Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Da li je pametno ostaviti mužjaka ili ženku?

 

Pitanje:

——————————-

Poštovani,

Moja kuja se oštenila. Htela bih da ostavim jedno štene. Da li je pametno ostaviti mužijaka ili ženku?

Ja bih više volela mužjaka, ali se plašim kasnijih posledica.

Hvala unapred! S poštovanjem,

Milica M.

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Nažalost i vaše pismo je završilo u spam pošti na hotmailu, pa sam ga tek sad primijetio.

Nadam se da ste dosad i sami donijeli odluku, no ako niste pokušati ću vam bar malo pomoći.

Razlike između muškog i ženskog psa su minimalne i svode se prije svega na ono što mi ljudi više volimo ili što više preferiramo. Naime i u radu sa službenim psima i pri korištenju pasa u lovu zaključeno je da između mužjaka i ženke, nema nekih velikih razlika, ni što se njihovih sposobnosti za rad tiče, niti inteligencije. Znači svatko tko vam kaže da su mužjaci pametniji ili sposobniji od ženki, izrekao vam je veliku laž.

No, razlike u spolu su znatne i one utječu i na razlike u psihi.

Naime ženka se u pravilu tjera svakih 6 mjeseci i u to vrijeme njena psiha je obuzeta brigom za potomstvo. Sve to traje između 20 i 25 (od početka do kraja tjeranja), i ženke su tad u popriličnoj mjeri obuzete promjenama, koje im se događaju. U to vrijeme manje su sposobne za rad i manje pouzdane. Mnogi dreseri i lovci ih u to vrijeme ne koriste u radu ili lovu. No, dobra strana je to što su one kad tjeranje prođe, apsolutno koncentrirane na rad što kod muških pasa ponekad i nije slučaj.

Muški psi se ne tjeraju dva puta godišnje ali ih spolni nagon obuzima svaki put kad je u blizini ženka koja se tjera. U tim trenucima mogu biti također odsutni, a mnogi od njih će pokušati i pobjeći i pridružiti se izabranici svoga srca. Sve to znači i da je njihova pouzdanost upitna više vremena, nego što je to slučaj s ženkama.

Obilježje spola također se vidi i u psihi.

Muški psi više su okrenuti prema samom sebi i svojoj važnosti što može dovesti do sukoba s drugim psima i do već spomenutog bježanja u slučaju zova ljubavi. Zbog tih karakteristika pogodniji su recimo za pse čuvare, ali ako ih pravilno odgojimo mogu biti i sjajni kućni ljubimci.

Ženke su više posvećene drugima nego sebi. Privrženije su obitelji i vlasniku, djeci i naročito potomstvu. Upravo zbog toga pogodnije su za život u većim obiteljima s više djece. Njihova psiha je takva da se neće nadmetati s vama i pokušavati vam nametati svoja pravila što muški psi često rade.

Mogli bismo o svemu tome još dugo pisati, no uglavnom rezultat je neriješen. I muški i ženski psi imaju svojih mana i prednosti, no nitko ne može sa sigurnošću reći, koji spol je bolji i koji će vama više odgovarati.

I zato je to odluka koju svatko od nas mora sam donijeti.

Recimo ja više volim ženske pse. To je vjerojatno stoga što je i moja mama u djetinjstvu uvijek upravo zbog nas klinaca birala ženke. Sviđa mi se ta njihova privrženost i odanost obitelji i naročito djeci. Tjeranje mi ne predstavlja veliki problem. Više ga gledam kao još jedno čudo prirode, koje je kod pasa sve gotovo savršeno odradila.

Ako vam netko kaže da je kod ženka nemoguće postići da ne pobjegnu kad se tjeraju, također vas lažu. Recimo moje ženke su i kad se tjeraju slobodne i njihova vjernost, odanost i poslušnost je jača od zova prirode.

Naravno i to se kao i kod muških pasa postiže odgojem.

Uglavnom kao što rekoh rezultat je neriješen, pa i vi poput milijuna drugih morate sami odlučiti.

Nadam se da sam vam bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav,

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.