Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Jesu li agresivne kad imaju lažnu trudnoću?

Pitanje:

——————————-

Vlasnici smo mlade kujice koju smo odlučili ne sterilizirati. Ipak plaše nas priče o tome da ženke prilikom lažnog tjeranja postaju agresivne prema ljudima koliko ima istine u tome.

Unaprijed hvala, Irena

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Lažna trudnoća je samo još jedan dokaz da je priroda savršena. Ponekad se događaju nezgode u vrijeme trudnoće (smrt majke, bolesti koje onemogućavaju dojenje). Te je priroda predvidjela i omogućila da druga ženka, koja u to vrijeme ima lažnu trudnoću, preuzme brigu o mladuncima.

Znači lažna trudnoća nije ništa što bi bilo neprirodno ili zabrinjavajuće. Priznajem da ste me iznenadili s tvrdnjom o tome da ste čitali o “iznenadanim napadima agresivnosti kod takvih pasa”, jer ja za takvo što nisam nikad čuo, a cijeli život imam pse i to većinom ženke.

Moje iskustvo kaže da je najbolji način da ženka zaboravi na lažnu trudnoću i sve što taj prirodni fenomen donosi sa sobom taj da joj posvetite puno pažnje, budete uz nju i da se pobrinete da uvijek bude zaokupljena igrom, šetnjom ili nekom drugom vrstom zabave. U tom slučaju lažna trudnoća se neće jako manifestirati ili će biti zanemariva.

Istina, zna se desiti da kuja koja ima lažnu trudnoću i kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje za svoje štene izabere neku igračku ili lopticu i da ih je spremna svojim majčinskim instinktom braniti. No nikako od ljudi, već od pasa, koje ne poznaje ili nema povjerenja u njih. U većini slučajeva sve se završi na upozoravanju režanjem da se ne dira ono što nije njegovo. Možda do takvih slučajeva agresivnosti i dolazi, ali to je ili rijetko, ili tamo gdje držimo više ženki zajedno u malom i neprikladnom prostoru, a po vašem pismu sam zaključio da vi ne spadate među takve vlasnike pasa.

Ukoliko reagirate na vrijeme i ženki oduzmete predmet za koji ona misli da je štene, većih problema s lažnom trudnoćom ne bi trebalo biti. Oticanje i povećavanje dojki posve je normalna pojava. Istina u rijetkim slučajevima kad je pas zanemaren i držan u boxu odnosno prepušten samom sebi lažna trudnoća se može pretvoriti u gnojnu upalu maternice, no sterilizirati zdravu ženku iz straha od takve, naglašavam rijetke pojave, nije ni opravdano ni moralno.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Ako još nešto zatreba samo pišite.

Srdačan pozdrav,

Nenad

 

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.