Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Štene je počela cviliti i kuja je odmah počela režati i lajati na nju

 

Pitanje:

————————–

Lijep pozdrav. Zanima me stručno mišljenje i savjet.

Kuja se oštenila prije točno 2 tjedna, ima jedno žensko štene (malo debelo) i jedno crno muško štene koje je znatno manje, pa skoro tri puta manje nego žensko.

Prije 4 dana dogodilo se da je mala debela odjednom počela cviliti i kuja je odmah počela na nju režat i lajat i kao grist ju, kao da ju zgrabi pa je otrese. Nije nigdje bilo vidljivog ugriza, ali mi se činilo dosta ružno i opasno, ja sam uzela štene i dignula ga i maknula od kuje, al kuja je bila jako nemirna i lajala je i ja sam pokušala spustiti štene onda do nje i počela ju maziti i smirivati. Ona je njuškom gurala malu, a mala je i dalje cvilila.

Nakon jedno 15-ak min kuja se smirila, ja sam bila uz nju. Uz malu sam dovela i malog i stavila ih kod kuje, ona ih počela lizati i dala im kasnije da sisaju i sve kao da ništa nije bilo. I danas se to opet ponovilo, mala debela je počela cviliti i kuja opet počela rezati, lajati i kao da ju grize.

Ugrize opet ne nalazim na maloj i nije mi jasno zašto kuja samo dira i laje i ujeda malu, a malog ništa. Premali su da ih odvajam od kuje, a ne razumijem šta joj je.

Molim Vas savjet što napraviti i oprostite na litaniji.

S poštovanjem Katharina

Odgovor:

————————–

Poštovanje,

Teško je dati točan odgovor.

Naime baš kao i vi ja mogu samo pretpostaviti što se događa.

Prvo bi trebalo provjeriti ženku odnosno vidjeti da li je negdje ozlijeđena ili ogrebena. Moguće je da jače štene u svoj svojoj pohlepi za hranom na neki način stisne ili ogrebe noktima svoju majku točno tamo gdje je nešto boli i da ona zato tako reagira.

Ali da sve ima pod kontrolom pokazuje nam i činjenica da štene nije ugriženo nego da ona više manje radi predstavu kako bi štene odgojila i dala mu do znanja da to više ne smije raditi i da ubuduće mora biti pažljivije.

Naravno otežavajuće činjenica je to što je štene malo, pa ne razumije što mu ona želi reći, odnosno pokazati.

Druga varijanta je da štenetu već pomalo izlaze zubi (iako je to s dva tjedna prerano) pa ju opet u svoj svojoj pohlepi za hranom grize za dojku. To se događa kad su štenci stari 5 ili 6 tjedana i kad ih majka upravo zbog tog razloga odvaja od dojke i vlasnici privikavaju na čvrstu hranu.

Treća mogućnost je da majka osjeća tu razliku između štenadi i da možda osjeća da nema dovoljno mlijeka pa na taj način pokušava objasniti štenetu da mora ostaviti hrane i za svoju slabiju ili mršaviju sestru ili brata.

Uglavnom razlog je tu negdje samo ga treba otkriti. Pregledajte kuju, pogledajte da je negdje ozlijeđena, ogrebena, ima li izgrižene dojke, pregledajte štene, posebno pogledajte izbijaju li mu zubi. Razloga za paniku zapravo i nema sve dok majka kontrolira svoje postupke. Njihov pseći odgoj ponekad nama ljudima može izgledati grub, no temelji se na pravednosti i nepopustljivosti, pa ga ne treba prekidati ili ometati.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav,

Nenad,

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.