Pisma čitatelja – Dahće, otežano diše i laje u zoru
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Dobar dan kujica mi se okotila prije dva dana ona dahće, otežano diše i laje u zoru dali je to normalno naravno uz to sve i krvari? Anita

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Opis toga što se događa vašoj kujici je presažet da bih mogao na osnovu toga nešto zaključiti.

 

Krvarenje je najvjerojatnije čišćenje organizma od posteljica i ostataka nakon poroda. To je najnormalnije ponašanje organizma ženke psa nakon poroda.

 

Lajanje tumačim kao moguće upozorenje da mora obaviti nuždu. Naime ženke se nakon okota ne odvajaju od štenaca osim u slučaju da trebaju obaviti nuždu. Moguće je da vas je ona upozoravala baš na to.

 

Otežano disanje najvjerojatnije po ovim vrućim danima dolazi od visokih temperatura + činjenica da svi štenci leže na njoj i dodatno ju griju svojim tijelima.

 

Ipak treba biti oprezan i dobro pripaziti na njeno ponašanje.

 

Ako primijetite da s njom nešto zaista nije u redu hitno zovite veterinara jer vam jedino on (nakon pregleda ženke) može točno reći što se događa.

 

Nadam se da sam vam bar ovim malo pomogao. Ako vas još nešto zanima samo pitajte.

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad

 

 

Re_Pitanje:

 

-------------------------------

 

Ima dva štenca ona vam je mješanac malo veća od pekinezera. Stara je oko 8 godina . Brine me najviše to dahtanje ne prestaje dahtat . Ubrzano diše išla sam veterinaru nije mi bas puno objasnio dao joj je vitamine i dozu malu protiv temperature da ne bi dobila.  Jede normalno ali neće da pije čistu vodu onda joj dajem malo mlijeka i vode to popije sve

Anita


 

Re_Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Onda je to najvjerojatnije posljedica velike vrućine.

 

Štenci su mali i ona zna da ih ne smije ostaviti i da ih mora grijati svojim tijelom, 

no to po temperaturi od +36 nije nimalo lako.

 

Imam prijatelja koji trenutno ima štence Boksera i njegova kuja se ponaša slično,

odnosno pati se na ovoj groznoj vrućini.

 

Ipak dobro je što ste oprezni i što vodite računa o njoj i njenim štencima.

 

Srdačan pozdrav,

 

NenadRe_Pitanje:

 

-------------------------------

 

Hvala vam na pomoći

 

Anita----------------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.  


Pisma čitatelja – Piša mi po stanu..po parketu, kutnoj, po svemu!
Pitanje:

 

-------------------------------

 

Poštovanje,


Imam veliki problem sa psom starim  2 godine i 7 mjeseci..piša mi po stanu..po parketu, kutnoj, po svemu. Pasmina je shi-tzu. Od malena je bila živahna ali je pisala na pelenu kao štene i kada smo je naučili van izvoditi na nuždu bilo je super sve dok nije napunila godinu dana.


Tada su počeli problemi..kad odemo ja i muž od doma ona čeka iza vrata i sve zaslini toliko da se lokva stvori..popiša parket ili krevet..kopa sa šapama po parketu...evo ja sam pokušala sa nagradama kad je dobra, kazne kad je zločest..jednostavno ne voli biti sama!


Možete li mi dati neki savjet kako da je naučim da mi to ne radi? Ja sam bespomoćna..ne vidim izlaz a ne mogu kupovati svaki tjedan novi krevet jer to sve smrdi. Tepih sam već promijenila 5 puta. Parket ću isto morati ali kada budem imala novaca..svaki savjet mi je dobrodošao!


Hvala unaprijed! Vedrana

 

Odgovor:

 

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Meni se čini da se ovdje radi o tipičnom inaćenju i da vi imate jako puno strpljenja ako to trpite već godinu dana.

 

Znači ne gine vam poštena svađa. Možda ćete u određenom trenutku morati biti i malo grubi prema njoj, no i to je bolje nego trpjeti ovako nešto. Znači kad se vratite doma i shvatite da je opet iz inata napravila nuždu pozovite je k sebi i vičući na nju (po mogućnosti i urlajući), pitajte ju što je to radila.

 

Važno je da ona osjeti vaš bijes. Možete ju i uhvatiti za šiju i grubo protresti (to bi joj njena majka uradila). U biti bolje je da to uradi vaš suprug, koji je vjerojatnije fizički jači. Recite mu da je ne štedi. Jedino što ne smijete je udariti je. Naime psi takav način komunikacije ne prihvaćaju i time biste samo pokvarili stvar.

 

Nakon toga pas ide u kaznu. Po mogućnosti neka je to mjesto na kojem ona ne voli biti i gdje će biti posve sama (balkon. špajza ili slična prostorija). Tamo neka ostane bar dva ili tri sata. U to vrijeme nitko tamo ne treba ulaziti i nitko ne smije razgovarati ili maziti je.

 

Nakon što je pustite iz kazne također ju ignorirajte. Nemojte razgovarati s njom, nemojte ju maziti, hraniti ni ništa slično. Ponašajte se prema njoj kao postoji. I tako cijeli taj dan. Sve to jako će je povrijediti što će te vidjeti i po njenom ponašanju. Bit takve kazne je izbacivanje iz čopora što psi kao ni vukovi, koji su također društvene životinje, nimalo ne vole. Dapače to je najveća kazna i najteža kazna kojom mogu biti kažnjeni.

 

Ako se drugi dan kad se vratite s posla sve ponovi i opet bude mokraće po stanu kaznite je na isti način, no budite još žešći. Možete je i baciti na leđa primiti za prsa i tako u tom dominantnom i ponižavajućem položaju držati par minuta. Možete joj i njušku gurnuti u njenu mokraću. Ta metoda pomaže kod štenaca, pa bi mogla i kod nje. Nakon toga slijedi kazna i ignoriranje. S tim da kazna mora biti duža nego raniji dan.

 

I tako dan za danom sve dok ne popusti i prestane se inatiti i raditi nuždu na

mjestu u kojem živi.

 

S obzirom da je ona poprilično razmažena i tvrdoglava trebat će vam više vremena, no već nakon nekoliko dana mogli bi vidjeti prve promjene u njenom ponašanju. Naime, točno će znati da je kriva i da ju očekuje kazna. To je na neki način prvi korak. Za dalje morate i vi biti tvrdoglavi i nepopustljivi jer je to jedini način da riješite taj problem. Jedini način da vas ona počne i cijeniti i poštivati kao vođu čopora.

 

Nadam se da sam vam ovim uspio bar malo pomoći.

 

Srdačan pozdrav

 

Nenad----------------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.