Pisma čitatelja – Hodanje na povodcu
Pitanje:

-------------------------------

 

Poštovani,

 

Javljam se povodom upita vezanog za problematiku svog psa. Vlasnica sam sibirskog haskija starog više od 2.5 godine (1.11 će napuniti 3 godine).

 

Svjesna sam svih njegovih karakternih osobina i toga da sam možda pogriješila u odabiru pasmine pogotovo zbog njegove veličine i težine, ali jako volim svojeg psa i divnog je karaktera (voli ljude, jako je druželjubiv, voli djecu, ne pokazuje znakove agresivnog ponašanja, voli biti u centru pažnje, čak bih rekla kako je i previše razmažen) uz poneke probleme u ponašanju koje su karakteristične za njegovu vrstu i mladoliku dob. Prošle zime pobjegao od kuće ,a pošto je ograda preniska za njega trenutno boravi na lancu uz svakodnevne šetnje do skorog investiranja u višu ogradu te Vas molim za razumijevanje i ne osuđivanje po tom pitanju jer nisam niti računala o tome kao mogućem problemu i da će se to dogoditi te imam u planu napraviti višu i sigurniju ogradu za njegovo slobodno kretanje.

 

Trenutno najveći problem predstavlja nemirno šetanje na povodcu. Jako voli šetnje i poprilično je uzbuđen kada zna da ide u šetnju. Mama ga najviše šeće i pomaže mi oko njega ponajviše zbog mog radnog vremena i udaljenosti do posla. Svjesna sam da sam vlasnik radnog psa koji je naučen na vuču. Moje pitanje je dali postoji mogućnost s obzirom na njegovu starost da ga se nauči mirno hodati bez da vuče? Brata koji je jači karakter ne vuče i sluša dok mene i mamu iskorištava i vuče u šetnji kako on želi. Ponekad je lako s njim, a ponekad je teško odraditi šetnju tempom kakav on želi.

 

Mama i ja ga kada bude mir bez prisutnosti drugih pasa i od sigurne udaljenosti od ceste i malih životinja (obično se postavljaju agresivno na njega) puštamo da se istrči pri čemu uvijek nosimo hranu kako bi ga mogle namamiti na povodac jer je dosta zaigran i pri pokušaju dozivanja i trčanja prema njemu bježi od nas kao kada se igramo zajedno s loptom doma.

 

Zanima me dali Vam ovo sve navedeno djeluje kao veliki problem i dali postoji mogućnost da ga naviknemo na miran hod uz nas ili barem ispred nas? Pokušavale smo ga odmalena naučiti da mirnije hodati, ali je oduvijek pokazivao veliki nagon za vučom. Dali postoji mogućnost dogovora za konzultacije te ukoliko da kolika je cijena sata rada i dali biste bili voljni doći kod nas za prvih nekoliko puta ukoliko bismo sklopili dogovor? Mi smo na području Novog Zagreba mjesto Blato.

 

 

S poštovanjem,

 

Matea

 

 

Odgovor:

 ---------------------------

 

Poštovanje,

 

Pripadnici pasmine Haski su jednostavno takvi psi. Skloni nestašluku i s jako izraženim nagonom i s tim ste se koliko vidim već pomirili.

 

Njegov problem zapravo nije njegov nego vaš i vaše mame. Naime vi bolujete od nedostatka autoriteta, a ne on.

 

On je kao i svi psi odličan psiholog i vrlo jasno može pročitati dokle smije ići, gdje su granice i tko je popustljiv, pa će mu dozvoliti da se ponaša onako kako on to želi. Sve to lako je objasniti činjenicom da vašeg brata, koji očito ima autoritet sluša a vas i vašu mamu ne.

 

Vaš problem je s jedne velik jer će te se pošto ste tako odgojili psa, svašta mu dopustili i pošto je on željan kretanja i akcije morati naučiti nositi s time. Morati će te poraditi na autoritetu i navesti ga da vas cijeni i poštuje. S druge strane morati će te i pronaći neko rješenje kako bi ste zadovoljili njegovu potrebu za kretanjem. Ne kaže se bez razloga mrtav pas - dobar pas. Pod mrtav mislim mrtav-umoran.

 

S druge strane to i nje neka velika greška jer se koliko ja vidim bar jedno 90 % vlasnika pasa (ili i više) muči s time, pa sasvim sigurno da niste jedini.

 

Sama dresura tu ne bi puno pomogla. Naime pas bi vjerojatno slušao onog tko se njime bavi a kad bi se vratio doma opet bi bio isti prema vama i vašoj majci.

 

Vama koliko vidim više treba preodgoj psa i prilagođavanje situaciji u kojoj ste se zatekli kako bi vaš suživot bio što bolji i sa što manje stresa.

 

Samom dresurom pasa ja se više ne bavim. Jednostavno nemam više vremena za to.

 

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

 

Ako vas još nešto zanima vi samo pitajte.

 

Srdačan pozdrav,

 

Nenad

 

Re_Pitanje:

 -------------------------------

Srdačno zahvaljujem na odgovoru.

 

S poštovanjem,

 

Matea


----------------------------


Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


 

Rujan 21 '17 · Oznake: pisma čitatelja – hodanje na povodcu