Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Ima 3 godine i ja bi mu sa voljom zaista od srca htjela pomoći…

Pitanje:

——————————-

Dobro veče!

Imam jedno pitanje u vezi svog malog psića. Mješanac labradora i retrivera. Od malena je bio jako živahan i grickao. Imala sam volje raditi s njim no tata je preuzeo dominaciju nad njim time što je bio pregrub prema njemu i vidi se da ga pas sluša iz straha. Nemamo ograđeno dvorište i pas je u boksu što znači da ne provodi puno vremena vani trčeći. I zbog toga kada ga pustim ruši sve pred sobom i jako je divlji. Naravno ne mogu baš puno utjecati na to da tata izgradi ogradu ali mogu na to da ga šetam. No tu nastaje problem. Kada je bio manji volio je šetati i bez ikakvog problema navikao se na ogrlicu. A sada je prejak za mene jer nemam nikakvu kontrolu nad njim jednostavno kad tata nije u blizini divlja. Po gradu se ne obazire ni na pse toliko koliko na ljude.

Mene je par puta iz igre ugrizao i ne shvaća da ti boli. Jednostavno ne zna za ne. Imam osjećaj da je hiperaktivan. No opet me muči tatin pristup, bojim se da zbog straha prema njemu ne postane agresivan prema drugima.. Sada već ima 3 godine i ja bi mu sa voljom zaista od srca htjela pomoći, a ne znam kako. Stoga molila bih vas za odgovor.

Matea

Odgovor:

—————————

Pozdrav,

Premalo si mi toga napisala da bih ti mogao u potpunosti pomoći.

Uglavnom tvoj pas nema ono što nazivamo odgoj ili osnove poslušnosti i očito da bez obzira na ljubav koju mu pružaš ili osjećaš s njim nisi uspostavila prijateljski odnos.

Naime on je u potpunosti okrenut sebi i svojim potrebama i tebe u svom tom žaru jednostavno ne doživljava. Sve to je s jedne strane razumljivo jer je on još mlad pas koji je prepun energije no očito je da i nije odgojen kako treba jer se odgojenom i pažljivom psu ne može dogoditi da nekog ugrize iz igre.

Način na koji ga tretira tvoj otac u potpunosti je pogrešan pa bi ti morala s njim uspostaviti drugačiji prijateljski odnos. Da bi to učinila prvo što bi mu trebala omogućiti je dugačka šetnja u prirodi gdje bi mogao iz sebe izbaciti svu tu nagomilanu energiju no ujedno da bude pod kontrolom i nadzorom kako ne bi pobjegao.

Ne znam da li mu to možeš omogućiti. Ne znam da li bježi od tebe kad ga pustiš s uzice.

Dobar način je i igra. Da li je zainteresiran za igru s lopticom? Trčanje za lopticom bi mu također kao i duge šetnje po prirodi pomogle da se ispuca i izbaci iz sebe divljaštvo. Ne kaže se uzalud mrtav umoran pas – dobar pas.

Problem ugriza možeš riješiti tako da u igri s njim svaki put kad ti i nenamjerno dotakne ruku zubima jako vrisneš i praviš da te je ugrizao. Naime on pošto mu ti to nisi pokazala kad je bio mali ne zna koliko snaga se krije u njegovim zubima i koliko smo mi ljudi osjetljivi na bol. Znači nemoj misliti da te on grize iz zločestoće ili objesti nego se on jednostavno ne zna pravilno ponašati jer mu to nitko nije pokazao.

Kad ti vrisneš i pokažeš mu da te dodir zubima boli on će te čudno pogledati i bit će malo šokiran. Kasnije kad nastavite igru vidjet ćeš da je puno oprezniji. Nekoliko sati takve igre i lažnog optuživanja da te je ugrizao i on te sigurno neće više ugristi.

Što se šetnje i poslušnosti na uzici (povodniku) tiče s obzirom da je veći pas, stariji i da se s njim nije praktički ništa radilo on bi u šetnju morao ići s dužim povodnikom i običnom tanjom davilicim (bez bodlji i sličnih gluposti). Također ti bi morala naučiti kako se uz pomoć davilice i lajne kontrolira psa i uči da se u šetnji hoda uz nogu.

Naravno da to nije sve no zasad su te tri stvari najvažnije. Već nakon par dužih šetnji po prirodi vidjet ćeš  da se i on prema tebi drugačije ponaša te da te više uvažava. Naredbu “Ne gristi svoga vlasnika” moja je Schnautzi naučila isti dan kad je došla k meni (s dva mjeseca), a normalno hodanje na lajni je također jedan od osnovnih preduvjeta za suživot s psom.

Nadam se da će ti ovaj odgovor u tome bar malo pomoći.

Toliko zasad,

Srdačan pozdrav,

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.