Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Zašto psi zavijaju?

Zašto psi zavijaju pitanje je koje nije lako odgovoriti. Primarna funkcija zavijanja je prizivanje i okupljanje čopora. Zavijanje vukova u prirodi ima svoju svoje opravdanje, no zašto zavijaju psi u urbanim sredinama?

Sjetimo se !

Sjetimo se samo ne tako rijetkih primjera kad pas svaki dan dolazi na grob svog vlasnika i dugim, tužnim zavijanjem pokušava izraziti svu bol koju osjeća. Slijedeći primjer su psi koje nemilosrdni vlasnici ostavljaju zaključane i same. Takvi psi zavijanjem pokušavaju opisati svu usamljenost kojoj su izloženi. Također, često se događa i da mužjak koji osjeti miris ženke koja se tjera svoje ljubavne probleme opisuje dugim i tužnim zavijanjem. Vrlo često im se u zavijanju pridružuju i drugi psi koji im svojim glasom daju do znanja da suosjećaju s njima.

Zaključak

Primjera takvog ponašanja u pasa ima još mnogo, no svi oni nas navode na zaključak da pas zavijanjem izražava svoje osjećaje tuge ili usamljenosti.

Jeste li znali ?

Zanimljivo je znati da vukovi koji nemaju čopor, odnosno vukovi samotnjaci, nikad ne sudjeluju u grupnom zavijanju nekog drugog čopora.

 

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.