratko kupiran (na 3-4 pršljenu)]*.

 

Nedostaci: Nisko usađen rep, nepravilno kupiran,

 

Veliki nedostaci: [Nekupiran rep]*.

 

PREDNJE NOGE: Gledano sprijeda, ravne su i paralelne. Rameni kut je približno 110°. Laktovi su postavljeni unazad. Podlaktice su kratke i uspravne. Došaplja su kratka i ravna.


Nedostaci: lagano otvorena ramena, mala uvučenost ili izvučenost laktova prema unutra ili prema van, mekana došaplja okrenuta prema unutra ili prema van (X ili O noge).


Veliki nedostaci: Preotvorena ramena, velika uvučenost ili izvučenost laktova, krive podlaktice, premekana došaplja.

 

ZADNJE NOGE: Promatrano odostraga, zadnje noge su ravne, paralelne, postavljene nešto šire od prednjih nogu. Bedra su mišićava i dobro razvijena. Skočni zglobovi su suhi, dobro izraženi. Zglob (metatarzalni) je masivan, dugačak i postavljen skoro uspravno.


Nedostaci: Nedovoljno razvijena muskulatura i slab mišićni tonus, kratak u zadnjim nogama, lagana zbiženost ili raširenost skočnih zglobova (O ili X tj. kravlji stav zadnjih nogu), lagano otvoreni kutevi ili zatvoreni kut skočnog zgloba, zečje šape.


Veliki nedostaci: Kao i gore navedeno, samo mnogo naglašenije. Potpuno ravni skočni zglobovi te previše zatvoreni kutevi skočnog zgloba.

 

ŠAPE: Krupne, oblikuju oblik grude, okrugle.


Nedostaci: Šape okrenute prema van ili prema unutra.


Veliki nedostaci: Ravne ili iskrivljene šape.

 

HOD/KRETANJE: Lagano, skladno i tekuće. Karakterističan način kretanja je lagan kas i galop. Pri kretanju kasom noge se trebaju kretati pravocrtno tako da se prednje noge priklanjaju prema središnjoj liniji tijela. Leđa i slabine pokazuju gipkost i elastičnost.


Nedostaci: Malo odstupanje od pravocrtnog kretanja nogu, nedovoljno razgibani zglobovi prednjih i zadnjih nogu.


Veliki nedostaci: Sputani ili nespretni pokreti. Neravno kretanje zadnjeg dijela tijela (pas trči bočno). Izraženo ljuljanje sapi.

 

DLAKA: Dlaka je oštra, tvrda, obilna i izrazito gusta. Dužina trimane dlake je između 4-10 cm (1,6-3,9 inch) i prekriva cijelo tijelo. Dlaka na njušci formira duge grube brkove iznad gornje usnice, a ispod donje formira dugu grubu bradu. Iznad očiju, nalaze se duge i grube obrve. [Na vratu i na grebenu dlaka je dulja i formira grivu.]* Prednje noge od laktova prema dolje i stražnje noge od kukova na niže prekrivene su grubom dugom dlakom. Poddlaka je gusta i vrlo razvijena.

 

Nedostaci: Ravna dlaka, ne trimana. Kovrčava mekana dlaka, duža od 10 cm (3.9 inch). Nedovoljna odlakanost glave i udova. Afgan dlaka (mekana sitnokovrčava dlaka tipa vune).


Veliki nedostaci: Dlaka duža od 15 cm, mekana, dlaka koja visi. Odsustvo odlakanosti na glavi ili nogama, a također i čekinjasti brkovi, brada i obrve.

 

BOJA: Crna ili crna sa sijedim dlakama.

 

Nedostaci: Smeđi ili sivi odsjaj dlake, male bijele mrlje na prsima.

 

Veliki nedostaci: Smeđa ili siva boja dlake, paleži, bijele mrlje na bradi, na glavi, vratu i nogama.

 

VISINA U GREBENU: Za mužjaka 66-72 cm (25.7-28.1 inch), a za ženke 64-70 cm (25.0-27.3 inch).*

 

Nedostaci: Malo visok ili nizak u nogama. Visina kod mužjaka niža od 66 cm (25.7 inch) i viša od 72 cm (28.1 inch), kod ženki niža od 64 cm (25.0 inch) i viša od 70 cm (27.3 inch).*

 

Veliki nedostaci: Previsoki zadnji dio tijela, prenizak prednji dio, visina kod mužjaka niža od 65 cm (25.4 inch) i viša od 74 cm (28.9 inch), kod ženki niža od 63 cm (24.6 inch) i viša od 72 cm (28.1 inch).*

 

Diskvalifikacijske mane:

 

Sva odstupanja od škarastog zubala.

 

Djelomično-obojena dlaka. Bijeline na šapama. Crvene mrlje. Siva dlaka.

 

Odsustvo jednog od sjekutića ili očnjaka. Odsutnost bilo kojeg od trećih ili četvrtih premolara.

 

Odsutnost bilo kojeg molara.

 

Svaki pas koji jasno pokazuje psihičke poremećaje ili poremećaje ponašanja biti će diskvalificiran.

 

N.B.: Mužjaci moraju imati dva normalna testisa sasvim spuštena u skrotum.-------------------


Napisao i uredio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Pisma čitatelja – Sada nas odmah ugrize, raširi oči i reži na nas…

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovani gospodine Nenade

 

Biti ću vam neizmjerno zahvalna ako mi svojim savjetom bar pokušate pomoći. Naime imam maltezera starog 7 god koji je donedavno bio jedna divna maza koju sam nosila u rukama non stop, prala šapice svakodnevno poslije šetnje.....češljala. Točnije rečeno dozvoljavao nam je u kući sve. Nikada ga povrijedili nismo niti mu radili nekakav stres.

 

Zadnjih mjeseci nam dozvoljava da ga mazimo i dalje nam je po krilu ali ne na način da ga mi podignemo. Ne dozvoljava nam više ni da ga čistimo..tj peremo. Sada nas odmah ugrize, raširi oči i reži na nas. Mislili smo da ga nešto boli, stomak ,šapica ili.....Međutim poslije posjete veterinaru i iscrpnog pregleda, zaključak je, nije mu apsolutno ništa, sve je više nego ok ali  da želi biti dominantan.

 

Pokušavala sam se prisjetiti trenutka kada me je prvi put ugrizao za prst. Bilo je to na spavanju kada sam ga u snu dotakla(spava sa mnom u kravetu svako veće -ranije mu ni jedan nenadani dodir nije zasmetao) Sada ga se bojimo podignuti kada ulazimo u dućane u kojima psi moraju biti nošeni....bojimo se pokušati ga oprati poslije šetnje po kiši i blatu....

 

Izgriženi smo za ruke već puno puta. Brzo poslije svake takve ružne situacije on dođe do mene i glavu stavi uz nogu  kao da se ispričava. Ne znam što napraviti. Jako smo tužne zbog situacije s njim i osjećamo se bespomoćno.

 

Unaprijed vam hvala na odgovoru.

 

Lijepi pozdrav iz Rijeke

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

Ne znam zašto no imam osjećaj da je vaš maltezer prerazmažen i da mu je sve dopušteno.

S druge strane dobro je da ste provjerili da li je bolestan jer se često događa da psi u takvom stanju reže ili ugrizu vlasnika koji ni ne sluti da ga je pas ugrizao samo zato jer je bolestan i jer mu nije do igre.

Naravno možda ćete i morati smanjiti nošenje psa na rukama ili držanje u krilu. Naime psi su ipak psi a ne mačke. Njima to u određenim trenucima odgovara, no ne uvijek te ćete se na neki način i morati pomiriti s tim.

S obzirom da ste ustanovili da to kod vas nije slučaj preostaju vam jedino ove dvije solucije.

Reakcija na ugriz.

Kad štene prvi put dođe u kuću odmah mu moramo pokazati da nas ne smije gristi i da nam njegovi zubi nanose bol. To radimo tako da u igri izazivamo štene i svaki put kad nas ugrize jako vrisnemo i pravimo se da nas njegov ugriz silno boli.

Tu istu lekciju štene prolazi i u leglu. Naime kad se dva šteneta igraju često se događa da jedno prejako ugrize drugo. Nakon toga slijedi bolno cviljenje i igra na trenutak prestaje. Nakon što se igra nastavi primijetiti ćemo da štene koje je nepažnjom prejako ugrizlo drugo jako pazi na to da se sve to ne ponovi.

Naime psi trebaju i moraju naučiti kontrolirati svoj ugriz (u kinologiji se to naziva graničnik za ugriz). Time im pokazujemo da nam njihov prejaki ugriz može nanijeti bol što oni ni ne znaju ni nisu svjesni.

Bojim se da se vi s vašim psom niste igrali takve igre i to je jedan od razloga zbog kojih vas grize.

Znači nema druge nego da to sad pokušate nadoknaditi. Poigrajte se s psom izazivajte ga i čim dotakne zubima vašu ruku naglo vrisnite. njegova reakcija će biti sljedeća: Čudno će vas pogledati, no shvatiti će i biti puno oprezniji prilikom sljedeće igre.

Svađa

Drugi dosta drastičniji metod koji možete primijeniti je svađa. Nju koristimo kad vidimo da pas ne popušta i da dalje tupi po svome odnosno da nam želi zapovijedati i biti dominantan. Naravno da radi sebe, a i radi drugih ljudi takvo što ne možemo dopustiti. 

U takvim slučajevima ćemo ga odmah čim primijetimo da je loše volje ili da vas opet pokušava ugristi treba pošteno izvikati na njega. Recimo slično onom kad roditelji viču na svoju djecu. Svojim ponašanjem mu morate dati do znanja da ga se ne bojite i da mu se niste spremni podčiniti.

Od njegove reakcije ovisi i kako ćete se dalje ponašati prema njemu. Ako primijetite da je iznenađen no da vas ne želi ugristi uhvatite ga rukom za šiju i protresite (slično bi uradila i njegova majka u leglu). Izvičite mu se na uho tipa "Što si to radio", "Jel se to smije" i slično.

Ako se i dalje inati ili reži na vas izvrnite ga na leđa uhvatite rukom za prsa i držite u tom položaju nekoliko minuta sve dok ne osjetite da popušta i da se predaje.

Kazna

No, ako vidite da on na vašu viku postaje još opasniji i da se želi svađati s vama onda mu na miran način uradite ono što svi psi kao društvene životinje najmanje vole - izbacite ga iz čopora. Mirno mu stavite lajnu i odvedite ga u dio stana gdje najmanje voli biti (može i dvorište i balkon).

Ostavite ga tamo sat ili više vremena da ohladi usijanu glavu. Važno je da svo to vrijeme mora biti sam. Znači morate se dogovoriti s ukućanima da ga nitko ne smije maziti kad je u kazni. Nakon nekog vremena ga možete osloboditi no nemojte ga ni maziti ni razgovarati s njime. Vidjet ćete da će ga to jako pogoditi.

Ako se sve to opet za nekoliko dana ponovi opet ga stavite u kaznu.

Kod psa vrijedi pravilo da će većina shvatiti od prve, druge ili treče, no tvrdoglaviji primjerci će u kazni morati biti i 10 do 15 puta sve dok ne popuste i shvate da s vama nema šale.

Sve to znači da ćete morati biti i tvrda srca i nepopustljivi dok vaš pas ne shvati kakvo ponašanje se zahtijeva od njega. S druge strane jednom kad sve to raspravite imati ćete i puno boljeg i poslušnijeg psa jer će shvatiti kakva ste osoba i početi će vas i cijeniti i poštivati.

 ---------------------------

Jedino što ne smijete je izgubiti živce i udariti ga. Naime psi takvo ponašanje ne razumiju i ono u pravilu dovodi do još veće agresivnosti i udaljavanja psa od vlasnika. Naime u prirodi takvo ponašanje ne postoji i nitko nikog ne udara bez razloga. Isto tako zanemarite i savjete drugih vlasnika pasa tipa udari ga novinama ili slomi mu kičmu. Možda oni takvo što primjenjuju na svome psu no vi na svom nemojte primjenjivati.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav

NenadRe_Pitanje:
Dobar dan g.Nenade

Neizmjerno ste me obradovali vašom porukom. Pročitala sam je više puta poput djeteta kada uči pjesmicu napamet. Pokušat ću se pridržavati svih vaših savjeta.

Istina je da nisam pokazivala reakciju vriskom kada bi me u igri zakačio zubima. Doista je to bilo jako jako rijetko. Sada kada to napravi, to je ugriz pa zavičem na njega. No to ga previše ne smiri. Obzirom da poslije toga dugo bude ljut i ne smijem ga dodirnuti, pokušat ću sa kaznom zatvaranja i osame na sat -dva.


Još jedanput..puno vam hvala a za neko vrijeme vam javim  da li je bilo napretka u našem odnosu.

S poštovanjem,


Vesna.

------------------------

     Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.