Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – On se strašno boji sijevanja i grmljavine!

Pitanje:

 ——————————-

Poštovani gosp. Nenad!

Imam jedno pitanje vezano za svog sibirskog haskija. Naime, unazad par tjedana, kad se počne spremati nevrijeme, haski počne, skoro, pa i panično trčati po kući i traži mjesto gdje da se sakrije, jer se strašno boji sijevanja i grmljavine. Pokušavam ju smiriti tako da ju zagrlim, ali ona se počne tresti i u strahu se povlači u svaki mračni kutak. Jednostavno ne znam kako da joj drugačije pomognem.

Srdačan pozdrav, Darko

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Ispričavam se što vam nisam stigao ranije otpisati, no imao sam puno posla.

Strah od nepoznatih pojava ili jakih zvukova normalan je znak kako u našem ljudskom tako i u njihovom psećem svijetu.

Da bismo ga otklonili i djetetu i psu moramo na njemu razumljiv način objasniti da to što se događa nije ništa strašno i da mu ne prijeti nikakva opasnost.

Kod pasa to ćemo uraditi na sljedeći način. Početi ćemo ga privikavati na nagle i iznenadne zvukove. Za početak ćemo uzeti recimo običnu papirnatu vrećicu napuhati je zrakom i naglim udarcem natjerati da eksplodira u blizini psa.

Pas će se naravno iznenaditi i preplašeno nas pogledati, no mi ćemo se u tom trenu jako razveseliti i svojim ponašanjem mu pokazati da nema nikakvih razloga za strah.

Već nakon nekoliko takvih ponovljenih eksplozija primijetiti ćete da se pas sve manje boji, da  nakon eksplozije željno očekuje naše veselje te da želi sudjelovati u njemu.

Kad ga priviknemo na te slabije eksplozije u šetnji ćemo aktivirati i malu petardu nazvanu žabica kako bi ga priviknuli na eksplozije petardi što je posebno važno tijekom božićnih i novogodišnjih praznika.

Postupak je isti. Pričekamo eksploziju i naglo se razveselimo te dopustimo psu da sudjeluje u našem veselju. Ako to odradite kako treba tijekom  praznika ćete se moći normalno šetati sa svojim psom, odnosno on neće bježati kad čuje petardu ili se skrivati u kupaoni što se velikom broju pasa i događa.

Isto tako ćemo postupiti i prilikom grmljavine. Svaki put kad zagrmi naglo se razveselite, počnite skakati po sobi te glasno hvalite i bodrite psa.

Recept je jednostavan ali i učinkovit te ga svakako primijenite i imat ćete mnogo hrabrijeg psa.

Toliko zasad

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.