Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – imam kovrdžavog bišona, problem je sledeći…

Pitanje:

————————–

Pozdrav. Imam kovrdžavog bišona starog 2 i po godine. Problem je sledeći…

On je prema nama jako umiljat, preumiljat. Prava maza, koja bi se po čitav dan češkala, i mazila.

Ali na druge ljude, bilo na ulici, bilo kući jako puno laje. Kapiram da je strah, jer ne smije da priđe, ide unazad i laje. Kad neko dođe u goste, ok što laje kad čuje zvono na vratima.. al ona nastavi i kasnije da laje. Ako se ta osoba pomjeri, zove je da priđe itd. I zaista to ljudima koji dođu izgleda malo nepodnošljivo.

Na rodbinu i ljude koji često dolaze nije tako.. ali na sve ostale… uzalud ja davam tom nekom keksiće da bi im prišla. Ona uzme keks bojažljivo i plašljivo i onda opet lajanje.

I to bas onako krvnički, mada nikad nikog nije ujela. I ne bojim se da će ujesti, ali lajanje..

Shvatam da je nju strah.. kako da pomognem i njoj i sebi.

Hvala, Jovana

 

Odgovor:

————————–

Poštovanje,

Moguće je da ona laje od straha, no moguće je i da laje zato da privuče vašu pažnju i da bude u centru zbivanja.

Psi su inteligentni i često se znaju služiti takvim trikovima.

Jedini način da prekinete takvo ponašanje je taj da uđete u sukob s njom i da joj na taj način date do znanja da ne dopuštate da se tako ponaša.

Ako to ne učinite ona će se i dalje ponašati onako kako ona to želi i kako njoj najviše odgovara.

Znači kad sljedeći put počne lajati na nekog, oštro i odlučno viknite NE.

Ako vas ne čuje sagnite se ili ju dignite u razinu svoje glave i što bliže njenom uhu viknite gromoglasno NE. (Da vas bolje čuje). Moguće je da će je to iznenaditi, da će biti u šoku, no natjerat će je i da razmisli zašto vičete na nju.

Možete se poslužiti i lukavošću, pa je pošpricati špricom u kojoj se nalazi obična voda. Sve to morate naglo i iznenada učiniti kako bi joj omeli koncentraciju s lajanja, no ne smijete dozvoliti da ona to protumači kao poziv na igru ili nešto neozbiljno jer u tom slučaju špricanje neće imati nikakav učinak.

Ako ni to ne pomogne tad ju primite za šiju (onako kako bi to učinila njena majka) i naglo protresite.

No, tu je važno da sve to učinite na njen pseći način, odnosno na način, koji bi primijenila njena majka kad je bila štene jer oni to i takvo ponašanje razumiju i prihvaćaju, dok recimo naše ljudsko ponašanje, recimo udarce ili psovanje ne razumiju i ne prihvaćaju.

A, ako ni to ne pomogne onda primijenite najokrutniji i psima najteži način kazne, a to je izbacivanje iz čopora.

Znači kad vam dođu gosti a ona počne lajati i ne želi stati jednostavno ju odvedite u neku prostoriju u kojoj ona ne voli biti. I dođite po nju tek kad gosti odu. To će je naravno silno pogodite jer psi baš kao i sva društvena bića vole biti u centru pažnje ili zbivanja. Izbacivanje iz čopora je najgore što se jednom psu, vuku ili divljem psu može dogoditi.

Najvažnije je da se odmah na početku suprotstavite takvom neželjenom ponašanju i pokažete joj da to nije način na koji se smije ponašati dobro odgojen pas. U suprotnom ona će se nastaviti ponašati tako i kroz neko vrijeme postati sve gora i gora i imati ćete sve više problema. Psi su takvi. Sve shvaćaju doslovno. Upravo zato važno im se suprotstaviti odmah na početku čim uočite bilo kakvo neželjeno ponašanje.

Nadam se da sam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.