Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Imam problem sa poslušnosti i ne znam kako da to riješim?

Pitanje:

——————————-

BOK! Imam boxera starog 3 godine  imam problem sa poslušnosti, nisam dovoljno radila sa njime. Sada bi to htjela promijeniti pa bi naručila vaš cd “Pas više od najboljeg prijatelja”.

Problemi sa psom su sljedeći: dok smo u šetnji vuče uzicu, kad ga pustimo s uzice i zovemo ga  ne odaziva se i ne dolazi dok on to sam ne odluči, kad neko dođe u dvorište od sreće skače po  ljudima i treba mu cca 10 min da se smiri, kaj se tiče naredba jedino sjedne kad zna da bu dobil  nekaj za njupat…

Hvala i lijep pozdrav, Helena

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

CD-e je poslan na vašu adresu.

Što se tiče problema s bokserom njih bi trebali riješiti na sljedeći način.

Hodanje k nozi:

Trebali biste kupiti davilicu (metalnu, tanju i bez ikakvih bodlji). Kad ga povedete u šetnju davilicu biste trebali prikačiti na dužu vodilicu (radnu). Pustite ga da hoda pored vas i pričekajte trenutak kad zategne lajnu. U tom trenutku oštro povucite lajnu. Najvažnije je da to bude oštar trzaj. Nakon toga ga još nekoliko puta trznite na taj način odnosno svaki put kad se lajna zategne.

Njemu se sve to neće dopasti pa će već nakon nekoliko minuta sam paziti na to da ne zateže lajnu i da hoda u ravnini vaše noge. Nakon toga trzaji više ne moraju biti tako oštri, no trznite ga svaki put kad se lajna zategne. Već nakon nekoliko dana shvatiti ćete da pas hoda uz vašu nogu, a da ga nijednom niste, ni trznuli, ni opomenuli.

Više o tome nalazi se na CD-u u dijelu “Mala škola dresure” – Hodanje k nozi.

Što se bježanja tiče to mu ne bi smjeli dopustiti.

Postoje dva načina.

Jedan je da je on jako vezan za vas, te da se u trenutku kad pobjegne jednostavno okrenete i bez riječi odete na drugu stranu. Već nakon nekoliko trenutaka on bi trebao potrčati k vama. Ako pas nije dovoljno vezan za vas tad bi pomoglo da se s njim poigrate igru “Tko se kome skriva”,  i naučite ga da je on taj koji bi trebao paziti na vas.

I jedan i drugi način objašnjen je na CD-u u dijelu “Mala škola dresure”.

Drugi način je da ga kad vam pobjegne jednostavno pokažete da ste brži i fizički nadmoćniji od njega, odnosno da ga sustignete uhvatite i kaznite. Nekoliko takvih svađa i on će se pomiriti s tim da mu se ne isplati bježati.

Preveliko veselje također treba riješiti na taj način da budete prema njemu malo stroži.

Kad počne skakati po vama ili nekom drugom viknite na njega, recimo gromoglasno NE što je prva naredba koju bi svaki pas trebao naućiti ili ga eventualno uhvatite za šiju i snažno protresite. Ne ustručavajte se jer to isto bi učinila i njegova majka. Na taj način ga možete i baciti na zemlju i nekoliko trenutaka držati na leđima kako bi ste mu pokazali da ste dominantniji od njega i da se od njega očekuje da sluša vas, a ne obrnuto.

Ta igra dominacije jako je važna. Naročito kod muških pasa koji se nalaze u pubertetu ili opčenito tijekom odrastanja. Zapravo sve i počinje sitnim nestašlucima i odbijanjem naredba. Ako je vlasnik psa prepopustljiv, neodlučan ili ne reagira kako treba, tad se može dogoditi da pas postane vođa čopora i počne zapovijedati svom vlasniku. Takav pas često će ulaziti u sukob i s drugim ljudima i s drugim psima i odbijat će bilo kakve naredbe ili pozive za suradnju koji njemu ne odgovaraju.

Upravo zato sitni nestašluci poput skakanja na ljude ili još gore djecu se ne smiju dopustiti. To je na neki način uvod u odgoj i dresuru psa.

Nadam se da će vam ovi savjeti i CD-e biti od koristi.

Prema onom što ste napisali imam osjećaj da je on dobar, blesav, neagresivan, no i poprilično razmažen pas i da s njegovim preodgojom ne bi trebalo biti većih problema.

Ako vam zatreba još kakav savjet samo pišite.

Toliko zasad

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.