Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Prvo da vam se zahvalim što ste me spasili kupnje psa od švercera

Pitanje:

——————————-

Lijep pozdrav, prvo da vam se zahvalim što ste me spasili kupnje Jack Russella od švercera. Sutra sam trebala ići u Karlovac po njega. Ali sam pročitala na vasoj stranici da je dotični gospodin švercer. Pa sam vas htjela zamoliti za pomoć.

Da li mi možete reći gdje da kupim štene Jack Russell terijera?

Lijep pozdrav, Tea

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

drago mi je ako sam pomogao, a najvjerojatnije jesam jer puno ljudi ima vrlo ružna iskustva s preprodavačima pasa o čemu smo na portalu Psi za neznalice već puno puta pisali.

Što se tiće kupnje šteneta Jack Russell terijera tu je situacija poprilično komplicirana jer se i sam otac te pasmine Jack Russell, protivio tome da se pasmina standardizira, da se prizna kao pasmina i da se izlaže s drugim pasminama na izložbama. Naime on je bio jedan od puno ljudi, koji misle da kinologija ne pomaže pasminama da sačuvaju svoj prvobitni izgled i narav. Najbolji dokaz za tu tvrdnju danas je pasmina njemački ovčar za koju se s punim pravom može reći da je upropaštena.

Naravno poslije smrti Jacka Russella  pasmina je  ipak priznata i danas postoje registrirani uzgajivači te pasmine. Znam da ih kod nas ima, viđao sam ih na izložbama, no ne znam koji su i da li trenutno neko od njih ima leglo.

Sve to moći ćete saznati ako kontaktirate Hrvatski kinološki savez:

Hrvatski kinološki savez

Ilica 61 HR – 10000 Zagreb

telefon: +385 (0)1 48 46 124

+385 (0)1 48 46 125

+385 (0)1 48 46 126

fax: +385 (0)1 48 15 356

e-mail: info@hks.hr

Oni će vam moći točno reći ima li tko leglo te pasmine i uputiti vas na njegov telefon ili adresu.

Naravno tu je i Internet i mogućnost da netko u recimo Srbiji ili BiH ima leglo te pasmine.  Za to bi trebalo pregledati i oglasnike i forume ili facebook grupe na kojima se okupljaju vlasnici te pasmine.

Takva kupovina također može biti isplativa. Cijene pasa kod njih su u pravilu nešto niže, a recimo u Srbiji se mogu kupiti vrlo kvalitetni psi s rodovnicom.

Treća mogućnost su oglasnici. No tu treba biti jako oprezan. Preprodavače i švercere pasa izbjegavajte u širokom luku da se ne bi desilo da kupite bolesno štene. Nikako ne pristajte na plaćanje unaprijed, izbjegavajte sumnjive dostave iz gepeka na benzinskoj stanici,  dobro se uputite u izgled i narav pasmine jer će vam preprodavači sigurno pokušati uvaliti i nekog mješanca.

Znači pokušajte se okrenuti samo kućnom uzgoju. Ako naiđete na takav oglas to bi bilo idealno. Jedan od osnovnih uvjeta je da posjetite leglo i vidite i majku i to u kakvom su okruženju štenad uzgajana. Leglo mora biti  higijenski čisto i održavano jer je to najbolja prevencija protiv bolesti. Štenad mora biti vesela i razigrana (naravno to ovisi i o dobi). Poželjno je da štenci budu bar jednom cijepljeni. To će vam isto tako puno toga reći o čovjeku koji prodaje štenad.

Kad se odlučite kupiti štene obavezno sa sobom povedite i nekog tko poznaje pse ili štene odvedite na pregled kod veterinara kako bi vam on potvrdio da je štene zdravo.

Uglavnom budite oprezni. Najgora stvar koja se bilo kojem vlasniku pasa može dogoditi je da kupi bolesno štene i da gleda kako se štene pati od nažalost neizlječivih bolesti kao što su štenićak ili parvo.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao. Ako vas još nešto zanima samo pišite.

Srdačan pozdrav,

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.