Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Zašto psi laju?

Pogrešna su mišljenja da je lavež prijetnja ili čak znak kojim se najavljuje napad. Pseće lajanje bi, na neki način, mogli usporediti s znakom upozorenja ili alarmom.

Kako je bilo nekad ?

U davnini, kad je pas još uvijek živio u čoporu, lajanjem su pripadnici čopora upozoravali ostale da se približava neka opasnost ili da se događa nešto neuobičajeno. Taj znak bio je dovoljan da se čopor okupi, izvidi moguću opasnost i pripremi obranu od nje. Prisjetimo se da pas prilikom lova nikad ne laje, dapače,on je sposoban pritajiti se i tiho šuljajući se napasti plijen, što dokazuje da oni, koji lajanje uspoređuju s napadom, nisu u pravu.

Razlike u tonu

Kao dokaz o istinitosti takve tvrdnje, može nam poslužiti i detalj kojeg smo svi svjesni, a to je da većina pasa ne laju kad im se približava neka, njima poznata i draga osoba, a ukoliko pojedini primjerci i laju, onda je lajanje drukčijeg tona, odnosno lavež kojim se iskazuje veselje.

Važno je napomenuti da psi lajanjem komuniciraju s okolinom. Svaki vlasnik psa može, već po tonu kojim njegov pas laje, odrediti nekoliko vrsta raspoloženja svog psa. Postoji poseban ton kojim pas laje kad se približava opasnost, kad laje zbog veselja ili kad je tužan. Pažljivim slušanjem psećeg lajanja može se otkriti daleko više podataka nego što bi netko mogao pomisliti.

Možda i ja griješim ?

Na osnovi lajanja psa nekad smo ja i moji ukućani mogli točno odrediti tko i kada ulazi u dvorište, jer smo shvatili da pas različito laje na nepoznate osobe, poštara, susjede, trgovačke putnike i druge. No, danas, kad živim u stanu, moja Snautzi gotovo da ne laje što je moj doprinos miru sa susjedima. No, ponekad se ipak upitam jesam li time prekršio neki od zakona prirode kojim su psi još uvijek bliski, a mi ljudi tisućama milja daleko.

Tko zna, možda i ja doživim kaznu poput susjeda iz priče “upoznajte svog psa”.

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Odgovori