Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Molim Vas savjet jer ovako dalje ne mogu!

Pitanje:

——————————-

Poštovani,

moj pas je mješanac, majka je retriver-labrador  a tata nepoznat, 25.11. je navršio 1. godinu. U 06. mjesecu smo položili prvi stupanj socijalizacije te sada ima problem sa psom. Naime otprilike 07. mjeseca njegove starosti ja svog psa nisam niti jednom lupila ili slično tome, htjela sam drugačiji odgoj i puno sam čitala o tome. Svugdje se savjetuje nemojte psa kažnjavati niti lupati, radite s njime na osnovu nagrada.

Priča se promijenila kad je pas pobjegao iz dvorišta kroz otvorena vrata i na moj zvanje nije reagirao, tada sam ga ulovila i prvi put je dobio po guzi jednim udarcem. Nakon toga uredno dolazi na poziv imena ili zviždanjem. Problem nastaje kad ga kaznim, steram na deku i krenem da ću ga kaznit on počinje režati i lajati, te me strah da će u tom trenutku krenut u napad.

U zadnje vrijeme je postao jako prgav i inati se. On  zna da je nešto krivo napravio al opet to radi i kad ga želim kazniti onda reži.

Molim Vas savjet jer ovako dalje ne mogu.

Unaprijed hvala,

Helena

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Teško je dati precizan odgovor na vaše pitanje. Prvo bi trebalo ustanoviti koji je razlog tog njegovog režanja. Naime puno pasa (naročito Schnautzeri) režanjem i mumljanjem komuniciraju ili se bar trude komunicirati s vlasnikom.

Zamjeriti takvom psu režanje ili mumljanje i protumačiti ga kao znak prijetnje pogreška je koju ne smijemo napraviti, jer bi ga to moglo navesti da odustane od takve komunikacije s vlasnikom.

Druga star koju trebate sami sebi objasniti je u kojem trenutku se pas počeo tako ponašati. Naime, ni labradori, ni njihovi mješanci nisu zlopamtila i teško da bi ih samo jedan udarac po guzi naveo da se tako počne ponašati. Naravno tu morate biti svjesni da razlog ne morate biti samo vi nego i neko iz vaše obitelji, tko je pošteno dohvatio psa u trenutku kad ste bili odsutni.

Morate biti i svjesni da se vaš pas trenutno nalazi u posebnoj fazi formiranja ličnost.

Tu je pubertet, hormoni divljaju njegovim tijelom i često su jači od razuma, s druge strane baš u   to doba psi počinju tražiti svoje mjesto u čoporu ili   društvenoj zajednici.

Ako mu vi sad dopustite da vas izdominira (naravno pod uvjetom da je njegovo režanje znak opasnosti, odnosno upozorenje ne diraj me da te ne ugrizem), onda je vjerojatno da će se cijeli život nastaviti ponašati tako.

Da bi ste to spriječili morati ćete postupiti na sljedeći način.

Prvo što treba znati je to da nikad sebi ne smijete dopustiti da udarite psa. Naime kod pasa postoje strogo određena pravila ponašanja, a udarce ili udaranje kao kaznu oni ili ne razumije ili što se najčešće događa protumače na krivi način.

Na portalu u jednom članku piše da ja nikad nisam vidio da vukovi tijekom odgoja naganjaju svoje štence s novinama u ruci i lupaju ih s njima po stražnjici. Znate li zašto je to tako? Prvo vukovi ne čitaju novine i najvjerojatnije im i nisu pri ruci, drugo oni znaju da se batinama ništa ne postiže i treće ono najvažnije oni znaju da postoje puno bolje bezbolnije i pouzdanije metode odgoja.

Vratimo se u leglo odnosno u doba kad je vaš pas bio štene. Ako bi pretjerao u igri njegova majka bi zarežala na njega, ako bi nastavio s glupostima ona bi se ukočila i pričekala da dođe pogodni trenutak. U tom trenu bacila bi se na njega zgrabila ga zubima za šiju i žestoko protresla. Nakon toga bacila bi ga u stranu i slušala njegovo iznenađeno i zaprepašteno cviljenje.

Ubrzo nakon toga nastao bi mir, naime ona mu je na njemu razumljiv način pokazala gdje mu je mjesto i kako se treba ponašati. Nije ga udarila ni izmaltretirala no njen postupak, njena brzina, snaga i odlučnost su ga šokirali. U trenutku kad preuzmemo štene mi bismo ga trebali nastaviti odgajati na način na koji ga je odgajala majka.

No, vratimo se na konkretan odgovor. Ukoliko vaš pas zaista reži na vas i ukoliko je to zaista znak agresivnosti najvažnije je ne pokazati strah. Pokreti vam moraju biti lagani i usporeni (nikako nagli jer bi on u  svom strahu to mogao krivo protumačiti). Priđite mu bliže, lagano pružite ruku i pokažite mu da ga se ne bojite, odnosno da vam njegovo režanje ne znači ništa. Nemojte ga kažnjavati ili vikati na njega jer ćete time samo pojačati njegov strah ili nervozu. Pomazite ga pohvalite no svojim ponašanjem pokažite da ga se ne bojite i da ne dozvoljavate da reži na vas.

Ako se radi samo o strahu koji vaš pas osjeća on će se brzo primiriti kad vidi da postupate racionalno i da ga nemate namjeru udariti ili neopravdano kazniti. Ja često takvim psima znam staviti ruku u usta da im pokažem da ih se ne bojim. Nikad me nijedan nije ugrizao no ne znam da li da to preporučim vama jer nemate nikakvog iskustva.

Ukoliko se ne radi samo o strahu već i o dominaciji, odnosno borbi za mjesto u čoporu (to znači i da ste negdje kiksali u odgoju i da vas pas ne smatra za nekog tko zaslužuje njegovo poštovanje i poslušnost) tad morate uči u sukob s njim i dokazati mu da ste jači, hrabriji i odlučniji od njega.

Znači ukoliko nastavi režati i pokaže krajnju neposlušnost tad mu se približite laganim pokretom i rukom ga uhvatite za šiju i protresite, viknite na njega “Što to radiš” ili “Jel se smije režati na mene”. Već nakon toga režanje bi trebalo prestati. Ako ne prestane bacite ga na pod, okrenite na leđa rukom mu pritisnite prsa i držite tako sve dok se sasvim ne umiri.

Uglavnom postoji još nekoliko metoda za postupanje u takvim situacijama no ja sam vam opisao one najjednostavnije koje bi kod vas i vašeg psa ako ste ga pravilno opisali trebale donijeti rezultate i naučiti ga da nikad više ne reži na vas.

Nadam se da će vam to pomoći.

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.