Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Što uraditi u slučaju sukoba među psima?

Pitanje:

——————————-

Pozdrav.

Javljam se na Đurđicinu preporuku, preporučila mi je nek se vama obratim vezano uz svoj problem.

Naime, imam dvije kuje zlatne retriverice. Jedna je stara 4 godine, a druga 2 i pol godine. Otkako je ova mlađa kuja došla u naš dom kao štene od 8 tjedana, starija kuja ju je prihvatila i super su se slagale. Do jučer. Mlađa kuja našla je uginulu pticu i nosila ju po dvorištu, starija kuja hodala je za njom da vidi što to ova ima u ustima (situacija viđena već puno puta i nikad se prije nisu potukle). U jednom trenutku kad joj je starija kuja prišla skroz blizu, mlađa se doslovno u sekundi okrenula, zgrabila ju za vrat i počela ju tresti.

Muž i ja jedva smo ih razdvojili, mlađa kuja nanijela je starijoj ozljede po vratu. Kroz noć su bile razdvojene, sanirali smo rane i danas tijekom dana, kad sam maknula sve igračke zbog kojih bi se eventualno mogle posvađati, pustila sam ih jednu blizu druge, ali na povodnicima (muž je držao jednu, a ja drugu) i čim je starija prišla mlađoj, mlađa je zarežala, starija se malo odmaknula i onda je mlađa opet u sekundi zgrabila stariju za vrat i počela ju luđački tresti.

Jako se brinem i ne znam hoće li njih dvije ikad moći ponovo funkcionirati u istom dvorištu. Bojim se uopće ih pustiti ponovo jednu blizu druge. Ljubazno vas molim za pomoć i savjet. Pretpostavka je da su kuje pred tjeranjem, ali ova mlađa se do sad nikad nije tako ponašala prije ili za vrijeme tjeranja.

Jako sam zabrinuta i ne znam što napraviti pa bih vam bila zahvalna za nekakve smjernice što i kako dalje.

Hvala od srca. Ana

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

radi se i o plijenu (crknuta ptica),  i o fazi odrastanja. Naime poznato je da veliki psi odrastaju do svojih dvije i pol ili čak i tri godine. Dosad je ona bila štene i poštivala stariju ženku. no sad su joj ponos ili hormoni rekli drugačije. Moguće je i to što ste spomenuli da je jedna od njih pred tjeranjem. Uglavnom razloga kao i obično ima više i malo je vjerojatno da ćete ih dokučiti. Stoga ne treba razbijati glavu s uzrokom. nego razmisliti o posljedicama i načinu na koji ćete spriječiti da se to ubuduće ponavlja.

Prvi i osnovni recept je kazna. Onaj tko izaziva sukob i napada drugog mora biti kažnjen. Isto tako morate znati i da bi bilo kontraproduktivno kažnjavati onog tko je napadnut i tko se samo branio.

Kazna u ovakvim slučajevima mora biti drastična, kako bi je pas zapamtio i shvatio da će svaki put kad napadne bilo kojeg drugog psa biti kažnjen. U biti ona u trenutku kad krene napasti drugog psa mora pred očima imati sve što će joj se dogoditi nakon toga.

Mora biti svjesna i da je njena reakcija i napad na drugog psa promijenila i vaše ponašanje prema njoj i sva prava u kojima je dosad uživala i da će joj trebati puno truda da sve vrati na staro.

Uglavnom sad ste malo zakasnili, no ako se napad joj koji put ponovi (čak i bezazleno režanje na stariju ženku), morati ćete ju žestoko kazniti, A, to ćete uraditi na način koji psi kao društvena bića najmanje vole – a to je izolacija i figurativno izbacivanje iz čopora.

Znači ako primijetite bilo kakve naznake sukoba (režanje, izbjegavanje, dominaciju nad drugom ženkom), isti tren morate reagirati. Naime, to onda više nije sukob između njih dvije, nego između vas i one koja započinje sukob. Ona mora shvatiti da ste vi, a ne ona vođa čopora i da vi ili vaš suprug kao vođe čopora ne dopuštate sukob među članovima čopora.

Znači u trenutku kad primijetite naznake sukoba ili dominacije. Umiješajte se, viknite, grubo ju zgrabite za šiju i bacite na pod. Smijete i morate biti grubi i odlučni (tako nekako bi postupila i njena majka), no ne smijete izgubiti živce i udariti ju. Naime psi udarce i maltretiranje ne razumiju i ne prihvaćaju, S time biste samo pogoršali stvar.

Nakon toga ju stavite na lajnu i pošteno se izvičite na nju tipa što si to radila i jel se to smije. A, nakon što ste se izvikali na nju pas mora biti izbačen iz čopora i izoliran. To čete uraditi tako da ju svežete na neko mjesto gdje ne voli biti i ostaviti najmanje nekoliko sati da ohladi usijanu glavu. Napominjem najmanje nekoliko sati, a poželjno bi bilo i duže. Naime ako vi popustite za 15 minuta i nakon toga je mazite i izvinjavate joj se što je bila u kazni, ona to neće shvatiti kao kaznu, pa će ubrzo doći i do drugog sukoba.

Nakon dužeg vremena oslobodite je iz izolacije, no i dalje se ljutite na nju. Nemojte ju maziti i vičite na nju zato jer se ponaša onako kako se ne smije ponašati. Umjesto da se vi udvarate njoj ona se pokajnički treba udvarati i vama i svim drugim članovima čopora. Tako ćete joj najbolje pokazati koje je njeno mjesto u čoporu i da svaki sukob između njih dvije, znači i sukob između vas kao vođe čopora i nje.

Ako je malo tvrdoglavija i sukob između njih dvije se ponovi vi opet trebate postupiti isto, no kazna mora biti žešća i boravak u izolaciji duži. Naime važno je da ona shvati da ju tvrdoglavost ne vodi nigdje osim u kaznu.

Da je ona recimo moj pas najvjerojatnije bi svi sukobi stali odmah nakon prvog puta. Naime sve ovisi od vaše reakcije i činjenice da morate shvatiti da vi kao vođa čopora morate biti ne samo pravedni već i vrlo autoritativni i odlučni. Ako to ne možete biti onda svom suprugu prepustite da preuzme mjesto vođe čopora i kazni krivca.

Uglavnom ako postupite tako kako sam napisao i ako računamo da ćete vi ipak biti blaži, sukobi bi se mogli ponoviti još nekoliko puta i onda zauvijek stati. Naime ona je sad u kritičnoj fazi odrastanja i mora naučiti osnove. Poslije toga će sve biti u redu i sukobi među njima se ne bi trebali nastaviti.

Nadam se da sam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav,

Nenad

 

Re_Odgovor:

—————————

Nenade, od srca vam hvala.

Zaista ću dati sve od sebe da u potpunosti primijenim u praksi sve vaše savjete.

Ana

 

Re_Odgovor:

—————————

Poštovani Nenade,

samo da vam se javim i zahvalim na savjetima.

Naše svađalice su se pomirile, čak i pokazuju želju za međusobnom igrom, ali kako starijoj kuji još rana nije zacijelila kako treba, ne dam im da zajedno skaču.

Ana

 

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.