Pisma čitatelja – Grize namještaj, ruke, papuče, noge i čarape!Pitanje:


-------------------------------


Poštovani,

 

Prvo želim da pohvalim vašu stranicu kao i Vaš trud da pomognete odgovorima svima nama kojima je pomoć potrebna sa našim najdražim ljubimcima.

 

Mi smo kupili štene patuljastog špica tj Pomeranca u dobi od 2 mj, ona sad već ima 3 mjeseca i poprilično je naučila dosta stvari, a to je vršenje nuzde na pelenu, komande sjedni, lezi, dođi, komandu NE posluša kada njoj da, i tu imamo problema u ovih mjesec dana. Naime, naravno kao svako štene stalno nam je pod nogama i grize i papuče i noge i čarape, i dok mi tako ponavljamo NE NE NE NE i padamo u zamku sami, ona stane kad njoj odgovara, ili ako se ponekad zaderemo glasno NE onda stane,

 

Također kad je u pitanju griženje namještaja i ruku, probali smo zajaukat međutim ona ne reaguje na to, ako kažemo ne prestane grist ode vrati se i nastavi, također je uzmemo za šiju i lagano podignemo ali ni to nema neke velike rezultate.

 

Možete li nam pomoći savjetima za dodatan rad. Budući da je ovo vrlo tvrdoglav karakter psa, možete li nam reci da li će ona biti ovakva kad poraste, da li će toliko gristi i biti na svoju ruku, mi se trudimo i nagrađujemo je za svaki dobar korak. Također ima svoje lude faze i to još ne možemo objasniti, počne letit po stanu 100 na sat i baca sve oko sebe, mi je ignoriramo a ona to sama radi, dok se npr. Ne zaleti u stol ili ormar pa udari i onda stane, haha.

 

Ja vjerujem da je sve to zbog steneće dobi i da će se kasnije ponašanje uozbiljit uz naše korake. Probali smo i one metode ignoriranja i okretanja leda kada učini nešto loše ali to kod nje ne pali jer ona se ode sama igrat i mi joj nismo tolika uloga u igranju! Jedino sto radimo jeste da je zatvorimo u samu prostoriju par minuta dok se ne smiri i shvati da je rečeno NE.

 

Također što se tiče naskakivanja na ljude ona to sada jako radi i dok netko priđe trga se iz ruku i skače na druge i liže ih, i mi tu iako možemo reci NE, SJEDNI, LEZI ona ignorira jer to njoj ne paše trenutno. Još ne idemo s njom u šetnje jer ima još obaviti 3.cjepivo protiv zaraznih bolesti, pa pripisujemo dosta toga i njenoj dosadi u stanu, čim izađemo vani ona poludi i želi svugdje trčat te uopće ne reagira na komandu DOĐI, zbog toga lagano učimo učenje na povodcu kod kuće. Eto, mislim da su to cesti problemi kod svih šteneta a vi ako možete nam dati dodatan savjet bilo bi nam korisno! 


Hvala Vam i srdačan pozdrav!


Alma


Odgovor:


 ---------------------------


Poštovanje,

 

Drago mi je da vam se stranica Psi za neznalice sviđa.

 

Vaše štene je još malo i zaigrano, a vi mu bojim se ne pokazujete na pravi način što se smije, a što ne smije raditi.

 

Recimo ono vas ne grize zato jer je zločesto ili tvrdoglavo, nego zato jer se želi igrati i komunicirati s vama. Štene je malo, mozak joj se tek razvija i ona jednostavno ne zna koji je vaš prag ili tolerancija na bol ili ugriz, koji vam nanose njeni zubi. Upravo zato vi joj to na njoj razumljiv način morate pokazati.

 

No, vratimo se u leglo. Štenci se igraju i jedno štene prejako ugrize drugo. Kako će reagirati ugriženo štene? Ono će iznenada i jako zacviliti!

 

Gdje vi griješite? Najvjerojatnije u tome što ne vrisnete dovoljno jako, odnosno što se suzdržavate radi susjeda. No, nemojte se suzdržavati vrisnite na sav glas da se vaše štene i iznenadi i zaprepasti. Vidjeti ćete da će vas nakon toga čudno gledati, no i biti puno opreznija u korištenju zubi i ugriza.

 

Nakon tog jednog zaglušujućeg vriska igrajte se s njom i još dan dva ju izazivajte da vas ugrize. Ako vas ugrize odmah vrisnite, no to ne treba biti jako kao prvi put. Već nakon par minuta ona će biti puno opreznija, a nakon dan dva igre u kojoj ju vi izazivate grickanje vlasnika bi skroz trebalo prestati.

 

Inače to je jedna od prvih stvari koja se nauči štene čim prvi dan dođe u kuću. Posebno ako imate malu djecu. Vi ste koliko vidim malo zakasnili, no to je posljedica toga što ste prepopustljivi s njom. Nikako njene navodne tvrdoglavosti.

 

Kod pasa je jako važno reagirati i trenutno i vrlo odlučno. U biti odgoj psa temelji se na nastavku odgoja i načina na koji je štene odgajala njegova majka. Recimo štene je zločesto i dosadno. Njegova majka će prvo zarežati na njega i opomenuti ga, no ako se ono nastavi tako ponašati ona će bez imalo oklijevanja skočiti, zgrabiti ga zubima za šiju, protresti i naglo baciti. Štene će zacviliti, no i biti prepuno strahopoštovanja prema svojoj majci.

 

Isto tako morate i vi i reagirati. Recimo naredba ne. Naredba ne nije naredba ne je samo prošapćete, Naredba NE mora biti jasna i glasna, Kad viknete NE štene se mora stresti i trenutno prestati s onim što je dosad radilo. Ako vas ni tad ne čuje uhvatite ga za šiju, prinesite njegovo uho svojim ustima i zaglušujuće mu u uho viknite NE. Nakon nekoliko takvih gromoglasnih NE, naredbu NE će biti dovoljno i prošaptati, a da vas pas i razumije i posluša.

 

Kroz te prve naredbe i igre s štenetom gradi se autoritet i štenetu jasno dajete na znanje da ste vi vođa vašeg malog čopora i da se od njega očekuje da sluša svaku vašu naredbu. Svaka prevelika popustljivost i udovoljavanje štenetu bit će kažnjena i štene će raditi ono što samo ono želi.

 

Što se tiče žute minute, trčanja u krug po stanu i općenito nestašluka to je normalno za štene. Ne možete od nje očekivati da se ponaša kao odrasli pas, kad je štene, koje tek mora proživjeti svoje djetinjstvo. Sve što radi dok ne radi štetu i nije predosadna dobro je.

 

Pokušajte tu njenu prezaigranost skrenuti na igru. Igra je važna upravo zbog sklonosti psa na suradnju s nama ljudima. Ako se cijelo vrijeme bude sama igrala, okrenuti će se svojim instinktima i biti nezainteresirana za suradnju s nama ljudima.

 

Nadam se da sam vam ovima bar malo pomogao.

 

Srdačan pozdrav,

 

Nenad,

 

P.S.

 

I još nešto što sam primijetio. Pravi pas piški vani na travu. Pišanje na pelenu smanjite na što manju moguću mjeru. To kažem zato jer smo nedavno imali slučaj vlasnice patuljastog šnaucera koja je psa učila da piški na pelenu. Pas je to radio godinama, a onda je s pelene pokupila virus, koji joj oštetio bubrege. S druge strane često se događa da psi, koji kao mali nauče piškiti na pelenu, kasnije kad su vani ne žele piškiti na travi, nego čekaju da dođu doma da bi nuždu obavili na pelenu.


Znači ne komplicirajte. Psi su jednostavna bića i tako se prema njima treba odnositi. Ako komplicirate onda uvijek postoji mogućnost da će nešto krivo shvatiti.

  

----------------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

 

 

 

Tko to krade naše pse? 
Pitanje:


-------------------------------


Poštovani g.Grbac,

 

pregledavajući internet u potrazi za informacijama o ilegalnim uzgajivačima pasa, naišle smo na jedan vaš članak s konkretnim imenima osobama za koje je poznato da se time bave, kao što su Ivan Bockovac, Anton i Ksenija Kurka, Denis Kumf, Boris Posarić i Zvjezdan Kovač.

 

Naime, vjerujemo da vam je poznat slučaj nestalog rodezijskog goniča lavova Dantea, (vlasnik je Boris Tesko) nestalog u Krapinskim toplicama u rujnu 2017 godine. On je jedan od cijele grupe misteriozno nestalih rasnih pasa u razdoblju od otprilike rujan 2017 do kraja siječnja 2018, a drugi mužjak te vrste nestao na našim prostorima, uz Kodu vlasnice Željke Bašić kojega nema od kraja 2016. Pretpostavljamo da je ukraden u planiranim akcijama krađe rasnih pasa po raznim dijelovima Hrvatske, Dante je nestao u običnoj svakodnevnoj šetnji s vlasnikom na kilometar od kuće, a prethodni mužjak Koda je sumnjivo nestao iz hotela za pse u Dugom selu. U razmaku od nekoliko dana iz Krapinskih toplica je nestala i Suri Vita, ženka švicarskog ovčara.

 

Mjesecima iza nestanka, iako na sve moguće i nemoguće načine pokušavamo otkriti bilo kakav trag, još uvijek smo na početku, Dante kako da je u zemlju propao, više/manje isto kao i ostali psi.

 

Sumnjamo da su ukradeni za potrebe ilegalnog uzgoja, nadležne institucije ne pružaju dovoljnu podršku da bi se krijumčarima i štancerima stalo na kraj, pa pokušavamo sami otkriti što više detalja o toj temi. Stoga smo bile slobodne poslati vam ovaj mail u nadi da ćete nam moći pomoći nekim savjetom ili vašim mišljenjem, svaka vrsta pomoći nam je dobrodošla i unaprijed se zahvaljujemo na vašem odgovoru.

 

Lijep pozdrav iz Rijeke

 

Ivana Odgovor:


 ---------------------------


Poštovanje,

 

Mislim da kucate na kriva vrata i krivite krive osobe. Naime, ni jedan uzgajivač ne bi uzeo psa s ceste bez pedigrea i koristio ga u uzgoju. 


Isto to ne bi uradili ni šverceri pasa. Naime, tu je riječ o odraslim psima kakvi se uglavnom loše prodaju. Švercere pasa zanima samo novac i njima je puno lakše i isplativije iz Mađarske ili neke druge zemlje kupiti cijelo leglo (5 do 10 štenaca) za nekoliko stotina eura i poslije ih prodavati po 500 eura komad. S druge strane uzgoj pasa je i dugačak i mukotrpan proces, a njih zanima samo novac i to što prije i sa što manje truda. 

 

Takozvani štanceri pasa se bave štancanjem pasa na crno zato jer su država i političari upropastili poljoprivredu, pa se jadnim seljacima više isplati štancati pse i prodavati ih za sitan novac, nego uzgajati krave i svinje, koje nitko ne želi kupiti jer uvoznici uvoze 20 godina staro i jeftino meso iz Argentine. No, takvi štanceri pasa za taj takozvani uzgoj uglavnom koriste poznate i kvalitetne parnjake Medu i Švrću, koji sami preskoće ogradu od dvorišta kad nanjuše da se neka ženka tjera, pa im se ne da gubiti vrijeme s rasnim psima neutvrđenog porijekla i pasmine. Potomci Mede i Švrće su oni slatki mali pekinezeri, koji se prodaju na Njuškalu za 500 ili 700 kuna. Jedini problem je što ljudi tek kad psi odrastu shvate da to nisu pekinezeri. No, tad je već kasno jer su ih zavoljeli bez obzira na to što jesu ili nisu.

 

No, ovo bi mogli biti pravi krivci za nestanak tih pasa


Šverceri koji udomljuju ili kradu pse za čuvanje objekata

 

Postoje i preprodavači i navodni dreseri pasa, koji preko oglasa navodno udomljuju velike i snažne pse. Jednom kad vlasnik kod njih "udomi", psa taj pas opet završava u oglasu, no odjednom postaje skupocjeni pas čuvar namijenjen čuvanju objekata i skladišta. Neki od tih švercera imaju i osnovno znanje o dresuri pasa, pa tog psa na brzinu nauče napad na čovjeka, odnosno rukav, kako bi i to mogli pokazati zainteresiranim kupcima.

 

Prodaja takvih pasa uglavnom je veliki biznis jer vlasniku skladišta iz Hercegovine nije problem isplatiti čak i nekoliko tisuća eura. I to mu je jeftinije nego svaki mjesec plaćati noćnog čuvara 2 do 3 000 kn mjesečno. Takvog psa samo kupiš i on ti besplatno čuva skladište cijeli svoj život. Eventualno mu tu i tamo kupiš koju vreću suhe hrane.


Svi psi koje ste nabrojili su veliki i snažni psi, pa je moguće da su završili kao čuvari objekata.


Ti takozvani preprodavači i dreseri pasa su često povezani i s borbama pasa, pa se zna dogoditi da psi koje ne uspiju preprodati, završe u borbama pasa, koje su naravno ilegalne ali za koje svi znamo da se u našoj zemlji održavaju. Nažalost znam za sudbinu više takvih nesretno udomljenih pasa, no nikad nisam imao srca vlasnicima reći što se dogodilo njihovom psu. 


Udruge za zaštitu životinja

 

Udruge za zaštitu životinja su uglavnom veće zlo i od samih švercera pasa. Njihovo bavljenje psima i suradnja s državom, odnosno veterinarima pse košta više života mjesečno, nego što to svi šverceri pasa u 10 godina mogu učiniti.

 

Naime dobro je poznato da udruge dobivaju dotacije (novac), od države na osnovu broja steriliziranih i udomljenih pasa. Pošto pasa ima sve manje, a potražnja za novcem poreznih obveznika raste i udruge znaju tu i tamo ukrasti kojeg jadnog psa, sterilizirati ga i udomiti.

 

Mislim da sam nedavno pisao o psu iz Paga koji je baš na takav način ukraden iz dvorišta i nekoliko mjeseci kasnije pronađen udomljen i steriliziran u Rijeci. Pronašla/ukrala, udomila i sterilizirala ga je udruga također iz Rijeke. Bili su na izletu u Pagu, pa su spojili ugodno s korisnim i ukrali psa ljudima iz dvorišta.

 

Udruge za zaštitu životinja, koje izvoze napuštene pse u Austriju i Njemačku.

 

"Pametni" Nijemci su pod pritiskom "pametnih" Udruga za zaštitu životinja uveli i porez na pse i obaveznu sterilizaciju pasa mješanaca i time narušili prirodnu ravnotežu jer sterilizirani psi ne mogu imati potomstvo. Na to su popizdili njemački seljaci koji sad više nemaju pasa ali imaju kojekakvih štetočina, kojima su obični seoski psi najčešće mješanci stoljećima bili prirodni neprijatelji. Da bi koliko toliko ispravili pogrešku Nijemci i Austrijanci sad uvoze nesterilizirane napuštene pse kako bi ih razdijelili seljacima, popunili azile i uzeli lovu za sterilizaciju i udomljavanje od države.

 

Sve to naravno najviše odgovara lopovima, oprostite Udrugama za zaštitu životinja iz Hrvatske, BiH, Bugarske, Rumunjske i Srbije koje sad jednostavno u svojoj zemlji napune pun kombi takozvanih napuštenih ili ukradenih pasa i pod izlikom humanitarnog rada ih odvezu u Azil u Njemačku ili Austriju.

 

Zarada u takvom poslu je i više nego dobra. Neki put im Njemici plate u kešu, a često im i napune pun kombi s vrećama suhe hrane i psećih slatkiša i igračaka. Takve stvari lako je prodati i u našoj zemlji a i u svim zemljama koje sam nabrojio. A, Nijemci su ti k tome još i zahvalni što si ih riješio robe kojoj je istekao rok trajanja.

 

Veterinari (vlasnici azila za napuštene životinje)


Veterinari su u Hrvatskoj najveći biznismeni i muljatori što se pasa i općenito životinja tiče. Zakoni o dobrobiti životinja ne donose se zbog dobrobiti životinja, nego zbog dobrobiti i zarade veterinarskog lobija i povlaštenih dobro plaćenih udruga za navodnu zaštitu životinja. Većina prihvatilišta ili Azila za pse vlasništvo je veterinara ili pojedinih Veterinarskih ambulanti. Smještaj napuštenih pasa u Azilima plača država ili grad. (Dumovec dobiva od grada Zagreba i do nekoliko tisuća kuna mjesečno za svakog psa).

 

E, sad se vi stavite u slijedeću situaciju: Veterinar ste, azil koji imate je prazan (što znači da nema novaca od države), a vani se šeću napušteni psi. A, ako i nisu napušteni onda će to svakako biti kad ih vi uhvatite, popunite s njima prazna mjesta u vašem azilu i uzmete sav novac koji država daje vlasnicima navodnih azila za smještaj nesretnih napuštenih pasa.

 

A, da ni vlasništvo nad azilom za napuštene životinje više nije raj na zemlji, svjedoći vam sve više Azila u vlasništvu Veterinarskih ambulanti u našoj zemlji, koji se prodaju ili zatvaraju. 

 

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

 

Žao mi je samo jadnih izgubljenih pasa i njihovih vlasnika. 


Žalosno je to da nevini psi i nevini ljudi stradaju samo zbog ljudskog zla i pohlepe.

 

Srdačan pozdrav,

 

Nenad

 
 

----------------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

 

 

 

Apr 23 '18 · Oznake: tko to krade naše pse?