Pisma čitatelja – Malo sam zabrinuta za našu kujicu, koja se okotila jučer
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Lijepi vam pozdrav!

 

Javljam vam se jer sam malo zabrinuta za kujicu koja se okotila jučer.

Imamo kujicu mješanku pekinezera i shi tzua staru 2 godine. 

 

Jučer se prvi put okotila bez ikakvih problema, vesela je bila i jučer i danas, brine za štence, ali imala je proljev danas 5 puta smo ju vodili van, pila je mlijeka puno možda je to uzrok. 

 

Jede i pije sve normalno, hranimo ju često sa većim količinama tj . većim nego inače. 

 

I jako puno dahće pa me zanima da li je to normalno? 

 

Jer malo je zabrinjavajuće.

 

Hvala unaprijed.

 

Katarina

 

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Drago mi je da je sve dobro prošlo i da nije bilo nikakvih problema pri okotu.

 

Sve što se sada događa je normalna stvar.

 

Ženka je da bi leglo održala čistim i spriječila da se štenci zaraze vjerojatno pojela posteljicu,

pa se sad na neki način čisti od poroda. To objašnjava probleme s stolicom.

 

To što teško dahće je također normalno. Naime, ona svojim tijelom grije štenad koja

svojim tijelom griju i nju, a vani su temperature iznad dvadeset, pa je normalno da joj

je s svom tom dlakom i sa štencima privijenim uz sebe vruće.

 

Zato je važno da i štenad i majka prvih nekoliko tjedana budu na mračnom i hladnom

mjestu, da ih se ne uznemirava, odnosno da imaju svoj mir i tišinu i da majka uvijek

uz sebe ima hladnu i svježu vodu.

 

Što se svega drugog tiče majka zna sve i nemojte se puno miješati u njenu brigu

o potomstvu. Pomozite joj koliko treba, no ne pretjerujte jer je priroda i ovdje pokazala

savršenstvo i u vašu ženku usadila sve nagone potrebne za brigu o potomstvu.

 

Nadam se da sam ovim bar malo pomogao.

 

Srdačan pozdrav,

 

Nenad


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


May 26 '17

Pisma čitatelja – Silno želi prići psima i onda ih uglavnom napada, reži i grize

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovani g.Grbac, obraćam Vam se sa velikim problemom kojeg imam sa svojim psom.

 

U 12.mj.uginula je moja Mia desetogodišnja mješanka ptičara. Imala je tumor slezene kasno otkriven. Bila sam jako tužna i 4mj.nakon toga udomila sam kuju mješanku labradora i škotskog ovčara staru 3 god. Bila je vlasnički pas ali je zbog raspada obitelji završila u azilu pa onda skoro 2,5 godine po plaćenim smještajima koje joj je plaćala udruga koja ju je uzela pod svoju skrb. Srednje je veličine i ima 20 kg.

 

Kad mi se svidjela otišla sam 3 puta u pseći park gdje je čovjek koji ju je čuvao vodio pse kojih je bilo 13.Mimi je bila drag i dobroćudan pas i jako voli lopticu isto i moja prva kuja. Odlučila sam ju uzeti i pružiti joj lijep život. Imam kuću sa vrtom a Mimi spava unutra Imam mačke i s njima se ok slaže. Ništa ne uništava po kući. Na lajni ne hoda bas dobro. Međutim ona u šetnju silno želi prići psima i onda ih uglavnom napada, reži i grize. ne samo kuje nego i muške. Polako ju puštam u park bez lajne i dok smo sami relativno je ok ali kad vidi psa krene se šuljati i uglavnom napada.

 

Također i skače na ljude od dragosti ali imam puno problema zbog tog. Ovaj čovjek kaže da je kod njega bila ok sto je meni čudno. Zna sjesti i dati šapu. prema meni je dobra i prema drugim ljudima isto osim skakanja. Ne koristim silu nego ton glasa i viknem ne ali ona na to slabo reagira. Ne znam sto da radim draga mi je ali moj prvi pas je bio odgojen i kod nas od malena. Strah me da ne ozlijedi drugog psa ili čovjeka. Radim u ne mogu je voditi na dresuru.

 

Molim Vas za savjet stvarno sam očajna .Hvala unaprijed.


Danica Rajković

 

  

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Koliko vidim po vašim riječima ona zapravo i nije loš pas. Očito je i da je odgajana i da se poremećaj u njenom ponašanju dogodio kad je ostala bez vlasnika.

 

Vjerojatno je živjevši u čoporu od 13 pasa bila istraumatizirana, maltretirana od strane drugih pasa i prisiljena braniti se. To joj je sad na neki način prešlo u naviku pa bez razloga (razlog se nalazi u njenoj glavi, odnosno poremećaj), napada druge pse.

 

Normalno je da prijašnji vlasnik ne želi priznati svoju krivnju. A, i zašto bi najlakše je krivnju prebaciti na drugoga.

 

Vi sad morate biti jako oprezni i ponovno je socijalizirati. To morate učiniti ne samo zbog nje nego i zbog drugih i zbog sebe jer vas ona svojim ponašanjem može dovesti u opasnost.

 

Važno je da ona u svakom trenutku bude pod kontrolom odnosno na lajni, a za svaki slučaj možete joj staviti i davilicu.

 

Sjednite negdje u park gdje se igraju drugi psi i držite ju na lajni. Dopustite joj da gleda igru i druženje drugih pasa ali da ne sudjeluje u njoj odnosno da bude vezana. Naime važno je da shvati da drugi psi jedni drugima nisu opasnost i da se druženje među psima ne svodi na napad i ugrize.

 

Ako neki pas krene prema njoj držite je na lajni no budite spremni oštro trznuti lajnu ako ona pokaže bilo kakve znakove neprijateljstva prema tom psu. Trznite lajnu i istovremeno viknite NE.

 

Nakon toga slijedi svađa. Izvičite se na nju i isti tren ju odvedite doma. Kad dođete doma ona mora u kaznu na mjesto na kojem obično ne voli biti. Za sat dva kad ju pustite iz kazne ne osvrćite se na njeno upucavanje. Cijeli taj dan je ignorirajte ne razgovarajte s njom i pravite se da je ne primjećujete.

 

Sutradan se opet ponašajte normalno prema njoj no opet ju odvedite da gleda igru drugih pasa.

 

Ako opet pokaže agresivnost ponovite sve što ste uradili jučer.

 

Nakon par dana takve igre i nadmudrivanja ona će popustiti i neće napadati druge pse. Vi ćete postati dominantan član čopora i cijeniti će vas i poštivati više nego dosada. Važno je samo da budete strpljivi, pravedni i nepopustljivi. To znači i da nikako ne smijete sebi dopustiti da je udarite ili maltretirate.

 

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

 

Srdačan pozdrav,

 

Nenad

 

 

------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


May 11 '17

Pisma čitatelja – Štene je počela cviliti i kuja je odmah počela režati i lajati na nju  

Pitanje:

 

-------------------------------

 

Lijep pozdrav. Zanima me stručno mišljenje i savjet. 

 

Kuja se oštenila prije točno 2 tjedna, ima jedno žensko štene (malo debelo) i jedno crno muško štene koje je znatno manje, pa skoro tri puta manje nego žensko. 

 

Prije 4 dana dogodilo se da je mala debela odjednom počela cviliti i kuja je odmah počela na nju režat i lajat i kao grist ju, kao da ju zgrabi pa je otrese. Nije nigdje bilo vidljivog ugriza, ali mi se činilo dosta ružno i opasno, ja sam uzela štene i dignula ga i maknula od kuje, al kuja je bila jako nemirna i lajala je i ja sam pokušala spustiti štene onda do nje i počela ju maziti i smirivati. Ona je njuškom gurala malu, a mala je i dalje cvilila.

 

Nakon jedno 15-ak min kuja se smirila, ja sam bila uz nju. Uz malu sam dovela i malog i stavila ih kod kuje, ona ih počela lizati i dala im kasnije da sisaju i sve kao da nista nije bilo. I danas se to opet ponovilo, mala debela je počela cviliti i kuja opet počela rezati, lajati i kao da ju grize.

 

Ugrize opet ne nalazim na maloj i nije mi jasno zašto kuja samo dira i laje i ujeda malu, a malog ništa. Premali su da ih odvajam od kuje, a ne razumijem šta joj je.

 

Molim Vas savjet sto napraviti i oprostite na litaniji. 

 

S poštovanjem

 

Katharina

 

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Teško je dati točan odgovor.

 

Naime baš kao i vi ja mogu samo pretpostaviti što se događa.

 

Prvo bi trebalo provjeriti ženku odnosno vidjeti da li je negdje ozlijeđena ili ogrebena. Moguće je da jače štene u svoj svojoj pohlepi za hranom na neki način stisne ili ogrebe noktima svoju majku točno tamo gdje je nešto boli i da ona zato tako reagira.

 

Ali da sve ima pod kontrolom pokazuje nam i činjenica da štene nije ugriženo nego da ona više manje radi predstavu kako bi štene odgojila i dala mu do znanja da to više ne smije raditi i da ubuduće mora biti pažljivije.

 

Naravno otežavajuće činjenica je to što je štene malo, pa ne razumije što mu ona želi reći, odnosno pokazati.

 

Druga varijanta je da štenetu već pomalo izlaze zubi (iako je to s dva tjedna prerano) pa ju opet u svoj svojoj pohlepi za hranom grize za dojku. To se događa kad su štenci stari 5 ili 6 tjedana i kad ih majka upravo zbog tog razloga odvaja od dojke i vlasnici privikavaju na čvrstu hranu.

 

Treća mogućnost je da majka osjeća tu razliku između štenadi i da možda osjeća da nema dovoljno mlijeka pa na taj način pokušava objasniti štenetu da mora ostaviti hrane i za svoju slabiju ili mršaviju sestru ili brata.

 

Uglavnom razlog je tu negdje samo ga treba otkriti. Pregledajte kuju, pogledajte da je negdje ozlijeđena, ogrebena, ima li izgrižene dojke, pregledajte štene, posebno pogledajte izbijaju li mu zubi.

 

Razloga za paniku zapravo i nema sve dok majka kontrolira svoje postupke. Njihov pseći odgoj ponekad nama ljudima može izgledati grub, no temelji se na pravednosti i nepopustljivosti, pa ga ne treba prekidati ili ometati.

 

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad

 

 

------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.