Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Trebala bih vašu pomoć ako je moguće

Pitanje:

——————————-

Trebala bih vašu pomoć ako je moguće… imam havanezericu staru dvije godine, koju su napala dva psa u ožujku ove godine. Od tada je postala jako agresivna prema psima, a unazad par tjedana počela je lajati i na ljude u prvom kontaktu.

Ako mi možete pomoći bila bih vam zahvalna jer vidim da je uplašena i žao mi ju je gledati tako.

Inače je vrlo plaha.

Ivana

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Najviše joj vi sami možete pomoći.

Prvo treba se oštro usprotiviti svakom njenom pokušaju da bude agresivna prema drugim psima i ljudima. Naime, ako joj vi to dopuštate ili tolerirate ona će misliti da je to ispravno, te i dalje nastaviti s agresijom.

Znači u trenutku kad počne lajati na drugog psa ili čovjeka oštro trznite lajnu. Viknite gromoglasno NE. Izvičite se na nju, pitajte ju što to radi i isti tren prekinite šetnju.

Kad dođete doma pas mora ići u kaznu na neko mjesto na kojem ne voli biti (izbacivanje iz čopora). Nakon sat, dva izolacije pustite ju, no nemojte je maziti i glumite da ste jako ljuti na nju.

Većina pasa popusti od prve i shvati da se ne smiju tako ponašati. S onim tvrdoglavijima trebat će tako postupiti još nekoliko puta. Važno je biti odlučan i nepopustljiv. Ona jednostavno mora shvatiti da vi ne dopuštate takvo ponašanje.

Zašto preporučujem takav postupak. Zato jer bi je na isti taj način preodgojili i drugi članovi njenog čopora ili njena majka. Takav način psima je razumljiv i oni će ga shvatiti. Sve drugo ovisi od njene tvrdoglavosti i vaše odlučnosti.

Druge načine postupanja ne preporučujem. Znači nikakve električne ogrlice i slično. Također ju nikad ne smijete udariti. Zašto? Zato jer psi udarce ne razumiju. Jednom prilikom sam napisao da nikad nisam vidio odrasle pse ili vukove da trče za mlađim članovima čopora i udaraju ih novinama po stražnjici. Takvo nešto u prirodi ne postoji.

Druga faza preodgoja je resocijalizacija. Znači bez obzira na njena ružna iskustva morate ju odvesti da se druži i igra s drugim psima kako bi shvatila da psi nisu opasnost, da je neće napasti i kako bi stekla svoj pseći čopor. Psi su društvena bića i ako je na silu odvajate od drugih pasa ona će postati usamljenik i osjećati se neželjena u svakom psećem ili ljudskom društvu. Znači za početak odaberite nekoliko pasa za koje znate da su dobri i neagresivni i nenametljivo ju navedite da se druži s njima.

Isto tako je važno da joj dajete što više slobode. Pseći život na lajni usporediv je s ljudskim životom u zatvoru. Možda je i lajna razlog takvog njenog ponašanja. Ako je ne možete pustiti u gradu, odvedite ju na izlet u prirodu i pustite je s lajne. I osjetiti ćete koliko će uživati u toj slobodi. Štulić bi rekao: “Sloboda nije božje sjeme pa da ti ga netko daje!”.

Tu je također važna vaša reakcija naime ako se vi plašite drugih pasa i mogućnosti da ju napadnu onda je moguće da svoju paniku nesvjesno prenosite na nju. Sve to znači i da ćete tijekom njenog preodgoja morati kontrolirati i sebe i svoje reakcije.

No, uglavnom to nije nerješiva situacija i uz malo truda i vremena ona će ubrzo postati dobar pas.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav,

Nenad

 

 

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.