Pisma čitatelja – Zabrinjava me što voli gristi za ruku
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovani,

 

evo da Vam se pohvalimo da je prije desetak dana u naš dom stigao Mucko, 8 tjedana staro štene bernskog planinskog psa.

 

Mnogo veselja, novih iskustava za cijelu obitelj. Za mamu i tatu su naravno rezervirane noćne šetnje, jer još spava u kući, iako ga kroz dan polako pripremamo da ostaje u boksu. Eto i sada je upravo tamo, malo je plakao, ali sada leži i čeka.

 

Već je naučio da sjedne kada mu se kaže, naučio je i da dobije keksić kada obavi nuždu vani, iako to ponekad napravi i u kući.

 

Polako ga privikavamo na kraće šetnje na uzici iako baš nije oduševljen - sjedne i ne mrda ma koliko ga zoveš, pa ga podmićujemo hranom.

 

Vi ste nam napisali da Vam se možemo obratiti ako se pojavi neki problem. Pa eto,ja znam da je on još štene, ali zabrinjava me što voli gristi za ruku kada ga želiš pomaziti, a što ga više odbijamo to je on agresivniji, pa čak zna i zalajati. Ne želim da se djeca prestraše jer već kukaju kako ih je ugrizao iako se to praktički ni ne vidi.

 

Svaki puta kada pokušava gricnuti kažem glasno Ne, ali i meni dojadi koliko je tvrdoglav i tjera po svom. Gricka i šlape i igračke,ali to me ne zabrinjava.

 

Molim Vas da nam date neki koristan savjet kako da ga odviknemo od ujedanja.

U očekivanju Vašeg odgovora

 

lijepi pozdrav šalju Vam obitelj Linić i Mucko!

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

drago mi je da ste se javili.

 

Micko je jako lijepo štene i ne čudi me da uživate u njemu.

  

Što se problema koji vas muči rješenje je jako jednostavno. On vas grize zato jer se igra i pri tome ne zna kolika je naša ljudska tolerancija na bol, odnosno vi mu to niste pokazali.

 

A pokazati mu tako nešto je zapravo jako jednostavno. Potrebno je samo jako vrisnuti.

 

Iz tog razloga preporučujem vam sljedeće: Vi kao glava obitelji poigrajte se s Mickom. U igri ga izazivajte da vas ugrize. Kad vas ugrize vi samo jako i iznenada vrisnite. Po njegovim reakcijama vidjeti ćete da ga je to jako iznenadilo.

 

Nakon toga ga opet izazivajte na ugriz, no primijetiti ćete da je njegov ugriz sad znatno oprezniji. Ipak mu još nekoliko puta vrisnite tek toliko da shvati da vam samo lagani dodir ne nanosi bol.

 

Nakon toga to pokažite i ostalim članovima obitelji a naročito djeci.  Uputite ih da se i oni tako igraju s Mickom.  Već nakon kraćeg vremena ugrizi će posve nestati.

 

Ako malo bolje razmislite na isti takav način psi uče i u prirodi igrajući se s braćom ili sestrama. Ako u igri jedno štene ugrize prejako drugo ono će zacviliti. Nakon nekog vremena igra se nastavlja, no ugrizi su puno blaži.

 

Nadam se da sam vam ovim uspio pomoći da riješite problem Mickovih ugriza.

 

Ako još negdje zapne samo pitajte.

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad

 

 

------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


 

Pisma čitatelja – Kako da što bolje uskladim, socijaliziram psića i malu djevojčicu?
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovani,

 

kao prvo, ispričavam se ako sam pretjerala s porukama, poslala sam vam jučer poruku na Vaš gmail, a danas sam naišla na ovu Vašu drugu adresu. Ne znam koju koristite, ako ste dobili obje moje poruke, ispričavam se,  nisam htjela navaljivati i biti naporna.

 

Tražeći po internetu informacije o psićima, naišla sam na Vašu stranicu i oduševila me. U moru kojekakvih foruma i na brzinu sklepanih tekstova (a o wikipediji da i ne govorim) ova Vaša stranica je jedna od rijetkih na kojima čovjek može dobiti pouzdane i provjerene informacije i savjete. Za svaku ste pohvalu.

 

E sad, imam par pitanja za Vas...

 

Prije mjesec dana moja je kćerkica za treći rođendan od naših prijatelja dobila psića. Oduševile smo se obje, ona jer obožava sve životinje a posebno sve dlakavo, macasto i mekano, a ja jer mi je zadnjih godina stvarno nedostajalo pseće društvo budući da sam od malena imala pse (rotweilere, mješance i zlatne retrivere)

 

Procijepili smo ju, očistili, sad još samo čekamo cjepivo protiv bjesnoće i uskoro ćemo u prvu šetnju gradom, zanima me sto mogu očekivati pri susretu s drugim psima i kako da  reagiram ako će biti preplašena, ili ako bude agresivna... Da pustim da to psi medu sobom riješe ili da se uključim?

 

Veterinar kaže da je ovo naše novo psetance mješanac haskija i z.retrivera- s retriverima znam, a zanima me koliko ova haski komponenta utječe na karakter psica? I je li to uopće bitno? Naša kujica je preslatka, zaigrana i poslušna(za svoju dob :) - sad će 4.mj), naučila je van na wc, odaziva se na ime, sjedne po naredbi, zna donijeti igračku - još vježbamo kako da ju pusti... čini mi se da je karakterno pravi retriver...

 

Zanima me kako da što bolje uskladim, socijaliziram psića i malu djevojčicu? One se trenutno obožavaju, maze se i igraju. kćerkica sudjeluje u davanju hrane i vode, zna da je psić jos beba i da treba imati mira. Ali, za vrijeme igre naša pasica stalno skače na curicu (i na njenu prijateljicu) i lovi ju sa zubićima za hlače, majicu, čak i za kosu. Često joj pokušava zgrabiti nešto iz ruku.

 

Na mene ne skače, poslušno sjedne i čeka, ali naravno, mala curica nije joj nikakav autoritet...htjela bi ju sto prije odviknuti od takve igre-jer narasti će puno prije nego dijete- i ne bi htjela da ju sruši ili ogrebe pa da mi se dijete počne bojati pasa. Imamo dvorište i kad mi dođe prijateljica sa svojom kćerkicom na kraju psa zatvorim u kuću gdje cvili ko da je ostala sama na svijetu jer ju ne mogu obuzdati da ne skače na cure. S odraslima je skroz u redu, ali s klincima se razdivlja...

 

Imam iskustva sa štencima, a znam i kako odrasli psi lijepo funkcioniraju s malom djecom (imali smo rotweilericu kad se moja sestra rodila, a i moja stara retriverica koja je kod mojih roditelja se super slaže s mojom kćeri-jako je nježna i oprezna s njom još odkad je bila beba, a sad se skupa igraju, i maze i trče i divljaju i nikad nikakvih problema) ali nisam bas sigurna kako da se postavim u situaciji malo dijete-mali psić...

 

Uhvatim ju za siju i spustim svaki put kad tako skače, ali čini mi se da baš nema učinka... molim, pomozite mi savjetom, imati psa za prijatelja divno je iskustvo i ne bi htjela da moja kćer to propusti.

 

Unaprijed hvala.

 

Klasja

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

Drago mi je da vam se portal Psi za neznalice sviđa.

Pitanja koliko vidim ima dosta pa ću na njih pokušati odgovoriti redom.

Ako štene pri prvom izlasku pokaže strah ili agresivnost (a vrlo je vjerojatno da neće i da nije istraumatizirano odnosno da će biti radoznalo) tad ste vi ta koja svojim primjerom morate štenetu objasniti kako se u navedenim uvjetima mora i smije ponašati.

Ako pokaže preveliki strah (naglašavam preveliki jer je za svako štene normalno da se plaši nepoznatih stvari) tad ga trebate ohrabriti i pokazati mu da razloga za strah nema. Isto tako ako primijetite da je štene preagresivno tad mu morate pokazati da takvo ponašanje nije dopušteno (i u ovom slučaju vi ste njegova majka i vi ga morate ukoriti) uglavnom mislim da tu neće biti većih problema. Štene će biti radoznalo i malo plaho što je i normalno za tu dob. Na kraju će radoznalost i zaigranost pobijediti plahost.

 Genetika kod pasa baš kao i kod ljudi igra puno manju ulogu od odgoja. Znači nije važno što je ona mješanac Retrivera i Haskija već je važno kako i na koji način ćete ju odgajati. Pozitivno je i to što se radi o ženskom psu pa je za očekivati da većih problema neće biti. Ratriveri su veseli i zaigrani psi no mogu biti i nestašni (ako im to dozvolimo), Haski je također veseo pas, no poznat je po nestalnoj naravi i sklonosti ka bjegu od kuće (posebno muški psi kad se zaljube)

Što se odnosa s djecom tiče tu sve mora biti pod vašom kontrolom i vi bar prvih nekoliko dana morate biti prisutni u svakom njihovom kontaktu. Dijete treba naučiti da bude nježno i pažljivo s psom, no i psu se mora pokazati da se s djecom mora biti i nježan i oprezan. Vaše štene je još malo i vjerojatno djecu doživljava kao super društvo za igru, no vi morate paziti da se razuzda.

Prvo ju treba naučiti da kontrolira svoj ugriz. To radimo tako da se igramo s psom i na svaki iole jači ugriz počnemo cviliti kao da nas to jako boli. Štene će takvom našom reakcijom biti iznenađeno, no brzo će popustiti i njen ugriz bit će nježan i blag. Isto to naučili bi je na sličan način njena braća i sestre u leglu.

 Druga stvar je skaknje po djetetu. Naime to se nikako ne smije dopustiti. Znači ukoliko vidimo da je u igri pas skočio na dijete, oteo njenu igračku bez dopuštenja ili slično odmah ćemo reagirati. Prvo uzvikom NE (Naredba NE prvo je što pas mora naučiti), a ako se stvar ponovi i hvatanjem rukom za šiju i iznenadnom trešnjom (koliko god to možda grubo izgledalo istu takvu metodu koristila bi i njena majka koja bi ju u slučaju neposluha uhvatila zubima za šiju, naglo protresla, i grubo odbacila.

Kod tih kazni važno je da psa kažnjavamo na njemu razumljiv pseći način. Znači savjete poput batina, udaraca ili udaraca novinama po guzi odmah odbacite. Psi to ne razumiju i tu obično počinju problemi.

 U vašem slučaju vidi se da samo hvatanje za šiju nije dovoljno. Znači treba ju i pošteno, pa čak i malo grublje protresti i izvikati se na nju tipa "što to radiš?, jel se to smije?". Naime važno je da pas shvati da je učinio pogrešku i da zapamti da se tako ne smije ponašati. Psi kao i ljudi, odnosno djeca pamte selektivno, pa je moguće da će trebati više intervencija.

Nakon nekog vremena "intervencije" više neće biti potrebne pa ćete dijete i psa moći pustiti da se igraju i bez nadzora starije osobe. I sam, sam odrastao uz psa pa pretpostavljam da je to druženje s psom za vaše dijete i više nego odlično i poželjno iskustvo.

Nadam se da sam ovim odgovorio na sva vaša pitanje i da sam vam bar malo pomogao...

Ako vas još nešto zanima samo pitajte.

Srdačan pozdrav

Nenad 


 Re - Pitanje:

 

-------------------------------

Hvala Vam puno na odgovorima.

 

Evo, jučer su kod nas bili prijatelji s dva  psa i cijelo popodne su se igrali bez problema, na početku joj je trebalo malo da se privikne a u par minuta se opustila i uključila u igru s njima. Bilo nam je urnebesno smiješno kako ju je stari pekinezer koji je čak i manji od nje vrlo brzo smirio kad mu je postala predosadna.

 

Pomogli ste mi puno sa ovim savjetom da psića malo grublje protresem za šiju, vidim da sam bila prenježna s tim, ja sam nju samo uhvatila i spustila da legne na pod. Izgledalo mi je kao da shvaća da se to ne smije, ali nije baš shvatila da to NIKAD ne smije.

 

Također, savjetovali su mi jučer da i svojoj curici kažem da ju slobodno zgrabi za šiju kad skoči na nju, ja kćeri tako nešto nisam dopuštala (nije mi ni palo na pamet da joj tako nešto savjetujem, branim joj i da viče na psa) jer nekako mislim da trogodišnje dijete svakako treba sudjelovati u brizi (hranjenje, četkanje, šetnja, maženje...)za psa, ali da ne treba i ne može sudjelovati u odgoju psa. Što Vi mislite o tome?

 

Hvala Vam još jednom na korisnim informacijama.

 

Lijep pozdrav

 

Klasja

 

Re - Odgovor:

 

------------------------------- 

 

Poštovanje,

 

Drago mi ja ako su vam moji savjeti bar malo pomogli.

 

Kod pas je kao i kod djece važno iskazivati svoje veselje kad je pas dobar no i nezadovoljstvo kad učini nešto loše. Jedino tako pas će znati što od njega zahtijevamo i kakvim želimo da bude.

 

S druge strane jedino društveno uređenje koji psi poznaju je čopor i tu su zakoni vrlo jasni. Upravo stoga prema psu u nekim trenucima možemo i smijemo biti odlučniji jer će nas tako oni uvažavati i prihvatiti kao vođe čopora. U vašem slučaju vaša obitelj je čopor vašeg psa.

 

Sve to znači da se s psom smijemo posvađati, smijemo viknuti na njega smijemo ga kazniti na njemu shvatljiv način (trešnja za šiju ili bacanje na leđa) no, ne smijemo ga tuči ili maltretirati jer on to neće shvatiti i time ćemo ga samo udaljiti od sebe.

 

Znači zaboravite na bilo kakve udarce, čak ni one s novinama. Nemojte se ni povesti za savjetima televizijskih dresera poput pikanja prstima psa u rebra, ili udarcima nogom. Koristite samo onaj način kazne koji psi ili vukovi koriste među sobom (i režanje je zapravo komunikacija ili u našem ljudskom slučaju vikanje ili prijekor)

 

S vremenom ćete vidjeti i da većina vlasnika pasa jako voli dijeliti savjete bez obzira što ih ni vlastiti psi ne slušaju najbolje. Takve savjete jednostavno ignorirajte.

 

I ono najvažnije. Ja ne vidim nikakav razlog zašto bi vaša kćer morala kažnjavati psa. Vi ste vođa čopora i vi to morate uraditi. Što će pas vas više poštivati i cijeniti to će više poštivati i druge članove čopora odnosno vašu kći.

 

Zaboravite na taj savjet. Od djeteta je previše tražiti da još i odgaja psa.

 

S druge strane ne brinite se previše oko njih dvije. Naći će one zajednički jezik.  Psi su i inače vrlo brižni oko potomstva bilo koje vrste, a pozitivno je i da je vaš pas ženka jer su one jako brižne i privržene svim članovima obitelji, a naročito djeci.

 

Znači zaboravite i na sve priče o dominaciji psa nad ljudima ili djecom. U vašem slučaju se to neće dogoditi, no život će vam biti puno ljepši i lakši ako pas bude dobro odgojen.

 

Toliko zasad

 

Srdačan pozdrav


Nenad


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


 Pisma čitatelja – Imam problem sa poslušnosti i ne znam kako da to riješim?
Pitanje:

 

-------------------------------

 

BOK! Imam boxera starog 3g  imam problem sa poslušnosti, nisam dovoljno

radila sa njime. Sada bi to htjela promijeniti pa bi naručila cd PAS VIŠE OD

NAJBOLJEG PRIJATELJA.

 

Hvala i lijep pozdrav. Helena

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

CD-je maloprije poslan na vašu adresu.

Što se tiče problema s bokserom njih bi trebali riješiti na sljedeći način.

Hodanje k nozi:

Trebali biste kupiti davilicu (metalnu, tanju i bez ikakvih bodlji).

Kad ga povedete u šetnju davilicu biste trebali prikačiti na dužu vodilicu (radnu)

Pustite ga da hoda pored vas i pričekajte trenutak kad zategne lajnu. U tom trenutku oštro povucite lajnu koja će davilicu stegnuti oko njegovog vrata.

Najvažnije je da to bude oštar trzaj.

Nakon toga ga još nekoliko puta trznite na taj način odnosno svaki put kad se lajna zategne.

Njemu se sve to neće dopasti pa će već nakon nekoliko minuta sam paziti na to da ne zateže lajnu i da hoda u ravnini vaše noge.

Nakon toga trzaji više ne moraju biti tako oštri, no trznite ga svaki put kad se lajna zategne.

Više o tome nalazi se na CD-u u dijelu "Mala šlola dresure" - Hodanje k nozi.

Što se bježanja tiče to mu ne bi smjeli dopustiti.

Postoje dva načina.

Jedan je da je on jako vezan za vas te da se u trenutku kad pobjegne jednostavno okrenete i bez riječi odete na drugu stranu. Već nakon nekoliko trenutaka on bi trebao potrčati k vama.

Ako pas nije dovoljno vezan za vas tad bi pomoglo da se s njim poigrate igru tko se kome skriva i naučite ga da je on taj koji bi trebao paziti na vas.

I Jedan i drugi način objašnjen je na CD-u u dijelu "Mala škola dresure".

Drugi način je da ga kad vam pobjegne jednostavno pokažete da ste brži i fizički nadmoćniji od njega, odnosno da ga sustignete uhvatite i kaznite. Nekoliko takvih svađa i on će se pomiriti s tim da mu se ne isplati bježati.

Preveliko veselje također treba riješiti na taj način da budete prema njemu malo strožiji.

Kad počne skakati po vama ili nekom drugom viknite na njega ili ga eventualno uhvatite za šiju i snažno protresite. To isto bi učinila i njegova majka. Na taj način ga možete i baciti na zemlju i nekoliko trenutaka držati na leđima kako bi ste mu pokazali da ste dominantniji od njega i da se od njega očekuje da sluša vas a ne obrnuto.

  Nadam se da će vam ovi savjeti i CD-e biti od koristi.

Prema onom što ste napisali imam osjećaj da je on dobar, neagresivan, no poprilično razmažen pas i da s njegovim preodgojom ne bi trebalo biti većih problema.

Ako vam zatreba još kakav savjet samo pišite.

Toliko zasad

Srdačan pozdrav

Nenad 


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


 

Pisma čitatelja – Naša djeca žarko žele imati psa!
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovani gospodine Grbac!

 

Ovih dana intenzivno kopamo po internetu u potrazi za informacijama u vezi nabavke šteneta za našu obitelj, pa smo tako naletjeli i na Vašu stranicu "Psi za neznalice",i oduševila nas je. Napisali ste da Vam se možemo obratiti za pomoć ukoliko imamo kakvo pitanje, pa eto, da Vas pitam:

 

Mi smo obitelj sa troje osnovno-školske djece,i kako naša djeca žarko žele imati psa, odlučili smo se za nabavku šteneta. Naš odabir je bernski planinski pas ili newffoundlender. Napominjem da imamo obiteljsku kuću sa dvorištem u kojem bi se psu izgradio boks i ogradilo područje gdje može slobodno boraviti. Kako nam je ovo prvi pas, ne snalazimo se baš u  svim tim silnim oglasima i rasponima cijena od 700 - 9000 kuna. Znamo da je najbolje nabaviti psa preko registrirane uzgajivačnice, ali financije nam baš ne omogućavaju takvu opciju. Kakva je sigurnost nabavke psa cijenjenog 1000-1500 kuna, s obzirom na bolesti i slično.? Što bi nam Vi mogli preporučiti u vezi nabavke ovog psa?

 

Unaprijed zahvalna obitelj koja ne zna mnogo o psima, ali to želi naučiti.

 

P.S.  I još jedno veoma važno pitanje. Iako imamo vlastito dvorište, živimo u zajedničkoj kući sa obitelji koja ima njemačkog ovčara koji će dolaziti u kontakt sa našim psićem. Kako tog psa naviknuti na novog psića?

                                            

Hvala još jednom i pozdrav od obitelji Linić

 

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

Drago mi je da ste klincima odlučili ispuniti želju. I Bernski planinski pas ili newffoundlender su dobar izbor.

Naime i jedna i druga pasmina su prije svega simpatični kućni ljubimci vrlo vedre i blage naravi, skroz neagresivni i neskloni stvaranju problema osim onih koji dolaze s odrastanjem i vedrom naravi koja ih krasi. Ideja o boxu i ograđenom prostoru je također dobra i dokazuje da razmišljate o svemu.

Što se izbora psa tiče jedino pravilo je da nema pravila.

S obzirom da vam pas treba samo kao kućni ljubimac i da ga ne namjeravate izlagati odmah odustanite od nabavke skupih psa (od 9000 kuna koje ste naveli pa nadolje).

Ta cijena nekad može biti opravdana (ukoliko je uzgajivač puno uložio u njegove roditelje, izložbe, parenje, brigu o štencima i drugo, no najčešće je ipak riječ o pretjerivanju i bespotrebnom podizanju cijene.

Garancije da će taj pas biti zdraviji od onog kupljenog za puno manje novaca također ne postoje. Nažalost događa se upravo obrnuto, odnosno u kinologiji je u zadnje vrijeme dopušteno i linijsko (incestoidno) parenje pa se vrlo često događa da su psi kupljeni za puno manje novaca no pareni s nekim tko im nije u srodstvu puno zdraviji i otporniji od vrhunskih izložbenih pasa.

Znači moj odgovor bi bio slobodno kupite psa za navedenih 1000-1500 kuna. Naravno ni kod njega se ništa ne zna, no tu pomaže posjet leglu.

Nikako nemojte dopustiti da vam psa dostave negdje na benzinskoj pumpi. To je način na koji rade preprodavači i tad je vrlo vjerojatno da će vam dostaviti bolesno štene.

Svakako se dogovorite za posjet leglu. Tad ćete vidjeti u kojim uvjetima štenad živi (higijenskim) kako se ponašaju, jesu li veseli i živahni, kako im izgleda majka.

To će vam dati osnovne informacije i po tome ćete vidjeti isplati li se kupiti to štene.

Kad ga kupite obavezno posjetite veterinara ili nekog tko poznaje pse da ga on pregleda i uvjeri se da je štene zdravo. Obavezno cijepite psa protiv zaraznih bolesti ako to uzgajivač nije već uradio.

Znači posjet leglu obavezno, a sve ostalo je stvar vaše procjene.

Ako je Njemački ovčar normalan i socijaliziran pas tad većih problema neće biti. Može se dogoditi da će on režati na štene dajući mu do znanja da se ne želi igrati s njim (muški psi su takvi, ženke su tolerantnije) no uglavnom njih dvoje će brzo pronaći zajednički jezik.

Lošija strana tog odnosa bi mogla biti to što će štene u njemu gledati uzor i kopirati ga. Pa će recimo ako taj pas laje na prolaznike ili bježi od kuće i štene pokušavati isto.

Uglavnom vi ste ti koji morate kontrolirati njihov odnos i postaviti pravila ako stvari krenu u lošem smjeru. Isto tako važno je reći da klinci ne mogu odgajati psa. To je dužnost nas starijih.

Eto toliko, nadam se da sam ovim odgovorio na sva pitanja koja ste mi postavili. Ako negdje zapne ili budete neodlučni kod kupovine psa pitajte.

Srdačan pozdrav, Vama od mene i klincima od Schnautzi (oni bi se sasvim sigurno jako dobro slagali).

Nenad

 

------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.