UPOZNAJTE SVOG PSA?

ZAŠTO PSI LAJU?

ZAŠTO ZAVIJAJU? 

KAKO REAGIRATI NA NAPAD ?

ZAŠTO SAKRIVAJU KOSTI?

ZAŠTO GREBU PO ZEMLJI ?

KAKO PSI KOMUNICIRAJU ?

DA LI BI VAS VAŠ PAS OBRANIO

KAKO SE PONAŠA POKORAN PAS ?

ZAŠTO SU NEKI PSI TVRDOGLAVI ?

ZAŠTO NE MOGU SAZNATI VIŠE ?

 
 

UPOZNAJTE SVOGA PSA

 
 

ZAŠTO PSI LAJU ?
 
 
 • Pogrešna su mišljenja da je lavež prijetnja ili čak znak kojim se najavljuje napad. Pseće lajanje bi, na neki način, mogli usporediti s znakom upozorenja ili alarmom.
    
    
    
   KAKO JE BILO NEKAD ?
    
    
   • U davnini, kad je pas još uvijek živio u čoporu, lajanjem su pripadnici čopora upozoravali ostale da se približava neka opasnost ili da se događa nešto neuobičajeno. Taj znak bio je dovoljan da se čopor okupi, izvidi moguću opasnost i pripremi obranu od nje. Prisjetimo se da pas prilikom lova nikad ne laje, dapače,on je sposoban pritajiti se i tiho šuljajući se napasti plijen, što dokazuje da oni, koji lajanje uspoređuju s napadom, nisu u pravu.
    
    
   RAZLIKE U TONU
    
    
   • Kao dokaz o istinitosti takve tvrdnje, može nam poslužiti i detalj kojeg smo svi svjesni, a to je da većina pasa ne laju kad im se približava neka, njima poznata i draga osoba, a ukoliko pojedini primjerci i laju, onda je lajanje drukčijeg tona, odnosno lavež kojim se iskazuje veselje.
   • Važno je napomenuti da psi lajanjem komuniciraju s okolinom. Svaki vlasnik psa može, već po tonu kojim njegov pas laje, odrediti nekoliko vrsta raspoloženja svog psa. Postoji poseban ton kojim pas laje kad se približava opasnost, kad laje zbog veselja ili kad je tužan. Pažljivim slušanjem psećeg lajanja može se otkriti daleko više podataka nego što bi netko mogao pomisliti.

    
    
   MOŽDA I JA GRIJEŠIM ?
    
    
   • Na osnovi lajanja psa nekad smo ja i moji ukućani mogli točno odrediti tko i kada ulazi u dvorište, jer smo shvatili da pas različito laje na nepoznate osobe, poštara, susjede, trgovačke putnike i druge. No, danas, kad živim u stanu, moja Snautzi gotovo da ne laje što je moj doprinos miru sa susjedima, no, nekad se ipak upitam jesam li time prekršio neki od zakona prirode kojim su psi još uvijek bliski, a mi ljudi tisućama milja daleko. Tko zna, možda i ja doživim kaznu poput susjeda iz priče "Upoznajte svog psa".
     
     
    

   Sva prava i Copyright Š Nenad Grbac & Impero present
    Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.
    
    
    
    

    

    

   Imate problema s ponašanjem svoga psa ?

    

    

    

    

    

   Planirate kupnju psa, no ne znate apsolutno ništa o njima, kupili ste štene i ne znate odakle početi, niste zadovoljni ponašanjem svog psa, neposlušan je, radi stvari koje vi ne biste željeli da čini, loše se ponaša prema ljudima ili drugim psima, željeli biste ga što bolje odgojiti, izdresirati i pružiti mu što bolji i ljepši život!

   Multimedijski CD o psima "Pas više od najboljeg prijatelja" stvaran je da vam pomogne!

    

   Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present