Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Zbog nečega ne reagira toliko na mene i ukućane kao kada je došla!

Pitanje:

——————————-

Poštovani,

Udomila sam kujicu Staforda – tako su rekli da je prije mjesec dana. Sada ima 7 mjeseci. Krenuli smo na dresuru, ali pošto radim od 8 do 16 h jedino vrijeme kada možemo imati sate je poslije 18 h. Radim u Velikoj Gorici, a živim u Zagrebu.

Zbog toga imamo veliku razliku između satova dresure i to jednostavno ne funkcionira.

Čini mi se da zbog nečega pas ne reagira toliko na mene i ukućane kao kada je došla. Veliki problem je što imamo malog pekinezera (12 god) koja baš nije tolerantna na nju. Dosta smo postigli, ali Kira jednostavno stalno želi se igrati s njom, a pekinezer krene lajati i skakati zubima na njenu njušku.

Također problem je postao prolaziti kraj ograda pasa koji laju, skaču, počne jako vući. Naučila je točno gdje su ti psi i krene vući već nekoliko metara unaprijed.

Ovako sluša zapovijedi, sjedi, čekaj, lezi, daj šapu, ponekad i stani. Na tome još radimo.

Možete li mi Vi reći biste li nam mogli pomoći i koliko bi koštao Vaš sat dresure/socijalizacije?

Lp, Suzana

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Ja se više ne bavim dresurom jer jednostavno za to nemam vremena.

Također teško je da bismo ove silne škole ili vrtiće za pse po Zagrebu mogli nazvati dresurom. To je više kao druženje pasa i uglavnom psi ništa ili vrlo malo nauče.

Prvo s svakim psom treba raditi individualno. Naime svaki pas ima i specifičnu psihu i specifične probleme i upravo zbog toga grupni rad sa psima ne daje dobre rezultate, osim što loši i prezaigrani  psi i druge pse navuku na slično ponašanje.

Znači moj savjet je da radite sami individualno sa svojim psom. Naime jedino tako on će vas cijeniti i poštivati priznavati kao autoritet.

To može biti i deset ili petnaest minuta na početku svake šetnje. Tih desetak minuta tražite od nje poslušnost i uporno ponavljajte ono što je dan ili više ranije naučila. Svemu tome pristupite kroz igru i obavezno ju nagradite i pohvalite svaki put kad nešto dobro nauči.

Nakon toga dopustite joj da se ostatak šetnje izigra i dobro umori. Naime ona je mlada i razigrana i jednostavno ima potrebu ispucati tu silnu energiju koja se u njoj nalazi. Ako joj vi to ne omogućite kroz šetnju ona će svoju energiju usmjeriti na zafrkavanje drugih ili pravljenje štete po stanu.

I tu dolazimo do do problema s pekinezericom. Naime ona je posve u pravu što se s svojih 12 godina ne želi igrati s glupavim štenetom. Posebno zato jer su Stafordski terijeri poznati po gruboj igri (svakako pogledajte način na koji se igraju dva Staforda i shvatiti ćete zašto ih većina drugih pasa izbjegava).

Nažalost pekinezerica je malena i ne može je dobro uplašiti i izdominirati pa se tu umiješajte vi. Znači svaki put kad vidite da štene zafrkava pekinezericu viknite na Stafordicu, uhvatite ju za šiju i protresite. Time ćete i zaštiti pekinezericu koju će mala ostaviti na miru nakon nekoliko vaših intervencija i stvoriti autoritet u odnosu na stafordicu koja mora shvatiti da ste vi osoba koju se mora slušati.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.